En skive Präst

Præstens rolle i ostehistorien

Flere oste startede deres historie indenfor klostrenes mure i Middelalderen. Munke i Italien lavede for eksempel de første hjul af Grana Padano og Parmigiano Reggiano, mens deres franske brødre fandt frem til de cremede rødkitoste som Munster (ordet kommer i øvrigt fra ordet kloster), Pont l’Eveque og andre.

Senere greb en præst fra Brie-området ind i camembertens historie, da han på flugt fik husly hos bondekonen Marie Harel. Hun boede i landsbyen Camembert ude i Normandiet, og lærte nok et eller andet af præsten. Det fortælles i hvertfald, hvordan hendes camembert-oste nu blev mere cremede og hvide.

Og så er der vores svenske naboers Präst. En skæreost af komælk, som bønderne i 1700-tallet gjorde sig ekstra umage med at lave. De tilsatte fløde til mælken og forærede den fine ost til præsten. Formålet var at sikre sig, at han var dem venligt stemt. Faktisk brugte de også osten til at betale skat med.

En skive Präst

GOD TIL MORGENMAD
Prästosten minder lidt om en cheddar med en lidt fugtig konsistens og en lagret, sødlig smag. Den har dog små fine huller og knasende krystaller. Passer godt på en skive brød på morgenbordet (eller på andre tidspunkter af døgnet).

Präst til morgenmad En skive Präst

Kender du til oste, hvor præster, munke eller andre religiøse personer har spillet en rolle? Så må du endelig fortælle om det 🙂

4 kommentarer

  1. Chimay (dem med øllet), blev grundlagt af trappistmunke. Firmaet laver i dag også ost, og forklarer historien med at der i området altid har været køer og dermed osteproduktion.
    http://www.chimay.com/en/fromages.html?IDC=289

    I Frankrig har trappistmunke igen været på spil:
    http://www.fromages.com/en/fromage/551-abbaye-de-tamie
    http://en.wikipedia.org/wiki/Abbaye_de_Tami%C3%A9

    Og nogle af disse franske munke drog i tidlig tid til England og lagde grundlaget for en engelsk klassiker: Wednesleydale
    http://en.wikipedia.org/wiki/Wensleydale_cheese

    • Hej Mikkel,

      Tak for dit bidrag. Det er nogle gode links, du har med, og der er masser af spændende information dér. Jeg var for eksempel ikke klar over, at Wensleydale havde rødder tilbage til de franske munke.
      Mange ostehilsener Camilla

      PS. Jeg kendte ikke din facebookside – men den gør jeg nu, og den er en sjov og interessant samling af ostefinurligheder! Super inspiration.

  2. Sveitsiske Tête de Moine, “Munkehode”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*