Hvad er hård (gul) ost2023-11-14T10:24:02+01:00

Hård (gul) ost

I denne store gruppe af skønne oste spiller lagring en meget vigtig rolle. Jo længere tid en ost lagrer, jo mere intens bliver smagen. Intens, men ikke nødvendigvis stærk.

Her finder vi oste fra Europas bjergområder (fx de alpine oste og fra Pyrenæerne), men også nyere danske oste.

Lagrede og med proteinkrystaller

Knasende proteinkrystaller opstår under en osts lagring eller affinage og er med til at fortælle om den lange tid, osten er modnet for at udvikle sig til den ost, den i dag er. Nyd knaset – og vid, at der er tale om lange proteinkæder, der efterlades som knasende depoter i osten. Mange tror, at det er saltkrystaller, men nu ved du, at det er det ikke.

Klik på billederne herunder og læs om nogle af de gule, faste oste…

Beaufort AOP

Cheddar

Comté AOP

Emmental

Fanaost

Gouda

Parmesan

Oplev et fransk gårdmejeri

Her er din vejviser til de hårde (gule) oste

Sådan serverer du en hård (fast modnet) ost

De gule oste er både gode på et ostebord, som en lille hapser eller i madlavning. De smelter flot, og de bidrager med umami og fylde. Især i det grønne køkken kommer man ikke uden om de faste oste.

Gå på opdagelse herunder og find inspiration til dit næste måltid!

Go to Top