Hård (gul) ost
I denne store gruppe af skønne oste spiller lagring en meget vigtig rolle. Jo længere tid en ost lagrer, jo mere intens bliver smagen. Intens, men ikke nødvendigvis stærk.
Her finder vi oste fra Europas bjergområder (fx de alpine oste og fra Pyrenæerne), men også nyere danske oste.
Lagrede og med proteinkrystaller
Knasende proteinkrystaller opstår under en osts lagring eller affinage og er med til at fortælle om den lange tid, osten er modnet for at udvikle sig til den ost, den i dag er. Nyd knaset – og vid, at der er tale om lange proteinkæder, der efterlades som knasende depoter i osten. Mange tror, at det er saltkrystaller, men nu ved du, at det er det ikke.
Klik på billederne herunder og læs om nogle af de gule, faste oste…
Her er din vejviser til de hårde (gule) oste
Abondance AOP
Munke på Abondance-klostret i en fjerntliggende dal i de franske Alper fremstillede denne ikoniske ost allerede i det 11. århundrede. Osten, der fremstilles af upasteuriseret mælk, kendes bl.a. på sin konkave form.
Appenzell
Schweizisk ost vasket med hemmelig urtelage, der er med til at give osten smag.
Norditaliensk fast ost lavet på upasteeriseret og pasteuriseret komælk. Osten har en 1000 år gammel historie bag sig.
Fås i forskellige lagringer.
Ost fra de franske Alper. Fås i tre kvaliteter afhængig af, hvornår på året koen er malket.
Lille eksplosiv schweizisk sag. En hård ostekugle tilsat hvidlæg og rullet i sort peber. Skal høvles fint og smager skønt over fx en salat eller pastaret.
Belval aux Fleur
Smuk ost fra et kloster i det nordlige Frankrig. Osten er lagret med blomster på overfladen, hvilket både giver point til udseende og smag.
Bergkäse
Skøn ost fra bjergområder i fx Tyskland eller Østrig.
Cantal AOP
Fransk ost fra Auvergne. Fremstillingsmåden minder om cheddar, og osten minder også om en god, lagret cheddar.
Oprindeligt fra Somerset i det sydvestlige England. Osten produceres dog over hele verdenen i dag. Den fås i mange varianter – fra mild, rød cheddar med smidig konsistens til råmælkscheddar modnet i klæde med smuldrende konsistens.
Engelsk egnsost, hvor kun én produceres af upasteuriseret mælk i dag. Læs i blogomlægget om denne plus andre egnsoste.
Franskmændenes favorit blandt de oprindelsesbeskyttede oste. Med rødder tilbage til Jurabjergene i Middelalderen.
Den kendes på sine ikoniske huller. Men ellers kommer emmental med mange nuancer – fra mild til prikkende på tungen.
En norsk ost fra en gård med 12 køer tog verden med storm, da den i 2018 blev kåret til ‘Verdens bedste ost’ ved World Cheese Awards. Osten er en goudatype og lavet af pasteuriseret mælk.
Fontina DOP
Italiensk egnsost fra Aostadalen i det nordlige Italien.
Med rødder tilbage til middelalderens klostre i Norditalien. Minder meget om parmigiano reggiano, men den er helt sin egen – og ofte en mildere udgave af den kendte parmesanost.
Hollandsk ost, der i dag fremstilles over hele verdenen. Fra mild til kompleks, og fra blød til hård. Gouda er ikke bare gouda.
Gruyère
Schweizisk ost, der stammer fra byen af samme navn. Fås også i en grottelagret version, der er lagret minimum et år.
Herrgård
Svensk ost, der første gang blev fremstillet i 1700-tallet. Den minder lidt om emmental, som var forbilledet.
Maasdam
Et herligt kryds mellem emmental og gouda. Har huller som emmental, men har en blødere konsistens og mere sødme.
Komælksost fra Menorca. Er blevet fremstillet siden det 13. århundrede.
Mimolette
Der findes både en hollandsk og en fransk variant. Mider gnaver sig gennem skorpen under lagringen på den fransk variant.
Den ‘ægte’ parmesan fra et begrænset område syd for Po-floden i det nordlige Italien. Fuld af umami og uundværlig i køkkenet – men er også god som alene.
Provolone
Italiensk ost, der i dag fremstilles over hele verdenen og tit bruges i madlavning pga. gode smelteevner. Provolone Valpadana DOP er beskyttet.
Svensk ost, som tilbage i tiden blev brugt til at betale skat til præsten med. Syrlig, sødmefuld og med små huller.
Raclette
Fra Alperne og smelter perfekt. Bruges derfor til raclette, hvor osten giver rigtig god smag til retten.
En gammel engelsk egnsost, der i dag fremstilles på store mejerier og gårdmejerier.
Samsø
Dansk ost med fin smelteevne. Fås både med rødkit på overfladen og uden.
Italiensk røget ost, der smelter fint og bibringer en delikat røgsmag til en ret. Få en opskrift på pizza med scamorza her.
Tete de Moine
‘Munkens hoved’ er en schwezisk ost, der tit sættes på en ‘girolle’ og skrabes med et skarp blad, der former osten til fine blomster.
Tomme de Savoie IGP
Der findes mange ‘tomme’, og denne kommer fra Savoien (Alperne). Fin gråmeleret skorpe over en lys, let syrlig ost.
Vesterhavsost
Dansk ost fra Thise. Modner i den salte havluft tæt ved Vesterhavet og Bovbjerg Fyr. Fås også røget og med yderligere lagringstid i Hjerm Kalkmine.
Sådan serverer du en hård (fast modnet) ost
De gule oste er både gode på et ostebord, som en lille hapser eller i madlavning. De smelter flot, og de bidrager med umami og fylde. Især i det grønne køkken kommer man ikke uden om de faste oste.
Gå på opdagelse herunder og find inspiration til dit næste måltid!
Flot tilbehør til ost: Kandiserede tranebær
Kandiserede tranebær på ostebordet er rent 'winter wonderland'. Men de syrlige og søde bær går også godt til ost.
Salat med bagt blomkål og parmesan
Lidt ost på en salat giver lidt ekstra smag og fylde. Få opskriften på salat med bagt blomkål og parmesan
Filodej med ruller af grønt og cheddar
Reklame. Små festlige filodejspakker med ruller af grøntsager og cheddar. Enjoy!
Osterejsen: Cheddar cheesecake med syltet grønt
Reklame. Har du smagt en cheesecake, der ikke var sød? Og smagte af cheddar?
Æggekage med palmekål og parmesan
Protein, umami, grønt og ikke mindst god smag er opskriften på en god start på dagen. Få opskriften på æggekagen.
Nytårsaften: Roser af grøntsager og ost
Elegante roser af grøntsager ost fintrevet emmental er flot tilbehør på fx nytårsbordet.
Croque Monsieur og Madame – ostemad for herrer og damer
Croque-Monsieur er ostemad for franskmænd. Her får du min udgave.
Smagen af hav på parmesanbund
Tang og ost? Hvorfor ikke! Få opskriften på smagen af hav oven på parmesanbund,,,
Lad cheddar svømme i øl!
Giv dine osterester en 'makeover': Læg tern af cheddar i øl - og de får ny smag og nyt liv. Se her hvordan.
Røræg med et ‘oste’-twist
Ost er som et krydderi, der giver maden en ekstra smagsdimension. Få opskriften på røræg med revet appenzell.
Ost på farten
Et farvestrålende glas med salat i lag og lækre muffins med esrom og grøntsager er sagen at have med, når man er på farten.
‘Brinner’ med et strejf af ost
'Brinner' (fusion af 'breakfast' og 'dinner') er en morgensmadsret på middagsbordet. Her er Ostesnaks bud på klassikeren Eggs Benedict med ostesauce.
Vil du smage en marengs med ost i?
Marengs med ost? Det kan faktisk godt fungere. Her er en opskrift på marengs med parmesan og rosmarin - en lidt krydret udgave af de søde marengs.
Aligot – mos med smeltet ost
Aligot er en egnsret fra Auvergne. En skøn kartoffelmos rørt med revet tomme de savoie.
En salat med smag af sommer
En hurtig og let salat, der smager af sommer og af alle årstidens friske råvarer. Prikken over i'et er flager af grana padano - som du selv kan lave.
Ostebord som diner transportable
Madbloggerudfordring med mad i det fri. Her er et ostebord naturligvis med på picnic med få gode oste og let tilbehør. Se her hvor nemt det kan gøres.
Hvem siger ostemadden er død?
En ostemad i dag kan sagtens byde på farver, dufte og smag. Alle oste kan være med til festen - her får du syv bud på lækre ostemadder.
Is med smag af ost
Is med et salt indslag er et forfriskende pust på dessertbordet. Her er opskriften på is med rosmarin, parmesan og balsamico glace.
Kom ost i din tærtedej!
Denne broccolitærte har revet ost i dejen. Det giver en krydret underspillet smag af ost og sætter prikken over i'et.
Tortilla med cheddar og emmental
En let og velsmagende tapas, som børn selv kan lave om eftermiddagen eller i weekenden. Men den kan også nydes af voksne.
Grillede tomater med pesto og parmesan
Disse grillede tomater med pesto og parmesan er lette at lave og smager fantastisk. Godt tilbehør til FX grillmiddagen.
Ost med farven grøn – MadbloggerUdfordringen
Mad med farven grøn. Det var MadbloggerUdfordringen, og blev til små kødboller fyldt med krydderurter og gouda med grøn pesto.
Må jeg byde på et glas salat?
Kikærtesalat serveret i glas med et stort drys grana padano.
En nem juletapas
Ost og dukkah? Ja, det er faktisk en fin tapas til jul og til andre tider af året. Prøv selv!
Ostesoufflé – og en bid af forsommeren
Ostesoufflé lavet med parmesan eller en anden fast gul ost. Opskriften er fra bogen 'På tur i Lolland & Falsters spisekammer'.
Pizza med fransk twist (a la Savoien)
Pizza Savoyarde. Se hvordan franskmændene laver denne pizza, der har rødder i Savoien.
Tre måder at snige ost ind i din nytårsaften
Bagte figner med parmaskinke og parmesan er en fin lille snack, der elegant kombinerer sødt og salt.
Honning og nødder til ost
Honning og nødder passer godt til mange oste - her er en nem opskrift.
“Mexicansk-agtig” majssalat med Abondance
Denne majssalat er piftet op med bl.a. Abondance, som er en skøn alpeost.
Carpacciosalat med parmesan
En nem carpacciosalat med flager af parmesan og en lækker cæsardressing bringer solskin ind i din dag. Prøv selv!
Pizza med strejf af røg fra Scamorza
Scamorza er en italiensk røget ost, der giver lidt røgsmag til en ret som denne pizza.
Tærte med grillede peberfrugter og Reblochón
En tærte kan varieres i det uendelige. Her er det en tærte med grillede peberfrugter og reblochon.
Berthoud – traditionel ret med Abondance
Få opskriften på Berthoud, en lækker ret med smeltet Abondance-ost.
Fyld en ostekurv!
Lav flotte ostekurve af revet ost og fyld dem med grøntsager.
Portobellosvampe fyldt med parmesan og andet godt
Her er en nem opskrift på portobellosvampe fyldt med parmesan og andet godt.