Parmigiano Reggiano DOP

 • Navn: Parmigiano Reggiano DOP

 • Ostetype: Fast modnet (gul) ost

 • Lagring: Minimum 12 måneder

 • Mælk: Upasteuriseret komælk

 • Region, land: Provinserne Bologna på venstre side af floden Reno, Mantova på Poflodens højre side, Modena, Parma og Reggio Emilia, Italien

Parmigiano Reggiano DOP

Bag parmigiano reggiano, som jo er den ægte parmesan fra Italien, står et konsortium eller sammenslutning af producenter. Tilbage i 1934 gik de sammen for at værne om kvaliteten af deres produkter, og for at fortælle alle os andre om ostens fortræffeligheder.

En af deres indsatser er kvalitetskontrol. Det foregår på den måde, at en inspektør og to hjælpere tager rundt på mejerierne, når ostene er klar til at blive tjekket. Med en hammer banker den rutinerede inspektør og lytter til mislyde, der indikerer, at osten har sprækker eller huller indeni.

Inspektør tjekker parmesan

En de af deres andre indsatser er at udbrede kendskabet til osten og uddanne forbrugerne verden over. Udover brochurer, events og andre tiltag har de nu også lavet et on-line osteakademi, som i små film uddanner dig til en ægte parmesankender. Jeg vil påstå, at de fleste danskere ikke tænker synderligt meget over, hvor længe osten er lagret og hvad det egentlig betyder for osten. Men så kan vi lære det her i de tre små film. Den første fortæller og viser, hvordan ostens struktur og konsistens udvikler sig med tiden:

Den næste film handler om duft og smag på de forskellige lagringsstadier:

Og den sidste film fuldender din ekspertise ved at fortælle, hvilken alder osten skal have afhængig af, hvad du vil bruge den til:

HUSK nu også, at parmigiano reggiano kun må fremstilles syd for Po-floden, der strømmer tværs gennem Norditalien. På den anden side af floden fremstiller mejerierne stolt Grana Padanooste, som på mange måder minder om den sydlige nabo. Også Grana Padano har et konsortium i ryggen og lange traditioner bag sig. Men den historie tager vi en anden dag.

Lger med Parmigiano ReggianoDe flotte billeder er fra konsortiet for Parmigiano Reggianos hjemmeside.

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Published On: 23. februar 2015Categories: Italiensk ost, OstetyperTags: , , , ,

4 Comments

 1. […] Vil du blive endnu klogere på parmigiano reggiano, så læs også dette tidligere blogindlæg: Bliv en rigtig parmesan-kender. […]

 2. […] mange måder om parmigiano reggiano (den ‘ægte’ parmesan – og den kan du bl.a. læse om her). Begge oste blev fremstillet af munke på middelalderens klostre, begge oste laves på stort set […]

 3. Lars Lassen 23. februar 2015 at 22:52 - Reply

  Det var et lækkert indlæg du har laver her Camilla. Godt med noget ekspert viden :o) Jeg er kæmpe mega oste fan, men selv om jeg har serveret og spist og snakket om mange oste, i mange år, er der stadig utrolig god viden til mig på din lækre osteblog

  Keep up the good work :o) I follow!

  • Ostesnak 23. februar 2015 at 22:58 - Reply

   Tak Lars. Det glæder mig meget at høre. Jeg har det på samme måde, at der altid er noget nyt at lære, en ny historie bag en kendt ost eller en ny måde at bruge den på. Det gør ost til et vildt fascinerende område.

   Mange hilsner Camilla

Skriv en kommentar