Broccolitærte med ost

Kom ost i din tærtedej!

Ost i madlavning minder på mange måder om krydderier: To oste smager ikke ens, det gør to krydderier heller ikke. Ikke alle retter har brug for det samme krydderi – eller den samme ost. Krydderier skal understøtte rettens smag, men ikke overdøve den. Og ost kan på samme vis give en delikat og underspillet smag, der bare gør det hele endnu bedre.

En af de første aktiviteter i Ost&ko-kampagnen, der skal styrke vores ostekultur i Danmark, er en opskriftskonkurrence for bloggere. Og den er netop beskrevet således:

‘Ost – bling på din ret
Der er stort set ikke den ret, der ikke bliver bedre med et lille drys ost. Osten spiller her den oscarvindende birolle, der på elegant vis løfter retten til nye højder. Osten overdøver ikke rettens andre elementer, men fungerer som smagsforstærker.’

Broccolitærte med ost

 

Et eksempel på sådan en ret er denne tærte, hvor revet Havgus i tærtedejen giver en krydret ostesmag, uden at det hele smager af ost. Jeg har brugt Havgus, men du kan også bruge en anden lagret ost fx Prima Donna, gruyère eller parmesan. (Og som sidegevinst, smager den bagte tærtedej som de ostedimser, jeg fik som barn hos min mormor og morfar 🙂 )

BROCCOLITÆRTE MED OSTEDEJ
Ingredienser (1 tærte):
100 g smør
90 g Arla Unika Havgus
1 knivspids salt
200 g ølandshvedemel
½ dl vand

1 broccoli, delt i små buketter
250 g ricotta
4 æg
½ tsk muskatnød
en anelse salt og peber
1 rødløg, skåret i meget tynde både

70 g parmaskinke, skåret i mindre stykker
15 g hasselnødder eller mandler, grofthakket
50 g Arla Unika Havgus, fintrevet

Kom alle ingredienser til dejen i en foodprocessor og kør den. Saml hurtigt dejen med hænderne til sidst, hvis det er nødvendigt. Pak ind i film og lad hvile i køleskabet.
Damp broccolien i ca. 3 minutter. Rør ricotta og æg sammen, kom muskatnød, peber og kun en anelse salt i (undgå evt. helt salt, da osten også er salt).

Rul dejen ud og læg i en tærteform beklædt med bagepapir. Forbag ved 200 grader i 16-18 minutter. Vend broccoli og rødløg i ricottablandingen og kom i tærteformen. Drys med parmaskinke, nødder og revet ost. Bag ved 200 grader i ca. 25 minutter.

Servér en salat til. Er også god dagen efter i madpakken.

Broccolitærte med ostedej

LIDT OM HAVGUS
Den økologiske Havgus er en af ostene i Arla Unika-serien. Osten er fast, lagret mindst et år og har de karakteristiske knasende proteinkrystaller, der opstår under en lang lagring. Udover at give smag i en tærtedej, er det også en god ost på en ostetallerken – eller blot som en lille snack.

Broccolitærte med ostedej

Her har osten i høj grad bidraget til tærtens smag på en forfinet måde – uden at råbe for højt. Andre gange må osten naturligvis gerne være centrum – og hvor alt andet må rette ind efter den. Det kan fx være en Mont d’Or bagt i ovn, men det er en helt anden historie…

TILFØJET SENERE: Det skal nævnes, at tærten med ostedejen blev valgt som en af Ost & kos udvalgte opskrifter. Se samtlige indsendte opskrifter i konkurrencen her.

En kommentar

  1. Pingback: Kom ost i din tærtedej! | Ost & ko

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*