Spørg om ost

Hvor meget ost spiser dine gæster på fredag? Undrer du dig over, hvorfor en emmental har huller? Eller hvordan en blåskimmelost får sine blå årer? Og hvad er egentlig forskellen mellem en Parmigiano Reggiano og en Grana Padano?

Har du et spørgsmål om ost, så skriv det her, og jeg hjælper dig med svaret.

6. klasse på osteskole

239 kommentarer

 1. Jette eistrup

  Hej
  Kan man lave en frisk ost med skummetmælk ?
  Mvh jette

  • Ostesnak

   Hej Jette,

   Jeg bruger selv sødmælk, når jeg laver ost, men jeg vil mene, at du godt kan bruge skummetmælk.
   God fornøjelse!

   Mange ostehilsner
   Camilla

 2. Hej Camilla
  “I de gode gamle dage” kunne man få en rimelig fast skæreost lidt ligesom “Gamle Ole” eller tilsvarende, men den var bare væsentlig stærkere og fyldt med valle i ostehullerne. Den var nem at skære, og smuldrede ikke som mange gamle oste gør i dag.

  Jeg tror næsten, det er over 20 år siden, jeg fandt den sidsts – hvorfor laver man ikke så god en ost mere?

  • Ostesnak

   Hej Dick,

   Det kan jeg ikke svare dig på, men den største sandsynlighed for at finde sådan en stærk ost vil være hos ostehandleren. Mange af dem lagrer jo selv deres oste, så prøv at tage en snak med din ostehandler.
   God jagt!
   Mange ostehilsner Camilla

 3. Mark Mikkelsen

  Nu har jeg efterhånden set rigtig mange opskrifter, der lader til at kræve en fast, ikke frisk mozzarella. Alt fra mozzarella-sticks til fyldt pizza skorpe.
  Det har endnu ikke lykkedes mig at finde denne type mozzarella i Danmark, så jeg vil lige høre om det er noget i har set noget til?
  Og hvor jeg eventuelt kan finde det?
  Eller om det er muligt at dræne en frisk mozzarella nok til at den virker på samme måde uden at det bliver sjappet?

  • Hej Mark,
   Mon ikke mange opskrifter henviser til revet mozzarella, der ganske rigtigt er langt fra frisk mozzarella, der ligger i saltlage? Jeg mener ikke, at du kan finde fast mozzarella i blokform.
   Du kan dræne frisk mozzarella på køl natten over, og det er fx en god idé, hvis du vil bage den i skiver på en pizza. Så undgår du for meget væde, der gør det umuligt for bunden at blive bagt sprød.
   Men selv om du dræner en frisk mozzarella, bliver den aldrig til en fast ost.
   Hvis du skal bruge fast mozzarella i blok, kan du evt erstatte med en anden fast ost (cheddar, emmental osv)
   God fornøjelse.
   Mange ostehilsner
   Camilla

   • Morten Czaja

    Hej
    Beklager hvis ikke spørgsmålet er stillet rigtigt, men kunne ikke lige finde opret spørgsmål knappen. Mit spørgsmål går på, at jeg tilbage i 70/80’erne kan huske at der var en firkantet ost, pakket i sølvpapir’s ligende folie, mild i smagen, med kommen, konsistens som skærefast flødeost, kunne jeg være heldig, at nogle her inde kan huske det, og ved hvad den hed/hedder. På forhånd tak

    • Ostesnak

     Hej Morten,
     Pyt med hvor spørgsmålet havnede (knappen ligger helt nede i bunden af siden). Jeg spørger lige i min Facebookgruppe, det kan være, at der er nogen der, som kan hjælpe dig nærmere… Jeg vender tilbage.

     • Hej Morten,
      Jeg har fået flere gode bud på, hvilken ost, det kunne være. Fx Clara? Duet (var dog muligvis en blåskimmelost?) eller den Leende Ko i sølvfolie?
      Hjælper det dig videre?
      Mange ostehilsner Camilla

 4. Hej Camilla
  Ville høre om du har et godt svar på dette spørgsmål
  3 forskellige former på skorpe/indpakning (kan fek.s være voks) af ost og hvorfor der er skorpe på?

  • Hej Lise,

   En ost danner naturligt skorpe, når den lagrer. Skorpen beskytter osten, og nogle gange påfører man osten voks eller plastikcoating for at hindre udtørring og beskytte osten.
   Udover naturskorpe kan osten også have en skimlet skorpe (fx hvidskimmel og tomme de Savoie), man kan også vaske osten og derved fremskynde en bestemt overfladekultur eller drysse den med aske eller pakke osten ind fx i blade.

   Jeg ved ikke, om det besvarer dit spørgsmål – ellers er du velkommen til at skrive igen.

   Mange glade ostehilsner
   Camilla

 5. Hej,

  Jeg er rigtig glad for ost med meget kraftig duft og smag som en Gammel Ole ost. Jeg har prøvet flere oste, der er ældre end Gammel Ole ost, men oplever at duften bliver svagere ved dem. Er det normalt at duften ligesom topper ved 12 mdr lagring? Har du nogle oste, som du kan anbefale at jeg skulle prøve?

  Vh Michael

  • Hej Michael,

   Jeg er dig svar skyldig, om duften af en skæreost topper omkring 12 måneder. Men jeg har oplevet parmesanoste med en ekstra lang lagring udvikle en vis sødme.

   Hvis jeg var dig, ville jeg lægge en tur forbi en ostehandler. Her kan du smage på ostene og finde lige netop den variant, som har en tilpas styrke til dig.

   God fornøjelse!
   Mange ostehilsner Camilla

  • Morten Czaja

   Hej Camilla
   Spørgsmål: jeg kan tilbage i 1970/80’erne huske, en mild ost, mener der var kommen i den, men ikke sikker.
   Konsistensen var mere i retning af, en skærefast flødeost, mere hvid end gul i farven, og jeg husker den som at der ikke var (oste huller) i den. Den var firkantet og pakket ind i en sølvfolie ala Lurpak smør. Siger ovennævnte dig noget, vil jeg blive glad, for alke bud 🙂

 6. Hej Camilla.

  Først og fremmest: Fedt med en nørdet blog der går i dybden med sit emne!

  Jeg har netop læst dit indlæg om Banon-osten fra Provence. Jeg er ret vild med den ost, men har ikke været i stand til at finde den i DK. Ved du mon hvor den kan købes? Jeg bor i Kbh. På forhånd tak.

  Mvh Søren

  • Hej Søren,
   Tusind tak for de fine ord!
   Jeg ved, at det er sidst på sæsonen for den ost, men du kan jo prøve både i den franske ostebutik i Torvehallerne, hos ostehandleren på Gothersgade, der også har mange franske oste eller hos Bon Fromage i Gentofte.
   God jagt, ja, det er en skøn ost!!!

   Mange glade ostehilsner
   Camilla

 7. Christian Søgaard Nielsen

  Jeg har meget få nyhedbreve jeg prioriterer at læse – Ostesnak er klart min klare favorit. Alt fra køreplan til dit næste ostebord til de mere nørdede ting. Jeg eksperimenterer med ost på pizza – i min brændefyrede italienske pizza ovn. Perfekt ost til pizza ifoelge forskerne var lige mig. Jeg skal igang med at lave hjemmelavet burrata eller mozzarella for første gang så der kommer nok lidt spørgsmål undervejs. Fantastisk arbejde med bloggen, og alle de andre sociale medier

  • Hej Christian,
   Tusind tak for din dejlige tilbagemelding, fedt at høre, at andre også kan lide ostenørderi. Genlæste lige indlægget om ost til pizza, vil nok opdatere det i dag med, at frisk mozzarella helst skal dræne på køl natten over, så osten ikke afgiver for meget væde. For bunden skal jo helst være sprød.
   Held og lykke med både pizzaeksperimenter og friskostene. Du skriver bare!

   Mange glade ostehilsner
   Camilla

 8. Tar gjerne imot noen tips på hva osten Morbier passer til.

  • Hej Ingrid,

   Morbier har en vis fedme og karakter i smagen, og en lokal chardonnay hvidvin eller gewürtraminer vil være godt til denne ost.
   Osten vil både passe ind på et ostebord, men smelter også fint og kan være en del af raclette (skiver på en lille raclettepande).

   Mange ostehilsner
   Camilla

 9. Joan Andreassen

  Hej.
  Først: smuk blog
  Så: hvilke slags brød går allerbedst til ost. Jeg har forskellige slags ost, pølser og italienske delikatesser, samt en masse tilbehør. Men jeg er gået lidt tør med hensyn til brødet. Så hjælp venligst, tak

  • Hej Joan,
   Tak skal du ha’!
   Mine erfaringer er, at det bedste brød til ost er et enkelt brød fx ciabatta eller et lignende hvedebrød. Undgå brød med rosiner eller valnødder og lignende.
   Mange glade ostehilsner
   Camilla

 10. Simon Mørk

  Hej Camilla,

  Jeg har ikke et udvalg af oste derhjemme til dagligt, men jeg synes det er fuldstændigt forrygende at blive præsenteret for 10-15 forskellige oste, som det en gang imellem sker, hvis jeg er på en god restaurant, der giver mulighed for det. Jeg vil ikke sige, jeg kan lide alle ostene, men synes hver gang jeg bliver send på en gastronomisk rejse og fascineres over hvor forskelligt oste kan smage.

  Der skal ikke mere end en snip af hver ost til for at få denne oplevelse. Jeg har imidlertid svært at finde disse oplevelser. Derfor to spørgsmål:

  -1- Hvor er de bedste steder at tage hen for at blive præsenteret for oplevelsen med en spændende ostevogn?
  -2- Hvordan skaber jeg bedst den oplevelse hjemme ?

  Hos ostebutikkerne tilbydes jeg altid relativt store stykker ift gerne at ville bygge en tallerken med 10-15 stykker. Måske er der nogle derude, der har knækket den nød?

  • Ostesnak

   Hej Simon,

   Tak for din mail. Ja, det er forrygende at blive præsenteret for så mange oste på en gang. Dine smagsløg bliver udfordret, og din horisont udvidet.

   Jeg kender to steder, hvor du kan opleve ostevognen som man gør i Frankrig: Falsled Kro på Fyn og Restaurant Tinggården i Asserbo, Nordsjælland. Der må være flere steder… hører gerne om det, hvis nogen kender dem.

   Jeg synes klart, at du skal gå til din ostehandler og sige, at du har brug for 10-15 oste i små stykker til en tallerken. Det er jo det unikke ved en ostehandler, at de giver dig vejledning og tips, og at du kan købe i de størrelser, du har brug for. Hør om de er med på det. Har du brug for tips til valg af ostehandler, er du også velkommen til at skrive (jeg ved jo ikke, hvor i landet du bor).

   God fornøjelse!!!

   • Simon Mørk

    Tak! Du må gerne foreslå gode ostehandlere. Jeg er i Helsingør-Kbh-området.
    Mvh Simon

    • Ostesnak

     Når du er i Helsingør, vil jeg anbefale, at du begynder hos Lynhjem på Stengade. God fornøjelse!

 11. Hej Camilla
  Jeg læste lidt på bloggen her om dit forhold til oste der er lagret i køleskabet hinsides bedst før/sidste anvendelsesdato. Jeg har en del af den slags liggende heriblandt en skipper ost, 1 år over udløbsdato. som alt andet gammel ost på plast sejlede den lidt i sin væske. og egentlig ville jeg smide den ud, men med dit eksempel ville jeg alligevel prøve. Den var helt fin, den smuldrede men smagte sært nok ikke af for meget ammoniak. Så den bliver brugt. Tak for din dristighed

  Mvh Pia

  • Ostesnak

   Hej Pia,
   Tak for din kommentar. Det glæder mig altid at høre, hvis jeg kan være med til at åbne nogle nye døre eller inspirere til noget nyt. Og du skal naturligvis altid bruge alle dine sanser, der vil fortælle dig, om en ost kan spises eller ej.
   Mange glade ostehilsner
   Camilla

 12. string cheese lover

  Hej du! Jeg har max lyst til string cheese..
  Hvor kan man få det i Danmark?

  Bedste hilsner
  String cheese lover

  • Ostesnak

   Hej,
   Jeg har desværre aldrig set String Cheese i Danmark. Måske en velassorteret hjemmeside med levering til Danmark?
   Mange hilsner Camilla

  • Arla førte engang String Cheese… i navnet LilleBror Ostehaps, men har ikke set det siden 🙁

   • Hej Peter,
    Som jeg kender string cheese, så er det en ost, der er lavet på en særlig måde, så man kan trække strenge af osten – deraf navnet. Lillebror Ostehaps er en smelteost, og den kan man ikke trække strenge af. Jeg kender ikke til, at man kan købe string cheese i Danmark. Men der findes sikkert en (udenlandsk) webshop, hvor man kan finde dem.

    Mange ostehilsener
    Camilla

 13. Hvor kan man finde noget om forskellige ostes smeltepunkt? Jeg laver en del mad i sous vide, hvor det er ved relativt lav temperatur, så jeg kunne godt tænke mig at finde ud af hvornår ostene smelter. Specielt cheddar og gouda, men også f.eks. frisk mozzarella eller feta.

  • Hej Kim,
   Det er et godt spørgsmål. Jeg skal lige researche lidt – vender tilbage.
   Mange ostehilsner
   Camilla

  • Hej Kim,

   Jeg har fundet en god artikel her: https://www.finecooking.com/article/the-science-of-melting-cheese
   I den kan du læse, at bløde oste med højt vandindhold (fx frisk mozzarella) smelter ved ca. 55 grader celcius.
   En lagret ost med lavt vandindhold (fx cheddar og emmental) smelter ved 65 grader, mens en hård, tør ost som fx parmigiano reggiano smelter ved 80-85 grader.
   Feta smelter ikke rigtigt, men den bliver blødere ved høj varme.

   Håber du kan bruge det – hvordan bruger du ost i sous vide?

   Mange glade ostehilsner
   Camilla

   • Fedt, tusind tak.
    Jeg har ikke prøvet det endnu, men jeg tænker at starte med ostefyldte burgerbøffer, og så se hvad jeg kan finde på derefter 🙂

  • LENE SØRENSEN

   Hej Camilla!
   Peter har ret
   Jeg kan også huske string chees i lillebror navn, jeg smagte det også.
   Men det er en del år siden!
   Venlig hilsen Lene

   • Ostesnak

    Hej Lene,

    Jamen, så siger jeg ikke mere Jeg har ikke selv oplevet det. Men måske andre kan hjælpe os videre?

    Mange hilsner Camilla

   • Roberto Borgen

    Jeg kan også huske String cheese markedsført til børn i 90’erne, men de var ikke markedsført under lillebror.
    De hed “twister” og havde sloganet “kun for pilfingre” (det synes jeg faktisk var ret genialt)
    Jeg er i tvivl om det muligvis var Arla (dengang MD foods) som stod bag, men reklamerne var meget anderledes og virkede som en udenlandsk med hip hip/rap agtig musik som var synkroniseret til Dansk. Det kan eventuelt have været kløver mælk som var i hæftig konkurrence med MD inden de fusionerede i slutningen af 90’erne. I øvrigt lidt en skam at vi ikke har 2 store spillere på markedet til at lave den form for konkurrence.

    -Dog var det en ting som blev omtalt som lillebror og ostehaps som en form for generisk mærke. Det samme blev en billig konkurrent jeg kunne huske man kunne få i eks Aldi og en anden jeg tror kløver mælk stod bag. Det er lidt ligesom at mange siger “Nutella” om alle former for smørbare mælkechokolade nødde pålæg, og slet ikke kan huske navnet på andre mærker, selvom at de kun køber dem.
    Jeg mener du kan få det i specialforretninger i de større byer som Aarhus og København, specielt i stedet som Bazar vest MV. Jeg kender også til et par sider på nettet men dem tænker jeg ikke at jeg må poste her.

    • Ostesnak

     Hej Roberto,
     Tak for din forklaring og udredning omkring String Cheese.
     Hvis du tænker på links til professionelle hjemmesider, hvor man i dag kan købe String Cheese, må du gerne dele dem her.

     Mange glade ostehilsner Camilla

 14. Amanda Berg

  Hvilke dessertoste fås i light udgave med lavere fedtprocent og hvor køber man dem?

  • Hej Amanda,
   Jeg er ikke stødt på særlig mange specialoste med lavere fedtprocent. Der er enkelte oste, der fås med lavere fedtprocent (fx brie eller mozzarella), og nogle ostehandlere har gode skæreoste med lavere procenter. Men spørg hos ostehandleren. Eller prøv med meget smagfulde oste skåret i meget tynde skiver (det kan også noget).
   God jagt!
   Mange ostehilsner Camilla

 15. Hej Camilla
  Dejligt at finde en ostenørd i DK. Jeg sidder og skriver på en osteliste fra et madophold i Frankrig og tænker at det er ualmindeligt svært at finde mange af ostene i DK. Fx. Jorts Camembert de Normandie og Godminsters Vintage Cheddar. Har du tips til hvordan man finder ostene? Og er de overhovedet i lille DK?
  På forhånd mange tak
  Jannie

  • Hej Jannie,
   Nu bliver jeg helt nysgerrig, for det lyder spændende med et madophold i Frankrig… Jeg ved ikke, om de to pågældende producenters oste er at finde i Danmark. Jeg ville gå til ostehandleren og spørge efter en Camembert de Normandie, som er AOP-udgaven af camemebert. Og ligeså med Vintage Cheddar. Hvor i Danmark bor du? Et andet tip kunne være at kigge på ostene hos Fromage.com, som er næsten som at gå ind i en ostebutik i Frankrig, og de sender til Danmark. Der kan jeg dog heller ikke lige finde de to specifikke producenter.
   Held og lykke!
   Mange ostehilsner Camilla

   • Hej Camilla
    Tak for input. Jeg er i gang med at lede. Madopholdet var i Tourettes-sur-Loup hvor Birthe Sandager og Arne Fusager laver ugelange kurser. Og der er selvfølgelig oste til hvert måltid.
    Jeg bor i Næstved. Hvorfor?
    Mvh
    Jannie

    • Det lyder fantastisk spændende. Mht. hvor du i landet du bor, var mest i forhold til at anbefale en ostehandler i nærheden. Men det har du sikkert selv helt styr på 🙂

 16. Hejsa. Jeg sidder på færgen Gedser-Rostock og drømmer mig to dage tilbage. Til et familieejet bryggeri i Stettin, Polen. Udover deres eget ølbryg, serverede de mad.
  Forret: Røget stegt gedeost, med hvad jeg er blevet enig med mig selv, må være havtorne-syltetøj, og noget andet frugt.

  Nu har jeg googlet frem og tilbage, og det vælter ikke ligefrem ud af nettet med røget gedeost, velegnet til at blive pandestegt.
  Har du et forslag?
  Røgeriet er ikke noget problem, jeg har en ovn i haven.
  med venlig hilsen
  Marie

  • Hej Marie,
   Det lyder som en fantastisk oplevelse. Desværre ved jeg ikke så meget om polsk ost, men jeg har læst om den røgede fåremælksost oscypek (http://www.intopoland.com/what-to-see/local-products/oscypek-polish-smoked-cheese.html).
   Det er muligt at ryge både friskoste og lagrede oste. Men når osten skal steges på panden, kræver det en særlig konsistens som fx halloumi har for at osten ikke smelter. Alternativt kan du bage den i ovnen (som du fx gør med gedeost til chèvre chaud).
   God fornøjelse med projektet.
   Mange ostehilsner fra Camilla

   • Hej Camilla, tak for svar.
    Kender du nogen gedeoste, tilgængelige i Danmark,der kan steges?

    • Jeg kan ikke lige komme på en gedeost, der har et lige så højt smeltepunkt som halloumi (selv om der også er gedemælk i halloumi). Men ellers kan du måske overveje at panere et stykke gedeost og (evt friture-)stege det? Og endelig ville jeg spørge hos den lokale ostehandler. Måske har de et godt tip?

 17. Hej Camilla. Jeg er lige faldet over din osteblog, da jeg sidder og søger efter en som kan give et par gode råd om hvad man bør besøge i Italien, hvis man skal blive klogere på deres ostetraditioner. Vi er en flok undervisere på Nordens eneste mejeriskole (Kold College i Odense) som har fået tildelt et legat til, at tage på studietur i Italien. Jeg synes det kunne være spændende, hvis vi kunne lære noget, som vi kunne tage med hjem i skolemejeriet og lære videre til de studerende. Jeg håber, at du lyst til, at hjælpe os på vej i den rigtige retning? Mange hilsner fra Kim

  • Hej Kim,

   Til lykke med legatet, det lyder vildt spændende. For mig står produktionen af parmigiano reggiano og grana padano som noget helt særligt, fordi processen er så manuel og foregår i åbne kar.
   Derudover er der jo både klasssikere og små lokale producenter spredt ud over hele landet. Har I præference for et bestemt område?

   Mange ostehilsner Camilla

   • Hej Camilla
    Tak og tak for dine forslag. Vi har endnu ikke fastlagt os på noget område endnu, men jeg er blevet anbefalet Milano, på baggrund af, at er en del produktion af oste der.
    Mvh Kim

    • God plan! Sørg endelig for at få et besøg hos en producent af parmigiano reggiano eller grana padano lagt ind. Mange italienske oste har et konsortie bag sig – måske kan det være givtigt at tage kontakt til dem?

 18. Augost og Augosta

  Hej Ostesnack 😉
  Vi er to unge osteentusiaster, der for første gang skal til at kaste os over den magiske fondue.
  Vi ville bare vide om du havde nogle Fondo’s and fondon’ts 😉
  På forhånd tak
  Hilsen

  • Hej med jer,

   For det første vil jeg anbefale jer at finde nogle oste, der er egnet til at smelte som fx emmental, comté, gruyère. Dernæst at I varmer ostene op lidt efter lidt og langsomt ved svag varme.

   Rigtig god fornøjelse!

 19. Marianne

  Tak for din opskrift på Halloumi ost. Jeg har nemlig læst at den Cypriotiske desværre indeholder stoffer, som kan føre til resistent antibiotika, da deres dyr får meget antibiotika.
  Og det er jo ikke så godt, når vi allerede kæmper for at undgå antibiotikaresistens.

  • Ostesnak

   Hej Marianne,

   Jeg vil blot være glad, hvis du kan bruge min opskrift

   Mange glade ostehilsner Camilla

 20. Jacob Hasle

  Hejsa – ved du om det er rigtigt at man kan opbevarer og modne oste i et vinkøleskab? Hvad er den optimale luftfugtighed for oste at modnes ved?

 21. Kathrine Nielsen

  Hej Camilla

  Jeg skulle bruge en Philadelphia Naturel i en ret her til aften, men da jeg åbnede den (den var ny og ikke åbnet før), var konsistensen helt grynet, ligesom en slags hytteost – umiddelbart lugtede den fint, men mit spørgsmål er om du har oplevet lignende, og om det er sikkert at spise?

  Mvh. Kathrine 🙂

  • Hej Kathrine,
   Jeg ved ikke, hvad der kan være sket med denne ost, måske har kølekæden været brudt undervejs? Når der er tale om en friskost, så skal man være mere forsigtig. Måske kan du tage den tilbage til butikken, hvor du købte den og få en anden?
   Mange hilsner Camilla

 22. Henrik Sunesson

  Hej
  Hvilke karakteristika skal en ost have for at den egner sig til at blive gemt lidt ? vi har tit oplevet at osten bare mugner, men nogle gange bliver den go og stærk, hvilken betydning har fedtprocent og opbevaring ?
  vh Henrik

  • Hej Henrik,
   Jeg måtte lige bruge en oste-livline, derfor kommer svaret først nu.

   De oste, som er mest egnet til at ligge og udvikle sin karakter, er faste oste mellem 45+ og 60+. Den bedste måde du kan lagre dem på er ved ikke at lægge dem for koldt, men hellere ved 11–15 graders varme og en høj fugtighed (90 – 93 % relativ luftfugtighed) – det minder meget om betingelserne i huler og miner. Læg ikke osten i plast, det bliver skorpen trist af. (Du kan evt. jævnligt påføre osten en tør eddike fx af solbær eller kirsebær.
   Og endelig bør du også tænke på hygiejnen.
   Håber du kan bruge svaret.

   Mange ostehilsener
   Camilla

 23. Pingback: Nyt år, nyt look - Ostesnak

 24. Jeg elsker en god kraftig rødvin sammen med fx blåskimmeloste som Gorgonzola. Er det generelt sådan, at kraftige rødvine ikke er så velegnet til ost eller er der undtagelser?

  • Hej Mikkel,

   Når man sætter rødvin til ost, er det tanninerne i vinen, der er en udfordring. Den type af ost, som rødvin nok har det bedst sammen med er de faste, lagrede oste. Men hvis du går efter en rødvin med kun få tanniner og måske en vis sødme, kan du finde mere harmoni mellem gorgonzola og rødvin.
   Konsortiet bag gorgonzola anbefaler fx en amarone, barolo eller cabernet (eller dessertvin) til den faste gorgonzola (gorgonzola piccante), mens de til den cremede gorgonzola dolce anbefaler vine med mere blødhed som fx en klassisk chianti.
   Og husk til allersidst, at det allervigtigste er din egen præference! 🙂

   Mange ostehilsner Camilla

 25. Jeg fandt Torta del Casar hos min lokale slagter for ikke længe siden! Rigtig god stil af ham 🙂

 26. Fie Thomsen

  Jeg bor i et tropisk klima og har savnet almindelig skæreost ost som vi kun spiser det i norden. Sådan en mellemlagret skæreost. Jeg har fået en sendt (ja!) Med pakkepost, men den har desværre været 10 dage undervejs. Den er helt blød, og har en masse luftbobler som hvis den har været helt flydende. Den lugter som den skal og har intet mug på sig. Jeg er skyndt mig at smide den i køleren. Bliver jeg syg hvis jeg spiser den?

  • Hej Fie,
   Der er nok nogle kurerer undervejs, der har undret sig over din pakkes odeur…:-)
   Jeg kan naturligvis ikke udtale mig om din konkrete ost, men generelt kan man vist godt sige, at jo lavere vandindhold en ost har, jo mere kan den tåle at være udenfor køl (en mozzarella ville blive sur hurtigt mens en parmesan kan klare næsten hvad som helst). Og hvis din ost ellers lugter og smager normalt, ville jeg selv ikke være så bekymret for at spise den. Men det er selvfølgelig op til dig.
   Mange ostehilsner Camilla

 27. Helle Rimmer

  Hej med jer,
  Hvor kan man købe en røget scamorza?
  🙂 Helle

 28. Torben Hende

  Hej igen
  Der skulle stå 1970 – 80

  Mvh
  Torben Hende

 29. Torben Hende

  Hej
  Ved ikke om du kan hjælpe ang en ost.
  Da jeg var yngre (ca i 19 – 80) kunne man købe en grøn ost, som var som lige en top, og den var tør, som man kunne skrabe ost af den. Og syntes jeg at den var pakket ind i tynd staniol, men en mølle på, evt fra Holland
  Kender godt grøn alpe og det er ikke den.

  Er det muligt at du ved hvad det er for en, og om man evt kan købe den.

 30. Hej Camilla
  Jeg har det næste lige som du, som barn kunne jeg ikke fordrage ost eller lugten af den, men det lå nok mere i at min far som nu er 83 den dag i dag ikke spiser ost 🙂 Jeg har dog kraftigt konverteret, og her i sommer havde vi besøg af min kones lillebror, som er østriger men bosat v. Malaga, og de gav os en spansk ost, meget hård – dvs mere hård end ementhaler, men som smagte os utroligt godt. Vi spørger naturligvis næste gang vi taler med ham, men kunne du have et bud på hvad det kan være for en, og om man kan købe den herhjemme i DK ??? Den var vacuumpakket og havde en sort rand som vi skulle skære væk og smagte lidt hen ad ementhaler, sådan nødder agtigt fx Måske det kan give lidt hint. Vi hører gerne dine bud da vi gerne vil have endnu en af dem. Bedste hilsner, Jan – Liseleje

  • Hej Jan,

   Jeg tror faktisk, at for mange kommer det med at spise ost med tiden… heldigvis!

   Den spanske ost kunne være en blandingsost med ko-, gede- og fåremælk, som er den mest spiste ost i Spanien. De kommer med forskellige lagringer, og en lagret ost kan være ret hård. De er oftest farvet med voks, som fx kan være sort. Kan du smage noter af gedeost? De plejer også at være ret lyse i ostemassen.

   Hvis det er en lokal ost, han havde med, så kunne det være en lagret gedeost. Mit sidste bud er en lagret fåreost (som manchego men nok fra et andet område).
   Hårdheden fortæller mig, at osten er godt lagret uanset hvilken mælk der er brugt.
   Når du finder ud af, hvad det er, så er jeg nysgerrig efter at høre det.
   PS. Er han i øvrigt interesseret i ost, kunne et besøg på gedemejeriet Pastor del Valle måske være noget (https://ostesnak.dk/andalusiske-gedeoste/)

   Mange glade ostehilsner Camilla

 31. Hej Camilla.

  Jeg har et måske dumt spørgsmål som lidt nykonverteret og uerfaren ostespiser.

  Jeg plejer normalt at bruge osteskæreren til at fjerne osteskorpen på de oste jeg køber, som er almindelig mellemlagret danbo-oste, men nu har jeg fået købt én hvor skorpen er længere end osteskæreren. Hvordan fjerner man den så bedst? Kan man lirke den af med en smørkniv eventuelt, eller er man nødt til at dele osten over i to?

  Tak på forhånd.

  Med venlig hilsen,

  Jonas

  • Ostesnak

   Hej Jonas,
   Velkommen til ostenes forunderlige verden!
   Jeg plejer at skære skorpen af de store oste med en stor kniv. Læg osten på siden på et skærebræt, og så kan du nemt skære det væk, du vil.
   Giver det mening!
   Mange ostehilsner Camilla

 32. Jeg flyttede til Mexico, Playa Del Carmen for et par år siden, og savner gode Danske oste. Jeg kan finde en Arla Havarti her. Men savner en mellemlagret Riberhus, klovborg osv. Har du en ide til hvad et godt alternativ ville være her?

  • Ostesnak

   Hej Johnny,

   Jeg tror desværre, at det bliver svært at finde en ost, der ligger meget tæt på den danske danbo. Denne ost får sin særlige smag fra den kitbehandling, som den får – og det er noget særligt dansk. Hvis du skal have en god skiveost, der også har en smidig konsistens, skal du måske kigge på en gouda,leerdammer-type eller Port Salut-type. Men helt samme smag, bliver det altså ikke.

   Saludos!
   Camilla

 33. Thomas Langberg

  Hej Alle

  Jeg har et spørgsmål til alle osteelskere.
  Da jeg var dreng og ung mand kunne man købe en ost vend navn Skovvang. Det var en mild ost med fylde. Jeg har ikke set den i mange år, og til min forfærdelse fortalte min lokale ostehandler, at den ikke er blevet fremstillet i flere år. Hvor trist…
  Nogen der ved hvorfor den ikke bliver fremstillet mere ? Og hvilken oste smager derhen ad..
  Fortsat god dag

  Thomas Langberg

 34. Hej,

  Sikke en spændende blog jeg er faldet over! Glæder mig til at dykke dybere ned i den 🙂

  Jeg elsker ost, og gerne i mange forskellige varianter. Men min viden om ost er meget, meget lille. Så vil høre, om du kender til en god bog om oste, hvor det virkelig er oste-viden for dummies 🙂 Vil se om jeg kan finde din egen bog, men ved ikke om den beskriver forskellige typer ost, eller mere er en opskrift-bog?

  Håber du forstår mit spørgsmål?

  Mvh. Malene.

  • Hej Malene,
   Spændende rejse du har begivet dig ud på!!!
   Min bog Ost på Bordet er en opskriftsbog krydret med historierne bag ostene og også nogle opslag om fx hvad er forskellen mellem parmigiano reggiano og grana padano.
   Den er opdelt efter lande, så du får et rimeligt godt billede af, hvilke fx italienske oste, man kan finde i Danmark.

   Hvis du mere er ude på at forstå hvordan man laver ost, så kan jeg anbefale dig at kaste dig ud i at lave ost selv. Det er sjovt, men giver også en god baggrund. Der findes også bøger om at lave ost på både dansk og andre sprog Tjek også hjemmesider som Hjemmeriet.dk.

   Måske kunne det være sjovt for dig at være med på en af de ostesmagninger jeg holder? Jeg har ikke lige en planlagt netop nu, men der kommer måske en før jul (eller lige efter) (i Birkerød) samt et par stykker til foråret i aftenskole-regi i Taastrup.

   Og så vil jeg anbefale dig at hoppe ud i min blog. Der er lidt af hvert, og du er altid velkommen til at stille spørgsmål.

   Håber det hjælper dig lidt på vej. God fornøjelse.
   Mange ostehilsner Camilla

 35. Peter Holm

  Hvor kan man få torta del casar os i Danmark

  • Hej Peter,
   Torta del Casar er en dejlig og cremet ost fra Extremadura i det vestlige Spanien. Men jeg tror desværre ikke du kan få den i Danmark. Men prøv at spørge din ostehandler, måske kan de bestille den hjem?
   Lykkes det, så skriv gerne igen

 36. Karina Jensen

  Hejsa! Jeg kunne rigtig godt tænke mig at lave min egen halloumi, vi bruger den meget og jeg ærgrer mig over vores lokale brugs (og alle andre butikker i øvrigt) synes det udelukkende er en sommervare. Jeg kan dog ikke finde en opskrift på nettet, men har fundet en opskrift på indisk pamir. Er det samme ost med samme egenskab? eller har du en opskrift på halloumi du vil dele.
  De bedste hilsner og tak for dejlig side, Karina 🙂

  • Ostesnak

   Hej Karina,
   Det lyder spændende! Jeg har ikke lavet halloumi selv (endnu). Indisk pamir er så vidt jeg ved en friskost (kunne fx være ricotta), der har ligget i pres. Men hvis du også koger den i vallen i ca. 30 minutter, skulle du få den karakteristiske konsistens fra halloumi. Som skrevet, har jeg ikke selv efterprøvet det (er der nogen andre med gode erfaringer – så skriv endelig!).
   Nu får jeg helt lyst til at gå i køkkenet og prøve det af – lad os dele erfaringer senere!
   Mange ostehilsener Camilla

  • Hej Karina
   Her er en opskrift på halloumi siden er godt nok på engelsk https://handyface.wordpress.com/tag/halloumi/
   Dernæst vil jeg opfordre dig til at spørge i delikatesse afdelingen, og ikke i pålægs/osteafdelingen, de har ofte et helt andet bagland, og har mulighed for at skaffe langt flere vare hjem.
   Jeg ved at meny butikkerne kan skaffe halloumi hele året, og de behøver ikke at købe en hel kasse da den kan bestilles hjem i enkelt stk.
   Hilsen Fabian

 37. Jette hansen

  Hej Camilla
  Jeg har netop været i Helsinki og der fået en lækker lækker dessert, som hed så noget som laplandsk ostebrød med kanelfløde.
  Der var tale om en halvfast ost, der var smurt med brun farin og dernæst bagt i ovnen med fløde, tilsat kanel.
  Det lyder måske sært, men det smagte virkeligt godt. Of der blev serveret hjortronsylt til….som jeg tænker var tyttebær.
  Det skulle man jo nok kunne eftergøre, men mit spørgsmål er, hvilken ost kunne du forestille dig til dette formål. Jeg kunne simpelthen ikke bedømme, hvilken ost, der var brugt.
  Hilsen Jette hansen

  • Ostesnak

   Hej Jette,
   Hvor er set sjovt, at du spørger. Jeg har netop smagt en sameost fra det nordlige Norge, og den skulle dyppes i kaffe! Det var en halvfast gedeost, som ikke smelter så nemt. Og det er nok også sådan en konsistens, du skal have fat i. En halvfast ost. Umiddelbart tænker jeg Bel Paese, en blød pecorino, scamorza (ikke røget), svenbo eller en anden skæreost, gedegouda… men jeg vil gerne researche videre. Det lyder spændende!
   Mange hilsner Camilla

 38. lene kirkegaard

  Hej Camilla
  Kan du anbefale mig en fast skæreost til daglig brug, jeg køber i supermarked fordi jeg ikke bor i nærheden af en ostebutik, men jeg plejer at købe ost a la klovborg, men jeg syntes at den er alt for blød, jeg vil gerne have en der er fast, nogle vil måske mene tør. 🙂

  MVH Lene

  • Ostesnak

   Hej Lene,
   Du kunne forsøge at finde en gouda, cheddar eller emmental i stedet…
   Bedste hilsner
   Camilla

 39. Jacob Jorgensen

  Hvor i Danmark køber jeg blåskimmelost lavet af råmælk ?

  • Ostesnak

   Hej Jacob,
   Mit bedste bud er Roquefort, som er lavet på upasteuriseret mælk fra får. Den får du både i velassorterede supermarkeder og hos ostehandleren. Du kan også spørge din ostehandler, måske har de en eller anden speciel ost (fra Sydeuropa), som jeg ikke lige kender til.
   God jagt.
   Mange hilsner
   Camilla

  • Fabian Holm petersen

   Hej Jacob
   Har et par forslag
   Erborinato di Capra (Italiensk blåskimmel)
   Øko frieser blue (Tysk blåskimmel)
   Cabrales (Spansk blåskimmel, meget kraftig)
   Fourme d`ambert (fransk blåskimmel, oftes er den ikke på råmælk, men kan fået)
   Bleu d`Auvergne Lait Cru ( fransk blåskimmel)
   Stichelton (engelsk blåskimmel)

   Alle varianter bør kunne skaffes hjem i meny eller en vel assorteret ostehander

 40. Mikkel Hass

  For rigtig mange år siden, kunne man hos ostemanden købe en “alpeost”. Den var hård som parmesan, grøn og i kegleform – ca. 6 cm høj og 3 cm. bred. Pakket i sølvpapir og vistnok med grønt tryk.
  Ved du om den kan fås endnu?

  • Hej Mikkel,
   Jeg mener, at du hos nogle ostehandlere stadig kan finde den grønne alpeost.
   Held og lykke!
   Mange hilsner Camilla

  • Gerhardt Frank

   Osten heder Geska men der fndes mange Alpeoste når man leder efter Geska samt Ostekværne/Rivejern med mere til de meget hårde Oste fra Schweitz.

 41. Hej Camilla, faldt fornyligt over din bog i Brugsen og måtte købe den – den er fantastisk! Jeg har altid kunne lide ost så vidt jeg husker, men da jeg var au pair i Paris da jeg var 18 år blev jeg overvældet over hvor mange oste der var…og det var endda bare i supermarkeder. Jeg blev hooked på frank gedeost dengang og elsker at prøve nye oste. (den eneste ost jeg ikke kan døje er norsk myseost som jeg synes smager som sæbe…og ligner sæbe, ha ha. No offense, I fra Norge, men smag og behag.) Vi laver ostebord lillejuleaften med den nærmeste familie og din bog har været en stor inspiration til at planlægge hvad der skal på bordet. Et spørgsmål har jeg: hvorfor begynder brie og camembert at lugte og smage som ammoniak på et tidspunkt? Det er ikke rart. Skal man smide dem ud eller er det bare hmm, en smagssag? Jeg kunne Google det, men vil hellere spørge dig. God Jul!

  • Hej Shari,
   Jeg kan godt forstå, at du blev overvældet over udbuddet af ost i Frankrig! Det er jo viiildt!
   Oste er levende produkter, og de udvikler sig løbende fra – jeg var lige ved at skrive fødsel – til død. Hvidskimmeloste får med tiden lidt ammoniakduft, og det vidner om en fremskreden modning. Hvidskimmelkulturen på overfladen danner enzymer, der nedbryder mælkeproteinerne i modningen og bl.a. gør osten cremet. Men det skaber også en lugt af ammoniak. For det første skal du sørge for ikke at opbevare osten i plastik, hvor den ikke kan ånde. For det andet kan du lade den ligge lidt ude, og hvis lugten fortsat er der, må du vurdere, om osten er for moden eller du kan skære skorpen af. Det er lidt en vurderingssag, synes jeg.
   God fornøjelse med jeres ostebord lillejuleaften – det lyder skønt! Og tak for ordene, det glæder mig, at du kan finde inspiration i min bog.
   Mange ostehilsner Camilla

 42. Hej
  Hvis man skal bruge en ost til raclette, som er blød mild og med god smelteevne, hvilken ost vil du så anbefale.Jeg har fået fat i en raclette ost men plejer også at rive en lækker blød ost, som man kan putte ovenpå de forskellige ting. Kan bare ikke huske hvad jeg har købt sidste gang.
  På forhånd tak.
  Med venlig hilsen Janne Mikkelsen

  • Hej Janne,
   Osten raclette er perfekt til raclette, altså hvor man langsomt varmer osten op og skraber (deraf navnet racler, der betyder at skrabe på fransk) osten ned på en tallerken. Men det lyder som om du laver det på en anden måde? Der er mange oste, der har god smelteevne, spørgsmålet er, om du vil have en mild ost eller en med lidt mere smag? Tomme de Savoie, gruyère, emmental er alle oste fra samme område, som også er gode smeltede. Alternativt kan du vælge en cheddar.
   Uanset hvad- god fornøjelse! Håber du kan bruge dette ‘brede’ svar 🙂
   Mange hilsner Camilla

 43. Mikkel Hass

  Er du nogensinde stødt på hobelkäse i Danmark? Hvor?

  • Hej Mikkel,
   Nej, det er jeg ikke. Synes faktisk ikke, at man normalt møder et bredt udvalg af schweiziske oste. Har du spurgt din ostehandler?
   Held og lykke med jagten!
   Mange hilsner Camilla

 44. Hej -og tak for en oplysende og inspirerende side! 🙂
  Jeg vil gerne lave en salat med pære og karamelliserede valnødder som tilbehør til roastbeef og bagt kartoffelmos toppet med sprødstegte tynde rodfrugte stænger.
  I opskriften står at man skal bruge blåskimmelost, men den smag er jeg ikke så vild med -har du et forslag til en anden ost der vil gå godt i salaten og retten i det hele taget? Det må meget gerne være en økologisk ost

  Bedste hilsner
  Sanne

  • Hej Sanne,

   Jeg ville prøve at finde en gul ost med stor smag, evt en råmælksost. Kunne være en alpeost fra Frankrig eller Schweiz.

   Du kunne også tænke over om det skulle være en fåremælksost som fx spanske manchego.

   Hvis du har en god ostehandler i nærheden, ville jeg Søge inspiration der.

   God fornøjelse!

   PS. Du kunne også overveje at røre revet ost i kartoffelmosen (ikke for meget, bare for at give lidt smag)…

 45. Hej Camilla
  Ved du om man kan få “string cheese” nogle steder i Danmark? Ser den i mange Amerikanske opskrifter efter hånden, og mindes at have fået det som barn, hvor jeg var helt vild med konsistensen…
  Vh Diana

  • Hej Diana,
   Jeg kender desværre ikke til, at man kan købe ‘string cheese’ i Danmark. Jeg har kun mødt det i udlandet.
   Mange hilsner Camilla

 46. Hej.

  Jeg er på udkig efter nogle specifikke oste til en gave til en oste elsker. Jeg har navnene på dem, men har svært ved at finde dem nogle steder. Hjælp modtages meget gerne herom.
  – brie fermier.
  – brie de melun
  – camembert de normandie
  – comte.
  – la roche thones
  – tomme de roche

  • Ostesnak

   Hej Ida,

   Du skal en tur til ostehandleren.

   Fermier er betegnelsen for en ost, der er fremstillet på et gårdmejeri. Kan du ikke få en brie fermier kunne det måske være et stykke Brie de Meaux, som er en brie lavet af upasteuriseret mælk. Brie Melun kan være svær at finde i Danmark, men spørg ostehandleren.
   Camembert de Normandie er en AOP, altså kvalitetsbeskyttet ost, og den vil ostehandleren kunne skaffe.
   Comté er en skøn fransk ost, der både fås i supermarkedet og hos ostehandleren. Jeg vil anbefale dig at spørge til lagringen og se om du kan finde en, der er lagret længe (fx 18 måneder). Den smager af mest.
   La Roche Thomes er en råmælksost fremstillet i Thones i Savoie i de franske alper. Se osten her: http://www.reblochon-thones.com/tomme.htm.
   Tomme de Roche vil jeg mene er en fast ost fra Roche, som også ligger i alperegionen. Her kan du måske finde en Tomme de Savoie eller Tomme de Montagne (‘ost fra bjergene’) i stedet.

   Held og lykke!
   Jeg er sikker på, at modtageren vil blive begejstret.
   Mange hilsener Camilla

 47. Frederik

  Jeg går med tanken om at lave min egen hjemmelavede gederulle fra gedemælk. Jeg ved ingenting om at lave ost.
  Har du et bud på hvor jeg skal starte? Jeg har adgang til gedemælk, men er det overhovedet muligt at lave en sådan ost uden ostekælder?

  • Ostesnak

   Hej Frederik,
   Det lyder som en superspændende idé.
   Jeg vil anbefale dig at starte hos hjemmeriet.dk. De har også opskrifter på, hvordan du gør. Du kan jo høre dem, om de kan rådgive dig mht. gedemælk (tror deres opskrifter er alle komælksoste). Alternativt kan du kontakte et gedeosteri som fx Tebstrup. Mon ikke de kan give dig et par gode startfif?
   Held og lykke!
   Mange hilsner Camilla

 48. Hej

  Jeg er flyttet til Tyskland og savner virkelig almindelig dansk skæreost som en mellemlagret Riberhus, klovborg mv. Hvad hedder den type ost hvis man skal finde noget tilsvarende? Det er lidt en jungle at finde rundt i..:)

  • Ostesnak

   Hej Mille,
   Jeg er ved at undersøge det og vender tilbage snarest muligt.

  • Ostesnak

   Hej Mille,
   Jeg har brugt en livline, som er bosat i Tyskland på 14. år. Hun foreslår dig at kigge efter følgende oste: Milram Rahmkäse, Butterkäse, Alter Schwede og Tilsiter. Selv synes hun, at den sidste minder mest om en danbo.
   Jeg ved også, at Nørup Mejeri sælger en rigtig god ost (dog ikke danbo) i Edeka under navnet Prins von Dänemark.
   Jeg håber, at det kan hjælpe dig lidt på vej.
   Mange hilsener Camilla

 49. Hej Camilla,

  Vi er en flok venner, som skal mødes over et par flasker portvin eller mere i påsken og der ville vi gerne anrette en oste platte til. Har du evtl. et bud på 4-5 oste, der egner sig godt til nogle gode røde portvine? 🙂

  På forhånd tak.

  /Kenneth

  • Hej Kenneth,
   Det lyder som en skøn idé!
   Jeg har brugt en livline og forhørt mig hos en portvinsmand, da jeg ved mere om ost end om portvin. Og baseret på det, vil jeg anbefale jer at tænke i disse ostebaner:

   Prima Donna eller L’Artisan (hollandsk ost vasket i karamel og har derfor søde noter)
   Comté eller Tomme de Savoie
   Blåskimmel (Stilton er det klassiske match, men der findes så mange andre skønne fx fra Frankrig (Le Bleu, roquefort eller bleu d’auvergne), Spanien (Picón del Valle) og Danmark (danablu)). Det søde og det salte fungerer rigtig godt sammen.

   Tip til Portvin; LBV 2010/11 eller Vintage 2005/07 eller begge.

   I kunne også prøve en hvid 10 års portvin sammen med en camembert (husk at tage osten ud i god tid, så den er tempereret og velsmagende).

   Håber du kan bruge dette. God fornøjelse!

   • Hej Camilla,

    Tak for svaret til dig og din livline, virkeligt fedt du ville bruge tid på undersøge det – nu glæder jeg mig til, at komme på jagt efter dine anbefalinger! 🙂

    God påske fra Sønderjylland 🙂

    Mvh.
    Kenneth

    • Det var så lidt. Har netop i dag smagt fem
     portvine til seks oste. Dét var en god oplevelse.
     God påske og god fornøjelse!

 50. Hej Camilla

  Jeg har en svoger, der er fuldstændig vild med ost! Og nu fylder han rundt. Vi har foræret ham ost rigtig mange gange, så denne her gang kunne det være sjovt at give ham et gavekort til en eller anden restaurant, der er rigtig gode til ost. Men hvem er det? Jeg har ledt en del på nettet, men der dukker ikke rigtig noget op. Kan du anbefale nogen? Gerne på Skælland, men det er mindre vigtigt, end at osten er god og gerne i centrum :0)

  Venlig hilsen Camille

  • Hej Camilla,
   Den tygger jeg lige på og vender tilbage.
   Mange hilsner Camilla

  • Hej Camille,

   Jeg spørger lige på Ostesnaks facebookside om anbefalinger til restauranter. Men i mellemtiden kan jeg fortælle, at jeg selv har haft en rigtig god oplevelse på Restaurant Mellemrum i Århus (ja, det er så ikke Sjælland 🙂 ).
   Men du kunne også tjekke Osteriet & Kos osteskoler ud: http://osterietogko.dk/?page_id=319

   Selv skal jeg være med til at holde en oste- og vinaften i København i løbet af april, hvor temaet er italienske oste. Dato og program kommer snart ud.
   Jeg vender tilbage.

   • Mange tak! Jeg vil straks kigge inden om Facebooksiden. Og god ide med smagninger!! Der burde klart kunne være grundlag for en gave :0)

 51. Hej Camilla

  Jeg skal senere på måneden holde fest for en masse skønne piger og har besluttet at vi skal have oste og pølse bord med alt hvad dertil sig hører.
  Jeg vil rigtig gerne runde ostebordet af med en dessert, men er meget i vildrede hvad der gør sig godt ovenpå et hav af skønne oste.
  Har du et godt forslag?

  De bedste hilsner
  Nadja

  • Hej Nadja,
   Det lyder som en skøn idé. Efter de mange oste, ville jeg vælge noget let og frisk. Det kunne fx være frugtsalat, evt. iblandet lidt mørk hakket chokolade, dadler og krydderier som kardemomme og kanel og pyntet med citronmelisse. Eller en let citronsorbet med lidt bær. Eller måske en intens solbærsorbet med lidt vaniljeis til.
   Håber du kan bruge det til noget – rigtig god fornøjelse med festen!
   Mange glade ostehilsner
   Camilla

   • Tusind tak for svar, det lyder absolut som et match in heaven 😉

    Bedste hilsner
    Nadja

    • Selv tak. Og så plejer det også at være sjovt for gæsterne at høre lidt om de forskellige oste, og hvis der er en sjov historie knyttet til dem… Enjoy!

 52. Hej
  Hvilke ost egner sig til de vidunderlige rosiner i rødvin. På Bc messe var det en skøn blåskimmel. Hvilke vat det?
  Mvh
  Mette

  • Hej Mette,
   Du kan servere rosinerne til lagrede oste som fx Prima Donna, Vesterhavsost og manchego, men også til andre oste. På BCs messe havde vi to blåskimmeloste: Bleu d’Auvergne og en gorgonzola cremoso. God fornøjelse.
   Mange hilsner Camilla

 53. Liselotte Rasmussen

  Hej, Jeg har været på Gran Canaria flere gang og har hver gang købt en lækker svampet hvid ost som smager mild og fantastisk, men jeg kan ikke finde den i Danmark, da jeg ikke kan huske hvad den hedder.
  Måske kender du osten?

  Mange hilsner,
  Liselotte

  • Ostesnak

   Hej Liselotte,

   Jeg kender desværre ikke den ost, du omtaler. Er det en friskost eller en lagret ost? Er det en friskost, så er jeg ret sikker på, at man ikke kan købe den i Danmark. Generelt er oste fra Kanarieøerne fremstillet af gedemælk og nogle gange af en blanding af gede-, fåre- og måske komælk.

   Mange hilsner Camilla

 54. Mikkel Hass

  Hej Camilla,
  har du hørt om/prøvet en restaurant i København, hvor de laver ostefondue (lisom i Schweiz)?

 55. Hej Camilla,

  Tillykke med din bog. Jeg har med stor fornøjelse kigget/læst din bog her i påsken. Må andre får lige så stor glæde af den.

  God vind.

  Hilsner her fra Nina

 56. Veronica

  Hej Ostesnak!

  Jeg har nu længe gået og undret mig over, hvordan det kan være, at to oste kan have forskellig smag, selvom det er samme “slags” ost?

  Fx hvordan kan det være, at en 25% skæreost fra Riberhus smager anderledes end en 25% skæreost fra Klovborg?

  Jeg håber, du kan hjælpe mig! Det har bragt mange søvnløse nætter med sig…

  Kærlig hilsen Veronica.

  • Ostesnak

   Hej Veronica,
   Der er rigtig mange faktorer, der spiller ind på hvordan den endelige ost smager og ser ud. Jeg har flere gange oplevet, at den præcis samme ost lavet af de samme mennesker på de samme kar/anlæg blot flyttet til et andet sted, smagte ret anderledes. Men i dit eksempel vil der være tale om de konkrete kulturer, som er tilsat mælken. Det er lige her, at ostens DNA bliver grundlagt – smagen, evt. hulsætning, udseende osv. Kulturen er bakterier, der omdanner mælkesukker til syre, men som altså også sætter sit præg på osten.
   Jeg har ikke en osteteknisk baggrund, men jeg håber alligevel, at det er svar nok – og at du nu kan sove roligt igen 🙂 !

   Mange glade hilsener
   Camilla

 57. Thomas Nyberg

  Prinsen gjorde tillsammans med sin kock en smörinbakad brieost, fransk senap(tror jag), och vad mer?
  Vore väldigt tacksam för hjälp.

 58. Ea Jensen

  Hej.
  Jeg søger en ost, jeg kan huske, jeg spiste da jeg var mindre. Jeg tror det var en slag børneost. Men fik en “klods”, og skulle rive små trævler af, som man så kunne spise. Den er ikke til at finde på markedet mere, og har ikke været det i nogle år. Kan du hjælpe mig, med at finde navnet på denne?

  Ea,

  • Hej Ea,
   Det er sandelig et godt spørgsmål. Jeg spiste sjovt nok ikke selv ost, da jeg var mindre, så jeg mangler ligesom lidt viden her. Jeg vil prøve at finde ud af det. Måske en anden læser her på bloggen kan svare? Smider også lige dit spørgsmål på min facebookgruppe.

   Jeg vender tilbage.

   • Hej Ea,

    På Ostesnaks facebookside har Kirsten skrevet:
    ‘String Cheese findes i hvert tilfælde i USA Husker det ikke her hjemme fra. http://en.wikipedia.org/wiki/String_cheese

    Hvis du klikker på linket, er der forskellige billeder, blandt andet et fra USA – er det dét du tænker på?

    Mange forårshilsener
    Camilla

 59. Hans Jensen

  hej oste fans

  jeg har en ven som skal have noget “røg” til sin polderarpen. jeg søger derfor svar på hvad man gør med osten , som ostehandler eller oste bil når osten er blevet for gammel eller på anden måde er uegnet til salg. hvor skal jeg henvænde mig hvis jeg skal bruge en ” lugte ost” jeg vil ikke brug den til mad men på en dårligt lugetende joke …. og jeg syntes at det er meget dyrt at betale 500 -600 kr for ost som ikke skal spises men grines af

  • Ostesnak

   Hej Hans,

   Selv om jeg næsten kan blive trist til mode, når ostedunst bliver brugt negativt (kald mig bare ostenørd) :-), vil jeg naturligvis alligevel forsøge at hjælpe dig på vej til en sjov polterabend. Prøv med en rødkitost (fx Munster fra ostehandleren), og sørg for, at den er (langt) over sidste holdbarhedsdato. Du kan lade den ligge ude i varmen i nogle dage, så modner den endnu mere – og spreder sin dunst. Mon ikke din ostehandler har et gammelt stykke ost liggende, du kan få? Du behøver jo ikke så meget ost, hvis bare den er overmoden og ud over sidste holdbarhed.

   Jeg håber, at I får en sjov polterabend – og at du finder den rette ost.
   Mange hilsner
   Camilla

 60. Jeg siger tusind tak for det hurtige og gode svar 🙂
  Det må helt klar være enten den spanske ost Torta del Casar eller den schweiziske Mont d’Or du snakker om. Jeg må bare erhverve mig begge (de skal nok få dem spist).
  Endnu en gang mange tak til dig Camilla og dine ostekyndige kolleger 🙂

  Så blev gaven alligevel fundet 🙂

  Mvh Jacob

  • Selv tak. Jeg ved faktisk ikke om man kan få Torta del Casar her i landet, men det håber jeg. Til gengæld vil du altid kunne finde en gave, der falder i god jord hos dem 🙂

 61. Hjælp Hjælp Hjælp

  Står og skal købe en julekurv til verdens bedste svigerforældre (tro det eller ej). De er alle sammen oste elskere, men snakker altid om en bestem ost. Det skulle være en Schweizisk eller Belgisk juleost, de fortæller den, som en rund kugle af hård ost man slår toppen af og der er cremet ost inden i (lidt ligesom et blødkogt æg).
  Er det noget du/i kan hjælpe mig med? (Så vil jeg være evigt tak nemlig).

  På forhånd tak
  Mvh Jacob

  • Hej Jacob,

   Dét er noget af et spørgsmål. Jeg har været nødt til at spørge flere ostekyndige kolleger, men ingen af os har et klart billede af den ost, du beskriver. Det kan jo sagtens være en lokal ost, som vi bare ikke kender i Danmark.

   Jeg kender til en spansk ost fra Extremadura i det vestlige Spanien, der hedder Torta del Casar (og også en, der hedder La Serena). Her er en ost, hvor man skærer toppen af og sætter en ske i den meget bløde og cremede midte. Men osten er ikke rund som en kugle. En anden ret interessant ost er schweiziske Tete de Moine, som er en cylindrisk ost, som vist nok spises meget op til jul. Man kan sætte en bestemt “kniv” i, som man kører rundt og skraber osten af i så tynde skiver, at de krøller sammen som sommerfugle. Flot og dekorativt – men heller ikke helt som den ost, du beskriver. Og så er der franske eller schweiziske Mont d’Or, som kun fremstilles fra august til marts. Her ynder man også at servere den med en ske i. Men den kommer i en trææske.

   Desværre kan jeg ikke give dig et klart svar. Så hvis du ikke ubemærket kan liste lidt flere ledetråde ud af dine søde svigerforældre, kan den nærmeste ostehandler måske hjælpe?

   Held og lykke!
   Camilla

 62. Maria Rudebeck

  Jeg ville lige høre om du kan hjælpe en nybegynder videre indenfor oste-verdenen 🙂 Hvor starter man hvis man gerne vil prøve at spise mere ost? Jeg spiser normalt kun mild Ribehus og Klovborg, men vil gerne prøve lidt forskelligt, dog tør jeg ikke gå ud og bare købe løs. Er der nogle bestemte milde oste du kan anbefale til en nybegynder?

  På forhånd tak.

  Venlig hilsen Maria

  • Hej Maria,
   Det kan du tro! Et godt tip er at lægge mærke til, hvad du kan lide og derefter prøve at finde andre oste, der ligner.

   Jeg vil anbefale dig at starte med nogle gule oste fx en mild cheddar (ikke vintage, men en helt almindelig en, der har lagret i 3-4 måneder). Selv holder jeg meget af comté, der har en nøddeagtig og “ren” smag. Og endelig kunne du bevæge dig helt over til en manchego, som ganske vist er af fåremælk, men det giver blot en meget cremet smag. Lækker ost!
   Vil du over i andre typer, så kan du lægge ud med en god mild fransk brie.
   Hvis du vil prøve gedeoste af, så begynd med en frisk gedeost, der mest af alt smager syrligt.
   Og er du ovre i blåskimmelostene, så kan du vælge en mild gorgonzola (fx Igors eller Galbanis Cremoso) – dryp evt. lidt honning over.

   Du kan sagtens spise lidt nødder vendt i honning til eller drikke et køligt glas hvidvin (fx Sauvignon Blanc eller Chardonnay).

   Selv lærte jeg at spise ost ved at bruge det i mad (for jeg spiste sjovt nok ikke ost som barn/ung). Og ved at prøve igen og igen. Smagsløgene kan så nå at vænne sig til smagen, og en dag vil de ikke undvære ost! Det sket i hvert tilfælde for mig 🙂

   Held og lykke – jeg håber, det bringer dig lidt videre!

   Mange ostehilsener Camilla

 63. Christina Degn Mathiesen

  Hej. Mit spørgsmål lyder: Hvorfor bliver en stærk, ekstra lagret ost, rød under skorpen, og kan man godt spise det, eller skal det skæres fra? Jeg købte nemlig et stykke Stærke Thorvald i fredags, og den var meget rød under skorpen, så vi skar 2 skiver af hver side, for at fjerne det røde på osten.

  • Hej Christina,

   Jeg kender ikke selv osten, men mon ikke det er kitten (altså den bakteriekultur), som osten er vasket med, som af en eller anden grund har udviklet denne farve? (og måske ekstra duft?). Mit råd vil være, at du altid skærer det af osten, som du ikke finder appetitligt eller ser “normalt” ud.
   Mange hilsner Camilla

 64. Hei, har du noen navn og adresser på gode ostebutikker i København?
  Har noen timer der en lørdag i desember og tenkte å se hav som tilbys 🙂

 65. Hej!
  Min veninde og jeg er begge stor fan af alle mulige slags oste, og vi har snakket om at det kunne være sjovt at tage til noget ostesmagning af en slags. Har du nogle forslag til hvor man kunne gøre det henne? 🙂
  Knus Emma

  • Vi tænker at det skulle være på Sjælland 🙂

   • Hej Emma,
    God idé! Måske kan I være heldige at finde en aftenskole, der har det på programmet, det har jeg set indimellem. Ellers prøv at høre din lokale ostehandler (nu ved jeg ikke, hvor I bor). Og faktisk går jeg selv rundt med tanker om at lave en ostesmagning i løbet af foråret, hvis der er tilslutning til det. I så fald skriver jeg det på bloggen. God jagt, jeg håber, at I finder en mulighed!
    Mange hilsner Camilla

 66. Mine to søstre og jeg har aftalt, at lave stor en italiensk middag, hvor vi hver især kommer med to retter. Vi går alle MEGET op i mad, så der bliver hurtigt en konkurrence om, hvem der kan finde på noget nyt og sjovt.
  Jeg har bl.a. fået ansvaret for “formaggio” hvor det er lidt mere udfordrende, at få de andre til at spærre øjnene op. Har du et bud på 2-3 egnede italienske oste og særligt noget spændende og overraskende tilbehør?

  • Hej Marija,

   Det lyder som en skøn plan.

   Når det kommer til formaggio, så kunne du jo sætte scenen med et stort stykke 30 måneders lagret parmigiano reggiano sammen med et glas prosecco som aperitif, inden I går til bords. Brug en rigtig parmesankniv (dråbeformet lille kniv) eller en kort, spids kniv, så I kan brække brudstykker af osten.

   Når det bliver ostenes tur, så kunne du vælge en rigtig moden Taleggio (vigtigt den er godt moden), som jeg altid synes holder. Du kan også vælge en “flødegorgonzola”, som er lag af cremet gorgonzola lagt med lag af mascarpone. Det er en heftig men alligevel delikat sag. Og endelig kunne du finde en god Pecorino (fåreost), de findes i mange smage og kan også fås med fx trøffel i. Du kan koge stykker af pære med lidt citronsaft og smage til med sukker til en lille kompot, som kan supplere ostene.

   Hvis du vil gøre noget helt andet, så kunne du vælge at lave disse små kugler, hvor du kombinerer flere oste: https://ostesnak.dk/2013/klangen-af-ostetrio/

   Jeg håber, at du kan bruge dette, og at I får en fantastisk aften.

   Mange ostehilsner Camilla

 67. Anders Egeberg

  Kære Fru Winther.
  Jeg har et par kollegaer som har fået den ide at de skal grave noget stærk ost ned, for at lagre det i et år ekstra.
  Kender du til en sådan proces?
  MVH
  Anders Egeberg
  Lev Tek

  • Hej Anders,

   Jeg har tidligere fået et lignende spørgsmål – og jeg har ingen erfaringer med det selv. Men jeg hørte mig lidt omkring – og måske kan du bruge noget af mit tidligere svar?

   Jeg vil anbefale dig at finde en salt ost med et relativt lavt vandindhold. Det kunne sagtens være en gul skæreost. Du skal have den gravet ned, hvor temperaturen er lav og stabil. Jeg mener, at man skal mindst 90 cm ned for at sikre, at jorden er frostfri. Mht. indpakning, så kunne du enten få osten vakuumpakket hos en ostehandler, så den lukker helt tæt, men oste har det jo med både at ånde og smide væde, når de ligger og lagrer. Derfor kunne du alternativt forsøge at pakke osten ind og lægge den i en tætsluttende flamengo-kasse. Men du ønsker jo heller ikke, at der går dyr eller andet i osten.. Så her må du nok prøve dig frem – prøv evt. begge dele og se, hvad er bedst.

   God fornøjelse med eksperimentet.

   Mange ostehilsner,
   Camilla (der ikke hedder fru Winther 🙂 )

 68. Hej

  Jeg vil bare lige høre hvilken temperatur man pasteurisere ostemælken ved når man skal lave den perfekte blåskimmel ost 🙂

  hilsen Anders

  • Hej Anders,

   Jeg er ikke mejerist, så hvis du vil have et helt korrekt svar, vil jeg anbefale dig at kontakte et mejeri for at høre deres vurdering. Prøv f.eks. Bornholms Andelsmejeri. Men generelt pasteuriserer man mælk ved at varme den op til ca. 72 grader i 15 sekunder. Det kan man dog ifølge Fødevarestyrelsen undlade at gøre, når man laver blåskimmelost. Her kan man nøjes med at varme mælken op til 57 grader i 15 sekunder.
   Fortsat god jagt på svaret!

   Mange ostehilsner,
   Camilla

 69. Bjarne Eriksen

  Min far og morfar, svigerfar lagrede deres egne oste og fik derved en ost der kun fik lov til at besøge køkkenet lige netop længe nok til at skære en skive.
  Der foresvæver mig også noget med at læggen den, selvfølgelig pakket enormt godt ind, i møddingen for at blive en rigtig god, stærk?, ost.
  Hvilken ost er bedst til dette?, hvordan gør man? Hvilke temperatur er bedst? Fx møddingens temperatur er jo ret høj. Og hvor længe? Jeg mener at huske at osten blev pakket ind i ostelærred?? Samt noget mere tæt. Jeg går ud fra at skorpe, parafin mm, skal fjernes.

  • Ostesnak

   Hej Bjarne,
   Det er et område, hvor jeg ikke har noget erfaring 🙂 jeg har heller ikke hørt om at lagre oste i mødding før. Men du skal nok have fat i en ost med en del salt og kun lidt vand. F.eks. en skæreost. En høj varme fremskynder modningsprocessen, så det er måske grunden til at bruge mødningen. Skriv endelig igen, hvis du bliver klogere på det!
   Mange ostehilsner Camilla

 70. Jesper Brumvig

  Jeg ledte nok mere efter nogle konkrete forslag. Jeg havde tænkt på et af af dem skulle være stilton og der skulle være ca. 4 forskellige oste. Jeg ville nok anrette så man selv kunne bestemme hvad man vil have.

  • Hej igen,
   Stilton er det godt valg. Dejlig ost med en god historie!

   Du kunne for eksempel lave ‘osteklassikernes bord’ med Comté og et stykke velmodnet Brie de Meaux (begge fra Frankrig), en cremet og modnet Taleggio fra Italien og en Manchego fra Spanien. Samt Stilton. (Råsyltede bær passer rigtig godt til brien.)

   Eller du kunne køre et engelsk tema med engelske oste: Porter cheese (ost tilsat porter), whiskey cheddar, en lagret cheddar, Sage Derby (tilsat salvie) og en ost med lag af fem forskellige egnsoste (denne finder du under forskellige navne, en af dem er Five Counties). Det er godt nok meget fast ost, men de er alligevel forskellige i smagen og udseende.

   Håber du kan bruge det! Det er jo altid begrænsningens kunst at vælge 4-5 oste. Har du en god ostehandler i nærheden, så kan han/hun sikkert også guide dig videre.

   Det kunne være sjovt at høre, hvad du ender med at vælge.

   Mange hilsner,
   Camilla

 71. Jesper Brumvig

  Hej,

  Jeg kunne godt bruge noget inspiration til et dessert ostebord til en gourmet aften.

  /Jesper

  • Hej Jesper,

   Allerførst kunne du læse indlægget med de fem gode råd til et ostebord. Her kan du bl.a. læse om, hvilke typer oste du skal overveje for få en mangfoldighed på ostebordet. Herudover skal du vælge om ostene skal serveres som buffet/anrettet på et bræt eller om du vil anrette ostetallerkener. Det er meget vigtigt, at (de bløde) oste bliver taget ud i god tid for at få mest mulig smag.

   Jeg håber, at dette hjælper dig på vej. Hvis du i stedet var ude efter helt konkrete forslag til oste, så må du skrive igen.

   Mange ostehilsner – og rigtig god fornøjelse!
   Camilla

 72. Alexander

  Hej!

  Jeg kunne rigtig godt tænke mig at smage ost nr. 2 på følgende side: http://www.oddee.com/item_98537.aspx
  , men hvor kan man købe den, eller hvordan kan man skaffe den når man bor i Danmark!?

  Mvh Alexander

  • Ostesnak

   Hej Alexander,
   Jeg tror, at det vil være nemmere at rejse til Serbien og opsøge mejeriet end at finde den i Danmark 🙂
   Men det er noget af en osteliste, du er stødt på. Og man bliver jo helt nysgerrig, selv om jeg ikke er sikker på, at alle ostene vil få mne smagsløg til at juble.
   Mange ostehilsner,
   Camilla

 73. Lone Sommer

  Hvad er forskellen på ricotta og mascapone ?
  flødeost begge som vi kender bukonaturelle bare på italiensk ??
  mvh
  Lone

  • Hej Lone,

   Begge er friskoste (dvs. ikke lagrede), begge bruges rigtig meget i det italienske køkken og begge kan både bruges til det salte såvel som det søde køkken. Ricotta er fremstillet af vallen (der bliver til overs, når man laver ost), mens mascarpone er syrnet mælk og fløde. Ricotta er lidt grynet i konsistensen (indeholder omkring 13% fedt), mens mascarponen er ret fast og svær at smøre ud (indeholder 45% fedt). Ricotta er for eksempel rigtig godt i brød og boller, kager og desserter, i fyldt pasta og tærter. Mascarpone kan du blandt andet bruge i tiramisú, cremer til dessert, pastasauce og dip. Jeg håber, det er svar nok.

   Mange hilsner
   Camilla

 74. Hej 🙂

  Hvis du skal anbefale 5 oste til et ostebord, som er noget de fleste kan være med på smagsmæssigt, dvs. ikke nogle alt for tunge og skarpe oste, hvilke fem oste ville så være dit bud? Det vil være fint hvis du kan nævne lidt fra alle prisklasser. Mange tak 🙂

  • Hej Julie,
   Jeg synes, at det er vigtigt, at ostene er forskellige. En god tommelfingerregel er at tænke i farver (hvid, rød, gul og blå ost) samt en/flere af fåre- eller gedemælk. Et bud, der vil ramme de fleste smagsløg, kunne være:
   Hvid: En tripplecream-ost (over 70+), læs for eksempel om Delice de Bourgogne her (fås hos ostehandleren)
   Rød: Taleggio fra Italien (fås hos ostehandleren)
   Gul: Grottelagret gruyère fra Schweiz eller en fransk Comté tager altid kegler (fås både i supermarkedet og hos ostehandleren)
   Blå: Jeg holder selv meget af Le Bleu fra Président, fordi den er så rund i smagen selv om det er en blåskimmelost. Kunne også være Saint Agur. (både supermarked og ostehandler)
   Ged/får: Manchego (spansk fåremælksost) eller Petit Basque (fransk fåremælksost) eller en lille, frisk gedeost (der findes forskellige).

   Jeg håber, at du kan bruge dette. Du er altid velkommen til at skrive igen.

   Mange ostehilsner, Camilla

 75. Hej 🙂

  Jeg læser ofte med på din skønne blog og er selv rigtig glad for forskellige typer ost. Jeg har et lille spørgsmål, som du måske kan hjælpe mig med. Min kæreste og jeg er vilde med at lave hjemmelavet pizza, men jeg synes, at det er svært at finde god ost til at komme ovenpå. Vi ender for det meste med en mozzarella, men måske du havde nogle ideer til andre oste, som er gode på pizzaer?

  Mvh Maiken

  • Hej Maiken,
   Det glæder mig at du kigger forbi indimellem!
   Oste med forskellig smag tilfører noget forskelligt til den madret de indgår i. Så man kan udvælge og dosere osten efter de andre ting, der er på pizzaen (milde eller mere “spicy” ingredienser).

   Jeg bruger oftest frisk mozzarella på pizzaen, det giver en mild, næsten lidt mælket og sødlig smag. Prøv evt. at lægge osten på ca. 5 minutter før pizzaen er færdigbagt, så har osten fået tilpas! Eller også bruger jeg en lagret gul ost, det kunne være Prima Donna, en rest lagret Comté eller lignende. Blåskimmelost giver en helt anden slags smag – hvis man er til blåskimmel.
   Du kunne også bevæge dig ud i de hollandske goudaer tilsat smag, f.eks. gouda med chili (varmer dejligt) eller gouda med grøn pesto (udover en krydret smag, så får du også en opsigtsvækkende, grøn pizza).
   Jeg håber, at du kan bruge svaret!

   Mange ostehilsner, Camilla

 76. Hej igen.
  jeg kender begge butikker og der var for nogle år tilbage også en Lynhjelms Efterfølger i købmagergade
  så det er jo kun et spørgsmål om logistik,når vejen engang falder forbi kjøffenhavnstrup
  hilsen
  Hans

 77. Hej Camilla!
  Tusind tak skal du have
  ja jeg vil da prøve Irma først da den nærmeste Lynhjelms Efterfølger ligger 80 herfra,men hvad gør man ikke for at få fat i noget specielt
  endnu en gang tak
  Hans

  • Selv tak! Og ellers kan det være, at du skal lave en decideret osteudflugt til Lynhjems?! Begge butikker er superflotte og meget indbydende og bestemt et besøg værd. Men jeg ville nok ringe i forvejen og sikre mig, at de havde en scamorza hjemme. 🙂

 78. Hejssa!
  alle snakker omscamorza ost men ingen henviser hvor man kan købe den.end ikke det italienske supermarco i fiskerihavnsgade i københavn har den i sortimentet
  har i en ide om hvor man kan købe den i lille dannevang
  på forhånd tak
  Hans

  • Hej Hans,
   Den kan godt være lidt svær at få fat i, men prøv i Irma (har de den ikke, kan de skaffe den hjem). De fleste ostehandlere burde også have den/kunne skaffe den, jeg ville nok selv starte med at høre hos Lynhjem i Lyngby Storcenter eller Helsingør.
   Held og lykke i din jagt!
   Mange hilsner, Camilla

 79. Stein Tronstad

  Hei. Vi var i Spania for 2 år siden. Der kjøpte vi Viking blåmuggost som var produsert i Danmark. Vet noen om det fortsatt er i salg i Spania eller Danmark ?
  Hilsen
  Stein

 80. Hej Camilla.

  Nu belemrer jeg dig igen 😀
  Sommerferien gik til Tunesien i år og rigtig mange gange fik vi en friskost som var guddommelig!
  I smag var dem meget som frisk mozzarella, men konsistensen var lidt som ricotta, dog føltes den mindre grynet i munden.
  Den var – næsten – skærefast med kniv, men kunne godt smøres ud på brød.
  I supermarkedet kunne jeg se noget der i hvert fald lignede, som var fra Presidént, men om det var den rette ved jeg jo ikke. Enkelte gange fik vi nemlig en ost som mindede om, men som var finere i konsistens, men også lidt mere vandet i smagen.
  Mon du ved hvilken ost jeg fabler om?

  Kærlige hilsner
  Ditte

  • Hej Ditte,
   Du er altid velkommen med dine ostespørgsmål og -kommentarer.
   Jeg har ikke selv været i Tunesien, så jeg har ikke smagt netop den ost, du beskriver. Og jeg kender heller ikke Président-osten. MEN jeg har lige været et par dage i Finland (!), og dér smagte jeg en hjemmelavet ost, som var meget lig jeres friskost fra Tunesien – udfra din beskrivelse, altså. Jeg kaster mig ud i eksperimentet snart – og opskriften kommer på bloggen. Måske var det noget?!
   Har du et billede af jeres ost?
   Kærlige oste-hilsener,
   Camilla

   • aj jeg har helt glemt at skrive tilbage – undskyld!
    Jeg har desværre ikke noget billede af osten,og kan kun beskrive den en friskost i den faste ende, a la ricotta, men knapt så grynet og med lidt huller.
    Jeg tror at det er President som laver osten, i hvert fald så jeg i supermarkeder en ost der lignede i President-brand-papir.

    Det der osteeksperiment lyder dejligt. Det vil jeg gerne høre mere om. Er det privat-køkken-producerende-egnet?

    Ost med ost
    Ditte 🙂

 81. Marc de Champagne

  Hej Camilla

  Tak for en rigtig god blog! 🙂

  Her forleden dag smagte jeg en rigtig god (og skarp) ost som havde været gravet ned i en have i et år og ligget og lagret. Jeg har gået at tænkt på at gøre kunsten efter, men er ikke helt sikker på hvordan og hvorledes. Er der en speciel type ost man skal bruge? Hvordan skal den pakkes ind? Og hvor langt ned skal den lægges?

  Jeg håber at du har nogle fif. 🙂

  • Det er et spørgsmål, som jeg aldrig har fået før! 🙂
   Men jeg “graver” lige lidt i det og vender tilbage (undskyld, jeg kunne ikke dy mig).
   Mange hilsner, Camilla

   • Hej Marc,
    Jeg har nu forhørt mig lidt omkring…
    Jeg vil anbefale dig at finde en salt ost med et relativt lavt vandindhold. Det kunne sagtens være en gul skæreost. Du skal have den gravet ned, hvor temperaturen er lav og stabil. Jeg mener, at man skal mindst 90 cm ned for at sikre, at jorden er frostfri. Mht. indpakning, så kunne du enten få osten vakuumpakket hos en ostehandler, så den lukker helt tæt, men oste har det jo med både at ånde og smide væde, når de ligger og lagrer. Derfor kunne du alternativt forsøge at pakke osten ind og lægge den i en tætsluttende flamengo-kasse. Men du ønsker jo heller ikke, at der går dyr eller andet i osten.. Så her må du nok prøve dig frem – prøv evt. begge dele og se, hvad er bedst.

    Den ost, som du smagte, hvordan var den lagret?

    Held og lykke med det!
    Du må meget gerne dele dine erfaringer her på ostesnak – måske er der andre, der får lyst til at “have-lagre” oste…??!!
    Mange hilsner, Camilla

 82. Hej Camilla – igen 🙂

  Jeg har fundet en opskrift på nogle brød som skal fyldes med Paneer, som, så vidt jeg kan forstå, er en indisk ost. Men den er jo ikke til at opdrive herhjemme (læs i nærheden af hvor jeg lige færdes)

  Nu har jeg aldrig smagt Paneer, men i beskrivelsen af den, så lyder det for mig, lidt som halloumni. Ved du noget som helst om det? og om jeg kan erstatte med Paneer med noget som er til at købe i almindelig handel? fx halloumni.

  Sommerhilsner
  Ditte

 83. Hej Camilla.

  Jeg vil starte med at indrømme at jeg hel ny i denne oste verden.. og glæder mig til at udforske den 🙂
  Jeg skal have gæster om nogle uger og vil gerne lave noget anderledes mad ( eller i hvert fald noget men ikke lige får så ofte. ) Min første tanke var engeligt et oste bord med spændende tilbehør efter kunstens regler. Men efter at ha set denne blog, blev jeg fristet til at lave en form for tapas med små oste retter. Mit første spørgsmål som jeg håber at du kan hjælpe mig med er til den ret der hedder “Chèvre chaud på brød – en nem lille forret eller snack” Der står blendet tomater.. er det bare blendet tomater eller er det en form for tomat sauce med noget tilsat??
  Og mit næste spørgsmål er hvad man ville servere at drikke til?? der er jeg også lidt på bar bund 🙂
  De retter der har fristet mig er:
  – Chèvre chaud på brød – en nem lille forret eller snack.
  – En lille hapser
  – Cabrales- blå ost fra Spanien med Jordbær salat
  – Klangen af ostetrio
  – Portobellosvampe fyldt med parmesan og andet godt
  – Bruschetta med ricotta
  – Chèvre Chaud, gedeost med honning og chili

  Endnu engang mange tak for en inspirerende blog 🙂

  Mange hilsner Maj

  • Ostesnak

   Hej Maj,

   Tak for din kommentar – det glæder mig, hvis jeg kan bidrage til at inspirere dig udi ostenes forunderlige verden.
   Ostebord eller tapas med osteretter – begge dele lyder skønt i mine ører!!!

   Mht. Chèvre Chaud på brød, så var det faktisk “bare” gode tomater (med smag af sol og sommer), som jeg blendede. Intet andet. Men jeg tror også, at lille smule timian eller rosmarin drysset i tomatsaucen, kunne smage godt.

   Mht. drikkevarer, så er det altid lidt svært – med mindre du serverer én vin eller øl pr. ost – og det gør man sjældent. Hvis du tænker i vin, så ville jeg nok selv servere hvidvin eller rosé. Det syrlige giver generelt et godt modspil til ostenes fedme. Sauvignon Blanc (hvidvin) er rigtig god til gedeoste, og der er jo et par gedeoste blandt retterne. En sød vin (f.eks. portvin) passer godt til Cabrales / blåskimmelostene. Og er du til rødvine, så er en Ripasso et meget godt “all-round” bud på en vin, der ikke er for kraftig og ikke smager for skarpt til ostene. På samme måde er Saaz Blonde fra Jacobsen er en god “all-round” øl.

   Du skriver, at du gerne vil lave en lidt anderledes middag. Du kunne jo også overveje at servere flere forskellige vine – og sammen med gæsterne finde frem til de bedste matches. Det plejer at være ret sjovt – for vi opfatter tit smag lidt forskelligt.

   Jeg håber, at du kan bruge dette svar til noget – du er altid velkommen til at skrive igen. Og så kunne det være lidt sjovt at høre, hvad dine gæster siger til din oste-middag 🙂

   God fornøjelse!
   Mange ostehilsner, Camilla

 84. Tusind tak Camilla. Jeg må i krig med “Tommen” 🙂

 85. Hej Camilla – Glædelig Påske 🙂

  I et anfald af forårskådhed, har jeg købt et stykke Tomme de Savoie til ostebordet, og her kommer så oste-novicens spørgsmål: Spises den med eller uden skal/skimmel??

  Mange hilsener

  Vicki

  • Hej Vicki,

   Skorpen på Tomme de Savoie skal du ikke spise. Du kan evt. fjerne den og skære osten ud i bjælker eller små trekanter, eller hvad der nu passer med det stykke du har købt. Eller du kan lade skorpen sidde på (den er jo ret dekorativ) og blot undlade at spise den.

   På andre oste, for eksempel en brie eller rødkitost af pasteuriseret mælk, kan man vælge at spise skorpen eller ej – helt afhængig af om man bedst kan lide en mild ost eller en ost med mere smag. For skorpen smager ofte kraftigt og måske også lidt bittert.

   I starten spurgte jeg flere om man spiste skorpen eller ej, og jeg fik næsten lige så mange svar som det antal jeg spurgte. Så min konklusion er: Smag dig frem (med mindre det er en råmælksost eller en meget tyk eller “kunstig” skorpe).

   Håber du kan bruge svaret – og rigtig god fornøjelse med din Tomme de Savoie.

   Mange ostehilsner, Camilla

 86. Anne Mette Lorentzen

  Hej Camilla,

  Rigtig skøn side du har- har læst dine indlæg med stor fornøjelse. Min kæreste og jeg planlægger en kør-selv ferie til sommer. Vi er begge vilde med mad- og især ost. Udover de steder, du selv har nævnt i dine indlæg, er der så noget man ikke må gå glip af? Vi har også snakket om madfestivaller mm.. Gode tips eller ruteforslag tages imod med kyshånd:-)

  De bedste hilser,

  Anne Mette Lorentzen

  • Hej Anne Mette,
   Jeg er glad for at høre, at du kan bruge bloggen. Hvilket land tænker I på?
   Mange hilsner Camilla

   • Anne Mette Lorentzen

    Hej igen Camilla,

    Ja, det glemt jeg jo helt at få med: Frankrig:-)

    Dbh Anne Mette

    • Ostesnak

     Hej Anne Mette,

     Jeg har på ingen måde rejst Frankrig tyndt, så mit svar er slet ikke udtømmende… Alle de steder, hvor jeg har været, har der været masser af spændende gastronomiske oplevelser. På det lokale fødevaremarked, på en restaurant eller café, på et gårdmejeri osv….

     Jeg har her samlet et par steder, jeg selv har lyst til at (gen)-se:

     Savoien (Franche-Comté) i det østlige Frankrig er en meget spændende osteregion (her laver de bl.a. Tomme de Savoie, reblochon, comté, abondance og andre skønne oste). Du kan også opleve restauranter, der har varm ost i alle afskygninger på menuen. Flot og bjergrigt.

     Auvergne i det sydlige-centrale Frankrig er også en stor osteregion. Her blandt udslukte vulkaner og grønne bjerge finder man Cantal, Salers, Saint-Nectaire og blåskimmelostene Bleu d’Auvergne og Fourme d’Ambert. Men Auverge er også hjemstedet for linser fra Puy og de gode knive fra Laguiole blandt andet.

     Også Normandiet er et besøg værd. Her er cider, calvados, alt godt fra havet – og oste, selvfølgelig. Især røde og hvide – blandt andet camembert. I byen camembert ligger Maison du camembert, som er et museum om osten. Jeg har ikke selv været der. Jeg vil heller ikke undlade at nævne Lactopole i Laval, som er verdens største mejerimuseum, der viser mejeribrug gennem tiderne og i alle afskygninger. Det er firmaet Lactalis, der står bag museet. Hvis I vælger at tage herud, så und jer selv en overnatning på Mont St-Michel!

     Fåreoste fra Pyrenæerne, Munster i Alsace, gedeoste i Poitou-Charentes, Paris, der har det hele – jo, der er masser af gode oplevelser i vente…

     Et godt sted at starte er Gites de France, hvor du kan søge efter Bed & Breakfast, værelser på gårde og meget mere.

     Søg også efter “Route du Fromage” – og straks får du flere forslag til ruter – alt afhængig af hvilken ost, du vælge at følge 🙂

     Jeg håber du kan bruge mit svar – det kunne være sjovt at høre om jeres oplevelser senere.

     Mange ostehilsner, Camilla

     PS. ANDRE, der har gode gastronomiske oplevelser fra Frankrig er velkommen til at lægge en kommentar.

     • Anne Mette Lorentzen

      Hej Camilla,

      TUSIND tak for dit svar- jeg har desværre først set det nu, men glæder mig til at kigge nærmere på det.

      Dbh Anne Mette

     • Det var så lidt. Skriv gerne om dine erfaringer.

      Mange hilsner Camilla

 87. Anders Buus

  Tak for svar om mængden. /anders

 88. Anders Buus

  Hej Camilla, tak for din blog med indsigtsfuld og engageret info om ost. Mit spørgsmål er: Hvor meget ost i gram skal man beregne pr gæst ved en frokost med en buffet, hvor der også skal være ost?

  Hilsen
  Anders

  • Hej Anders,
   Tak skal du have. Du skal beregne 100 g ost pr. person, hvis osten indgår som en del af en buffet. Og 250 g pr. person, hvis osten er hovedattraktionen til måltidet. God fornøjelse!
   Mange hilsner, Camilla

 89. Pingback: Dét kan du bruge ostesnak.dk til | Ostesnak

 90. Hej Camilla.

  Din version med hapseren med skimmel og parmaskinke skal prøves snarest. Det lyder ret så herligt 🙂

  For en del år siden var hr. Winther og jeg på restaurant og fik ost til dessert. Her havde de en fastost med hvidløg i. Uovertruffen. De påstod den var dansk og endda var upasteuriseret. Det sidste var jeg nu ret sikker på ikke var sandt af hensyn til lovgivningen. Men vi har siden forsøgt at finde hin ost – dog uden held.
  Ingen af de mejerier og ostebutikker vi har kontaktet kender den. Den var som en fuldfed havarti men mere lagret i smagen og så med bittesmå stykker hvidløg.
  Mon du har et bud på hvilken ost det er?

  De allerbedste hilsner
  fru Winther

  • Hej fru Winther,
   Jeg må indrømme, at jeg ved ikke selv, hvilken ost I har smagt. Men jeg har hørt mig lidt omkring – og et bud kunne være, at I har sat tænderne i en Sort Klosterost fra Thise Mejeri. Der er hvidløg i. Den skulle efter sigende smage intet mindre end fantastisk.
   God fornøjelse og mange ostehilsner, Camilla
   PS. Skriv gerne igen om det var denne ost, når du smager den – eller ej.

   • Fantastisk. Jeg har nu sat dem igang både hos Thise, hos distributøren og min ostemand i Osted, så mon ikke jeg får fingre i den inden længe. Jeg er ret sikker på det er den rigtige 🙂

    Du får en opdatering, når jeg har smagt!

   • Hej Winther og Camilla

    Den sorte klosterost, har de bl.a. hos Irma og jeg har selv haft købt den.

    Den smager helt bestemt rigtig godt, i afmålte mængder og hvidløgen trænger godt igennem. Den er virkelig god i sammenhæng med mad.

    Jeg er selv rigtig glad for hvidløg generelt, og også i denne her ost er smagen rigtig god, men den tager lidt overhånd, hvis man spiser mere end et par skiver syntes jeg.

    Bedste Hilsner
    Søren

    • Hej Søren,
     Tak for godt input! Du har ret: Ost i mad er lige præcis en god måde at give smag til retten på.
     Mange hilsner, Camilla

     • Hej Søren.
      Tak for tippet.

      Jeg tog nu på udflugt til Osted Ost og købte ost til englene sang. Og fik også Sort Kloster med hjem. Og åh, hvor er den lige så god som jeg husker den!
      Fantastisk!
      For mig er det ikke så meget hvidløgssmagen der fylder først, men at den er ret fed. På ristet rugbrød er den dog uovertruffen 🙂

      Smil og ost
      fru Winther

     • Kære fru Winther,
      Ja, der er ikke noget som at komme hjem med posen fuld af forskellige oste. Det glæder mig, at du fandt osten, du ledte efter!!
      Måske kan du også prøve den i en varm ret (hvis den holder så længe…)!
      Mange ostehilsner,
      Camilla

   • Hej Camilla.
    Jeg er primært til den traditionelle, gode Danbo. Jeg foretrækker den mellemlagret men stadig med lidt styrke og smag. Her er favoritten Ullerslev der er behageligt blød og cremet.

    Jeg oplever imidlertid, at der er stor forskel på smag og styrke i den enkelte ost. Det har jeg ogsåv oplevet ved andre varemærker såsom Mammen.

    Jeg ønsker ikke at komme hjem med en meget smagfattig ost, så jeg ville høre dig, om der er en måde man kan vurdere ostens smags- og styrkegrad på uden at bryde emballagen? Hænger det sammen med hvor blød eller hård osten virker,, eller er der andre tegn man kan følge?

    • Ostesnak

     Hej Jonas,

     Oste er levende produkter, og der kan komme en vis variation i smag og lagring, selv om mange mejerier gør meget for at få et ensartet produkt hver gang. Lagring/tid er en indikator, og hvis det var en skimmelost ville blødhed også fortælle lidt om modning, men det er jeg ikke sikker på gælder, når det er en danbo.
     Mit bedste råd er at købe ost hos ostehandleren, for her kan du smage på osten, før du køber. På den måde ved du præcis, hvad du får med hjem.

     Mange glade ostehilsner
     Camilla

  • Ostelover1759

   Jeg mener da at jeg så noget der minder om i Aldi. Det var en varm sommer dag. Jeg handlede min daglige ost og gulerødder da jeg så den komme flyvende imod mig det var en dejlig blå skimmel ost med et strejf af skinke i.

   ps er der copyright på Citron-Gulerod-is?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*