Om Ostesnak

Ost fylder meget i mit liv. Som selvstændig ostekommunikatør og bare vild med ost, kredser både arbejde og det næste måltid om ost.

Siden 2012 har jeg blogget om ost, og i marts 2015 udgav Samvirke min bog ’OST på bordet’. Det lyder måske ensformigt, men sådan oplever jeg det ikke. Tværtimod bliver jeg til stadighed fascineret af osteverdenens rige mangfoldighed – til trods for, at det stort set hver gang begynder med de samme få ingredienser (mælk, mælkesyrekultur, osteløbe og salt).

Det finder du på bloggen

Bloggen Ostesnak er min osteklokke, hvor jeg fortæller de skægge og nørdede historier om oste, jeg støder på, men også samler mine bedste opskrifter med ost. Altså både viden og inspiration. Jeg skriver til alle jer, der er glade for ost. Både ostenovicerne og de garvede ostespisere.

Men jeg har ikke altid været vild med ost. Faktisk kunne jeg ikke fordrage ost som barn. Først som 18-årig indså jeg, at pizza med smeltet ost (og næsten uden smag) gik an. Og herfra gik det fremad. Gennem studieårene har jeg boet i Skotland, Spanien og Venezuela, og her lærte jeg at sætte pris på cheddar i varm mad, en god, lagret manchego samt den lokale friskost i Venezuela.

Camilla Bojsen-MøllerHer var jeg med til at lave ost en dag på Sønderhaven Gårdmejeri.

En verden med ost

Mit store gennembrud kom imidlertid, da jeg fik muligheden for at arbejde med ost. Først hos Tholstrup Cheese (nu del af Arla) og siden hos franske Lactalis (tidligere Delimo). Her åbnede en helt ny verden sig for mig. En verden af smagsindtryk, men også en verden af fantastiske historier og stolte traditioner, der er gået i arv fra generation til generation.

Vi smager forskelligt

Smag er individuel, og for mig er alle synspunkter lige rigtige. Her på bloggen er det helt i orden at være uenig med mig og med andre – så længe tonen er sober og konstruktiv.

Alle bloggere elsker at få kommentarer og spørgsmål. Skriv også, hvis du har lyst til at læse historien om en bestemt ost, ostetradition eller andet, der har med ost at gøre. Så vil jeg nemlig gå på ostejagt.

God fornøjelse på ostesnak.dk!

Camilla - OstesnakFoto: Stine Christiansen, Skovdal Nordic

57 kommentarer

 1. Hej Camilla
  Er i fuld gang med din Osteskole – er super informativ og får mig til at ønske at prøve rigtig mange nye oste!
  MEN bor på Møn og det er mange år siden, vores fantastiske ostehandler lukkede. Der er langt til Næstved, hvor der er en ostehandler – SuperBrugsens osteafdeling er fin, men som den unge pige siger “Det ved jeg ikke, jeg spiser ikke ost” 😉
  Er der gode steder at købe ost online? Har købt fra Sønderhaven og der vender jeg helt sikkert tilbage – men ville da gerne have nogle alternativer!
  På forhånd tak…..

 2. Martin Glob

  Hej Camilla,

  Der må simpelthen være en fejl i universets tidslinie, da jeg alt for sent er blevet opmærksom på denne blog 😉

  Glæder mig til at dykke ind i dit univers!

  • Hej Martin,
   Jeg kan ikke fikse universets tidslinje, men jeg kan byde dig velkommen til Ostesnaks univers!
   Mange ostehilsner
   Camilla

 3. Hold nu OP en fed osteblog! Elsker det hele – passionen, sproget, billederne og den ostesult jeg får med det samme. Tænkt at der faktisk findes en osteblog på dansk. Tak for det. Jeg vender helt sikkert tilbage… Det var fuldstændig tilfældigt jeg fandt dig: Min mand og jeg har vandrebloggen Frie fodspor og manglede viden om cabrales, som jeg elsker at spise på caminoen. Og vupti var du der med en god ostehistorie… Bliv ved med dit osteunivers:-) kh Marie

  • Tusind tak for ordene, Marie. Og velkommen til mit osteunivers
   Og ditto kan jeg sige. Faktisk kan de to universer snildt hænge sammen, for efter en vandretur kan man stille sulten med en bid ost – og ikke mindst som du skriver nyde de lokale produkter på vejen. Jeg har kun vandret få km på Caminoen, men den står på min bucket list!

   Mange glade ostehilsner
   Camilla

 4. Hej Camilla
  Jeg følger med stor interesse hvad du skriver og din store interesse for ost. Det er altid dejlig, at møde nogen der har passion og brænder for noget.
  Jeg nørder selv lidt med ost. Naturligt nok da jeg er ejer af Ulvedal Ost.
  Hvis du kan bruge mig til noget, er du velkommen til, at tage kontakt.
  Jeg er sikker på, at vi kan få mange gode ostesnakke.

 5. Pingback: Nyt år, nyt look - Ostesnak

 6. Hej – har du nogen ostesmagning efter d 22 marts?

  • Hej Nicklas,
   Jeg har ikke nogle planlagt, men der kommer nogle igen til efteråret. Og måske sniger der sig et arrangement ind før… Hold øje med bloggen og facebooksiden
   Mange hilsner Camilla

 7. Kære Camilla

  Må jeg få lov til at bringe din opskrift ”Cheddar gennemblødt i øl” fra konkurencen ”Ost til fest” i  ØLentusiasteN, Danske Ølentusiasters medlemsblad. Selvfølgelig med behørig kildeangivning.

  Med venlig Hilsen
  &
  Højt Skum
  Ole Madsen

  Redaktør, ØLentusiasteN, Danske Ølentusiasters medlemsblad
  Strandkærvej 2
  8700 Horsens
  Tlf: 75 63 03 00/ 53 63 18 47
  Email: redaktoer@ale.dk / humle@anarki.dk

  ØLentusiasteN: ølentusiasten.dk
  Danske Ølentusiaster: ale.dk
  Ølfestival: beerfestival.dk
  Web-app: godeoelsteder.dk

 8. Hej moster. Det er Clara. Du har verdens bedste osteblog/bog Kh Clara

 9. Yrsa porsborg

  Endelig endelig, gennem 7 år hvor jeg har opholdt mig 2 gange om året af 2 måneders varighed kom den ost jeg så frem til at kunne erhverve her i Danmark. President campagne. Den efter min mening den dejligste camembert ost man kan tænke sig. Bare smagen af den kan give tankeflugt til Saint Raphael ved det dejlige middelhav. Tak for den kom på varesortimentet.

  • Ostesnak

   Hej Yrsa,
   Ja, det er det bedste, når dens yndlingsost også er mulig at købe. Så jeg kan godt forstå din glæde, for det er en god ost. Jeg kan dog ikke tage æren for det, da jeg ikke har haft noget med det at gøre. Men blot sige bon appètit!
   Mange hilsner Camilla

 10. Hej – Super side/blog!

  Kender du til yaost.dk? Kokken Yves Antione fra Rudolf Mathis i lille firma, der importerer franske råmælksoste m.m samt holder foredrag om oste :o)
  Mvh Lars

  • Hej Lars,
   Tak for tippet. Nej, jeg kender ham ikke – men det lyder superspændende – både med råmælksostene og buffet/foredrag.
   Hilsen Camilla

 11. Jeg søgte på oste ekspert og dit navn dukkede op, så du kan måske hjælpe med at svare på dette spørgsmål… 🙂

  Findes der et alternativ til Parmesan – en anden hård ost – til brug i pesto, risotto, cæsar salat osv, som IKKE indeholder lysozym (æggeprotein). Jeg er allergisk over for æg og min allergi er over årene blevet så slem, at jeg nu ikke længere kan spise fx. pesto uden mine luftveje lukker til, selvom mængden af æggehvideprotein er mikroskopisk.
  Vil virkelig gerne finde et alternativ – risotto er bare ikke det sammen uden den cremede smag og fornemmelse parmesan giver.

  Vh. Sofie

  • Hej Sofie,
   Den ægte parmigiano reggiano DOP (altså ‘rigtig’ parmesan) indeholder ikke lysozym, fordi køerne udelukkende spiser naturligt foder (hø, græs, tørret majs) – og ikke ensilage. Det er et krav i kvalitetsbeskyttelsen DOP. Og derfor er der ikke behov for at tilsætte konserveringsmidlet lysozym. Det gør man til gengæld i naboosten Grana Padano, hvor køerne gerne må spise ensilage, altså gæret foder. Derfor undrer det mig, at du ikke kan tåle rigtig parmesan…?
   Jeg ved godt, at det ikke er det samme, men har du forsøgt at lave din egen ost?

   Mange hilsner,
   Camilla

 12. Hej igen Camilla.
  Osten er færdig og næsten fortæret – og nu ville jeg gerne vise resultatet, men man kan jo ikke uploade billeder her til bloggen, men var det ikke en ide? Jeg kunne godt tænke mig at se andre bloggeres eksperimenter og resultater.

  Jeg har lagt et par billeder på min hjemmeside: http://www.kampestenshuset.dk/fotoskole/ost-hjemmelavet.html hvis nogen skulle være interesseret i at se dem.

  Sidegevinst:
  Jeg har i årevis døjet med slim i luftvejene efter min morgenmad med ost. Det gør jeg næsten ikke mere, efter at have spist min hjemmelavede ost i en uge… :o)

  • Hej Villy,

   Tak for både dine kommentarer og billeder. Dejligt at høre, at osten er en succes, og ikke mindst, at du også har oplevet en sidegevinst! Jeg synes, det er en god idé, at alle interesserede kan udveksle billeder af deres hjemmelavede oste her på Ostesnak. Send mig gerne dine billeder (camilla@ostesnak.dk), så finder jeg en måde at gøre det på.

   Mange hilsner
   Camilla

 13. Jørn skriver “flot at du nu er kommet DR.dk/” er det en udsendelse du har været med i Camilla? Er der et link?

  Iøvrigt interessant side du har lavet. I dag skal jeg prøve at lave min første ost efter opskriften med 3 liter mælk, 1 kg. Græsk Yoghurt, 2 æg og salt, som jeg fandt et andet sted på siden.

  Mvh
  Villy

 14. Tillykke med bogen! glæder mig til at få den foræret en dag! – og flot at du nu er kommet DR.dk/
  Var nu ikke lige klar over, at du nu også er blevet journalist 😉

  God påske

  Bedste hilsner Jørn

  • Hej Jørn,

   Tak! Hvis du ikke kan vente, så er bogen faktisk på tilbud i denne uge i Kvickly til kun 79,95 kr. 🙂
   Jo, jeg tog en diplomuddannelse på journalisthøjskolen for et par år siden.
   God påske til jer også!

   Mange hilsner
   Camilla

 15. Fríða Matras

  Hej. Jeg har søgt længe og vidt omkring efter den rigtige ostehøvl. Den der kan skære tynde skiver af de hårde oste. Kan du sige mig hvor jeg får fat i sådan en?
  Det er skønt at der er focus på god ost, men jeg savner det rigtige værktøj. Der er ikke noget så skønt som en tynd osteskive der smelter på tungen.
  VH Fríða

 16. Hej Camilla,

  Flot side du har her :o) Jeg er lige kommet forbi. Jeg er total forelsket i ost, alle slags ost… lidt af en nørd. Så det er virkeligt fedt med en osteblog. Den er også lidt mere nørdet end de fleste andre blogs, på den gode måde.

  :o) Hygge

  • Hej Lars,

   Det er altid rart at høre fra en “fellow-nørd” – på den gode måde naturligvis 🙂
   Du er altid velkommen til at kigge forbi bloggen igen en anden dag.

   Mange ostehilsener Camilla

 17. Hej Camilla
  Skal straks igang med at lave din is med ricottaost. Mums:-)

  • Hej Heidi,
   Velkommen til bloggen!
   God fornøjelse med ricotta-isen! Mon ikke også den ville være fin med en anelse marsala i?! 🙂
   Mange hilsner, Camilla

 18. Camilla
  It was great meeting you and your family today at Cowgirl Creamery, I hope you enjoyed all the cheeses you chose. I truly enjoyed talking to you about the American cheese industry and our trends. I’ll contact Marcia to see if she is OK with you using the picture I showed you and your husband of her and her farm (for your Blog). Have a fun and exciting visit here in San Francisco.

  • Dear Chuck,
   Thank you, I also enjoyed visiting the shop today with its nice presentation and lots of interesting cheeses. I look forward to tasting the ones we chose…
   All the best, Camilla

 19. Jeg har det på nøjagtig samme måde som dig Camilla, jeg var også oppe i årerne før jeg fik rigtig smag for ost, men nu elsker jeg ost og spiser ost hverdag, der er noget særligt,ved en god ostemad,et godt ostebord, og appetitten på fremmede oste er også overvældende, dog har jeg ikke rigtigt fået smag for gede og fåreoste.
  Dejlig blog, glæder mig til at følge med herinde.
  God aromafyldt ostehilsen, Michael

  • Hej Michael,

   Tak for din kommentar. Jeg synes selv, at fåreoste generelt er langt lettere at gå til end gedeoste, så måske var det en idé at starte her? Og hvis du kan få fingrene i en fast gedeost fra Spanien (evt. dækket af rosmarin eller lagret i rødvin), så synes jeg selv, at de smager langt mindre af “ged” end andre oste. Friske gedeoste kan også være ret milde, og gedeost i varme retter kan også være en vej at kaste sig ud i gedeostene på. Hvis du altså har lyst 🙂

   På gensyn på bloggen, Camilla

 20. Christina Michelle

  Kære Camilla
  Hvor er det fantastisk at støde på en osteelsker – dem møder man nemlig ikke så tit 😉
  Jeg var så heldig at arbejde i Sydfrankrig i 2 måneder 2012 hos et dansk ægtepar, som driver en køkkenskole i Tourrettes Sur-Loup. Det har været en oplevelse for livet – især på grund af de mange lækre og unikke oste, som jeg mødte på min vej. Det var himmelsk!
  Jeg glæder mig til at følge dig 🙂

  Tjek evt. min blog http://www.madmusketererne.blogspot.dk

  De bedste ostehilsner Christina

  • Kære Christina,
   Tak for din kommentar. Det ophold i Frankrig lyder helt fantastisk. Jeg er netop kommet hjem fra en uge i det franske, og hold da op, hvor var der mange lækre oste over det hele…
   Glæder mig til en god ostesnak med dig, og til at tjekke din blog ud.
   Mange ostehilsner, Camilla

 21. Hejsa
  Jeg faldt lige over din blog på madblogs.dk. Når man er oste elsker og LCHF spiser som jeg, er det helt fantastisk at støde på en blog som din. Dejligt med så meget oste info og at vide, at der er en oste ekspert derude. Jeg skal helt sikkert gå på opdagelse herinde. Jeg kan se, at du laver enkelte opskrifter. Kunne du forestille dig at lave en menu med opskrifter, så de er lette at finde.
  Mange hilsner Kathe

  • Hej Kathe,
   Jo, heldigvis passer ost også ind i LCHF kost.
   Jeg har en kategori, der hedder opskrifter, hvor alle opskrifter vises. Men det er måske ikke tydeligt nok. Så tak for tippet, jeg ser, hvordan jeg kan gøre det tydeligere.
   På genhør!
   Mange ostehilsner, Camilla

 22. Fantastisk blog.. Jeg har først lige opdaget den .-)

  For en oste elsker som jeg selv og min familie er der masser af komme efter her.

  Hvis jeg skulle komme med nogle oste jeg godt ville vide mere om, må det være :

  – Fontina
  – Banon
  – Valdeon

  Tre oste jeg har været rigtig glad for her på det seneste.

  Bedste Hilsner
  Søren

  • Hej Søren,
   Det glæder mig at høre, at der er andre end mig selv, der kan bruge denne blog 🙂
   Det er jo tre spændende oste, du foreslår – dem vil jeg med glæde kigge nærmere på.
   Mange ostehilsner,
   Camilla

 23. Hej Camilla. Tak for sidst inde på Danske Slagterier. Det er en fornøjelse at kigge ind på din blog – ser frem til at høre mere. Laver et link til dig fra min blog 🙂
  Kærlig hilsen Dikte

  • Hej Dikte,
   Selv tak for sidst. Jeg glæder mig til at kigge nærmere på http://www.diktepost.dk.
   Mange ostehilsner, Camilla

   • Hej Camilla. Dejligt at din blog nu kører uden problemer – og linket virker fra min blog. Tak for din fine response, dem tager jeg til mig og arbejder glad videre.
    Og så et ostespørgsmål:
    Kender du noget til SØNDERJYDEN, det er en blåskimmel?

    • Hej Dikte,
     mon ikke du tænker på Høgelund blåskimmelost i Unika-serien fra Arla?
     Jeg har ikke smagt den (endnu). Men du kan nok få fat i et stykke på Unikas bod i Torvehallerne.
     KH Camilla

 24. Hej Camilla
  Fin blog du har fået strikket sammen, den glæder en gammel ostemand sig til at følge! Skal nok komme med input når jeg oplever noget nyt i det franske – I er jo blevet lidt en-sporet!

  • Tak Jørn, du er meget velkommen til at læse med og komme med input fra det franske. Og nu er det jo min helt egen blog, så jeg kan jo skrive om alt – bare det lugter af ost 🙂 Ha’ det godt! KH Camilla

 25. Er enig med Lise – det er da alt for fedt med en osteblog! Elsker ost – ikke alle slags, men jeg er blevet bedre til de stærke med årene – og jeg opsøger gerne nye typer oste for at udvide (oste-)horisonten 🙂

  • Tak! Velkommen til! Jeg har jo været på samme rejse som dig, og det er sjovt, når man finder ud af, at man faktisk godt kan spise den ost OGSÅ! For horisonterne skal jo udvides…. 🙂

 26. Hej Camilla,

  Hvor er det skønt med en blog, der kun handler om ost! Og så endda med ret meget fokus på de gode historier. En stor ostehørmende tommelfinger i vejret for det!

  Lise

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*