Flere oste startede deres historie indenfor klostrenes mure i Middelalderen. Munke i Italien lavede for eksempel de første hjul af Grana Padano og Parmigiano Reggiano, mens deres franske brødre fandt frem til de cremede rødkitoste som Munster (ordet kommer i øvrigt fra ordet kloster), Pont l’Eveque og andre.
Senere greb en præst fra Brie-området ind i camembertens historie, da han på flugt fik husly hos bondekonen Marie Harel. Hun boede i landsbyen Camembert ude i Normandiet, og lærte nok et eller andet af præsten. Det fortælles i hvertfald, hvordan hendes camembert-oste nu blev mere cremede og hvide.
Og så er der vores svenske naboers Präst. En skæreost af komælk, som bønderne i 1700-tallet gjorde sig ekstra umage med at lave. De tilsatte fløde til mælken og forærede den fine ost til præsten. Formålet var at sikre sig, at han var dem venligt stemt. Faktisk brugte de også osten til at betale skat med.
GOD TIL MORGENMAD
Prästosten minder lidt om en cheddar med en lidt fugtig konsistens og en lagret, sødlig smag. Den har dog små fine huller og knasende krystaller. Passer godt på en skive brød på morgenbordet (eller på andre tidspunkter af døgnet).
Kender du til oste, hvor præster, munke eller andre religiøse personer har spillet en rolle? Så må du endelig fortælle om det 🙂
For at par uger siden, var jeg så heldig at købe et stykke Præst ost (sort etikette, trekant stykke) i NETTO, ved det ikke er fast sortiment, den skønneste ost som jeg desværre ikke ved, hvor den forhandles som fast sortiment i supermarkederne. Bor i 2880 Bagsværd, men kommer en del rundt, dog ikke p.t. pga den tilstand landet er i. Når nu alt dette er overstået, vil jeg være i stand til at handle rundt i Københavnsområdet .
Hjælp mig venligst, tak
Tak for dit spørgsmål. Jeg tillader mig at dele det på Ostesnaks facebook-side for at høre, om andre ostevenner kan hjælpe.
Jeg vender tilbage.
Mange ostehilsner
Camilla
Hej igen,
Der var hurtigt svar fra facebook.com/ostesnak-vennerne. Du kan finde Präst i Ikea, og den er også set i Meny, Irma, SuperBrugsen, Kvickly. Også Dalgaards osteafdeling i Hørsholm blev nævnt. Alle butikker har vist ikke osten fast, men du kan jo altid høre, om de kan bestille den hjem. Og det kan du også prøve hos din lokale ostehandler.
Held og lykke!!!
PS. Ostebørsen i Vemmelev kunne også være en mulighed. Ring evt i forvejen.
Chimay (dem med øllet), blev grundlagt af trappistmunke. Firmaet laver i dag også ost, og forklarer historien med at der i området altid har været køer og dermed osteproduktion.
http://www.chimay.com/en/fromages.html?IDC=289
I Frankrig har trappistmunke igen været på spil:
http://www.fromages.com/en/fromage/551-abbaye-de-tamie
http://en.wikipedia.org/wiki/Abbaye_de_Tami%C3%A9
Og nogle af disse franske munke drog i tidlig tid til England og lagde grundlaget for en engelsk klassiker: Wednesleydale
http://en.wikipedia.org/wiki/Wensleydale_cheese
Hej Mikkel,
Tak for dit bidrag. Det er nogle gode links, du har med, og der er masser af spændende information dér. Jeg var for eksempel ikke klar over, at Wensleydale havde rødder tilbage til de franske munke.
Mange ostehilsener Camilla
PS. Jeg kendte ikke din facebookside – men den gør jeg nu, og den er en sjov og interessant samling af ostefinurligheder! Super inspiration.
Sveitsiske Tête de Moine, “Munkehode”
Ja, det har du jo ret i. Osten, der kan laves i de flotteste ‘sommerfugle’. Mange hilsner Camilla