Fødselsdag: Så gik der endnu et år, og Ostesnak kan nu fejre sine to år. Mottoet er stadig, at det skal lugte af ost for at havne på bloggen. Det blev i det forgangne år til endnu flere historier om kendte og mindre kendte oste, sjove (rejse-)oplevelser og opskrifter med ost.

Ostesnak fylder to år

Lad os derfor fejre Ostesnaks fødselsdag med en konkurrence. Præmien er fire skønne oste til din næste ostestund!

Skriv i en kommentar til dette indlæg, hvilken ost, du gerne vil læse historien om her på bloggen. Den 1. oktober trækker jeg lod blandt kommentarerne – og vinderen kan glæde sig til at modtage en pakke med fire oste, som er sponseret af Lactalis.

Tak til jer læsere for at lægge vejen forbi bloggen – og for hver en kommentar, spørgsmål eller ostetanke, som I skriver.

Alder har ingen betydning
– med mindre man er en ost

Mange glade ostehilsner,
Camilla

Ostesnak fylder to år

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Fortæl mig mere!
Published On: 16. september 2014Categories: Konkurrence, Om bloggenTags: , , , ,

45 Comments

 1. Jørgen 30. september 2014 at 22:45 - Reply

  Først et stort tillykke med fødselsdagen. Godt gået, som det hedder. Her er der et lille spørgsmål i dagens anledning:

  Nogle oste indeholder meget luft, andre næsten ingen luftblærer (“huller i osten”) f. eks. den norske brune ost ” myseost” eller brunost, som jeg holder af i små mængder, og den hollandske gouda, som jeg holder meget af i store mængder. De fleste andre faste oste har ret mange huller. Hvad er årsagen til denne forskel?

  Med mange hilsner

  Jørgen

  • Ostesnak 1. oktober 2014 at 21:26 - Reply

   Hej Jørgen,

   Hullerne i osten er små gasser, der opstår under lagringen af osten. At de opstår i nogle oste og ikke i andre, skyldes den givne mælkesyrekultur, som man hælder i mælken i starten af processen. Der bliver så dannet bakterier i osten under lagringen, og de producerer små mængder af CO2, der viser sig som huller i osten.

   Mange ostehilsner
   Camilla

 2. Jeppe 30. september 2014 at 16:29 - Reply

  Allerosteligst tillykke!

  Jeg vil gerne høre mere om Saint Albray – jeg elsker den, men må holde igen. Kæresten synes ikke den hygger at have stående i køleskabet og sidebenene forlanger også mådehold med den.

  :0) Jeppe

  • Ostesnak 30. september 2014 at 20:09 - Reply

   Hej Jeppe,

   Tak! Jeg har en gammel Tupperware osteboks, der holder alle liflige ostearomaer inde i boksen – på den måde får du løst problemet med kæresten og osten. Mht. sidebenene, tja, der har jeg ikke en genial løsning andet end lidt mådehold (som du skriver) og balance i måltidet. 🙂

   KH Camilla

 3. Linda 30. september 2014 at 11:46 - Reply

  Til lykke med de 2 år – fin blog du har.
  Ossau Iraty – én af de fineste, franske fåremælksoste 🙂

  • Ostesnak 30. september 2014 at 15:19 - Reply

   Hej Linda,

   Tak for din kommentar. Jo, Ossau Iraty er en fin ost, som altid vækker glæde.

   Mange ostehilsner
   Camilla

 4. Sus (aka Snus) 29. september 2014 at 20:42 - Reply

  Jeg stemmer på cheddar – den første ‘fremmede’ ost jeg smagte, da jeg var på kanaltur med Julie. Cheddar er stadig en af mine favoritoste, men det bliver altid en af de gængse i supermarkedet. Måske kunne jeg lære en ny og velsmagende cheddar at kende?
  Stort tillykke, Tril

  • Ostesnak 29. september 2014 at 20:49 - Reply

   Hej Snus,
   Hyggeligt at høre fra dig! Cheddar er helt klart på min to-do liste – den har både historie og kan bruges til så meget.
   KH Camilla (aka Tril)

 5. helle silfwander 29. september 2014 at 20:32 - Reply

  Jeg vil meget gerne høre mere om Morbier, der vist er med aske ?

 6. Martin Villumsen 29. september 2014 at 19:39 - Reply

  Tillykke med fødselsdagen 🙂

  Der er ingen tvivl; det bliver selvfølgelig yndlingsosten Brie de Meaux, som jeg gerne vil høre lidt mere om. Både produktion og historie 🙂

  • Ostesnak 29. september 2014 at 20:25 - Reply

   Brie de Meaux, ja, den er da også bare god. Tak for kommentaren.
   Mange ostehilsner Camilla

 7. Maiken Bundgaard 27. september 2014 at 18:53 - Reply

  Tillykke med de 2 år 🙂

  En af mine favoritter, når det kommer til ostetyper, det er helt klart cheddar! Der findes rigtig mange kedelige masseproducerede cheddaroste, men jeg tænker mere på de lækre lagrede slags, som man kan få i mange varianter ved de gode ostehandlere.

  Så cheddarens historie samt forskellen på forskellige slags cheddar ville være spændende at høre lidt om 🙂

  • Ostesnak 28. september 2014 at 14:54 - Reply

   Hej Maiken,
   God idé, der ligger også gode historier gemt her.
   Mange ostehilsner Camilla

 8. Gosia 24. september 2014 at 20:06 - Reply

  jeg vil gerne høre om ost fra øst(europa), hvilken er ikke særlig kendt, tror jeg. Den heder –“oscypek” og er lavet fra mælk af fårene og er røget. Lavet kun i bjergene.
  Tillyke 🙂

  • Ostesnak 25. september 2014 at 07:48 - Reply

   Lyder spændende. Ved du om den kommer fra et bestemt land?

   Mange hilsner Camilla

   • Gosia 25. september 2014 at 14:58 - Reply

    jeg kender den fra Polen, men muligvis Tjekket eller Slovakiet har den også

 9. johanne 18. september 2014 at 15:06 - Reply

  Norsk myseost

  • Ostesnak 18. september 2014 at 17:35 - Reply

   Hej Johanne,

   Tak for dit bud. Du kan evt. læse mit tidligere indlæg om myse her: https://ostesnak.dk/2014/meningen-med-myseost/. Her er både lidt om produktet, anvendelsesmuligheder og links til et par norske videoer fra producenten Tine.

   Mange hilsner Camilla

 10. Lise Lotz 18. september 2014 at 11:04 - Reply

  Tillykke med fødselsdagen!

  Jeg vil også gerne smide en stemme på mimoletten. Jeg har kun smagt den en enkelt gang og var ret fascineret. Speciel farve. Speciel skorpe. Den vil jeg gerne vide mere om. Men jeg må med skam melde, at ostens særheder har fået mig til at glemme, hvordan den smagte.

  Jeg er selvfølgelig også interesseret i brugen af ost i det søde køkken, så hvis du har nogle gode historier fra den front… Jeg har for nylig lavet is på myseost – som Jakob også spørger til. (Når jeg får lagt resultatet på min blog, vender jeg tilbage med et link. Men lad mig bare afsløre: jeg synes at myseostisen er FANtastisk!)

  • Ostesnak 18. september 2014 at 17:33 - Reply

   Hej Lise,

   Tak skal du have. Mimolette er helt sikkert på listen 🙂 Ost i det søde køkken er et interessant område, som jeg ikke har udforsket så meget (udover flødeboller med blåskimmelost). Det må også på to-do-listen.

   Jeg kan godt se meningen med myseost i is. Så du må meget gerne sende et link til dit blogindlæg, når du når dertil.

   Mange hilsner Camilla

 11. Jakob 17. september 2014 at 19:33 - Reply

  Super hyggelig blog du har kørende her, og tillykke!
  Jeg er netop selv startet som mejerist og er derfor så småt ved at “udvide min ostehorisont.” 🙂
  Jeg har ikke lige undersøgt om du har skrevet noget om myseost? Men synes virkelig det er en ost med en dejlig smag.
  Ellers kunne et indlæg om råmælks ost, eller affinage af ost være spændende!
  – Var selv på et lille seminar på foodfestival om netop dette, og synes det var super spændende!

  • Ostesnak 17. september 2014 at 20:32 - Reply

   Hej Jacob,

   Velkommen her på bloggen, jeg håber, at du kan finde noget inspiration og horisont 🙂 Jeg har faktisk tidligere blogget om myseost lige her: https://ostesnak.dk/2014/meningen-med-myseost/.

   Både råmælksoste og affinage er superspændende områder, så det er en god idé. Hvem afholdt seminaret, du var med til?

   Held og lykke med din videre færd som mejerist!

   • Jakob 17. september 2014 at 20:49 - Reply

    Den vil jeg da lige læse senere 🙂
    – Det var John Gynther fra Arla Unika, han fortalte også lidt om deres nye ostelager oppe i Tistrup.

    • Ostesnak 18. september 2014 at 12:36 - Reply

     Og han har jo også en god historie at fortælle.

 12. F. Madsen 17. september 2014 at 16:16 - Reply

  Jeg er ikke osteekspert, men blåskimmeloste er lige mig, så det vil være et populært emne.

  • Ostesnak 17. september 2014 at 17:55 - Reply

   Blåskimmeloste er fascinerende bl.a. fordi de kan være så forskellige i smag og udseende. Måske vil du starte med dette blogindlæg om de blå oste, det lavede jeg i starten af blogggens levetid: https://ostesnak.dk/2013/de-skonne-bla-oste/

 13. Lykke 17. september 2014 at 14:11 - Reply

  Synes det kunne være spændende at høre mere om gedeoste, og om hvorvidt der findes gode danske gedeoste? Min favorit med gedeost smagte jeg for en del år siden på en cafe, grillet på ristet brød med pesto, grillede tomater og rucolasalat, det smagte fantastisk.

  Ellers er der jo også den gode gamle ostefondue, hvilke salgs oste der anvendes m.m. 🙂

  Venlig hilsen Lykke

  • Ostesnak 17. september 2014 at 14:17 - Reply

   Hej Lykke,
   Det er to gode forslag, som jeg vil glæder mig til at blogge om på et senere tidspunkt.
   Mange hilsner Camilla

 14. Astrid Nielsen 17. september 2014 at 13:32 - Reply

  Tillykke med fødselsdagen og tak for en skøn blog. Jeg bliver altid så sulten af at læse den.

  Jeg kunne godt tænke mig at høre mere om Jarsberg. Hvorfor er det lige nordmændene fandt på at lave den?

  • Ostesnak 17. september 2014 at 14:16 - Reply

   Hej Astrid,
   Her ligger der også en rigtig god historie gemt 🙂
   Mange hilsner Camilla

 15. Katrine Frisgaard Gunnersen 17. september 2014 at 12:51 - Reply

  Den æblerøgede Cheddar ost fra Aabybro Mejeri..

  Nøøøj… den er god

  • Ostesnak 17. september 2014 at 12:53 - Reply

   Hej Katrine,
   Super idé! Den vil jeg glæde mig til at smage. Kender den faktisk ikke.
   Mange ostehilsner fra Camilla

 16. Pia Eriksen 17. september 2014 at 07:40 - Reply

  Jeg vil gerne høre mere om feta, da jeg af og til selv laver feta. Tillykke med dagen.

  • Ostesnak 17. september 2014 at 10:46 - Reply

   Tak skal du have. Ja, feta skal jeg også kigge nærmere på.

 17. Charlotte F 16. september 2014 at 23:36 - Reply

  Hip hip hurra og tillykke

  • Ostesnak 17. september 2014 at 10:46 - Reply

   Hej Charlotte,
   Tak skal du have. Er der nogle oste, du synes er specielt spændende?
   Mange hilsner,
   Camilla

   • Charlotte F 17. september 2014 at 11:50 - Reply

    Hov, ved ikke lige hvor resten af mit svar røg hen!!
    Men ville meget gerne høre lidt om Potkäse. Jeg er vil med meget stærk ost og et stænk rom – og spekulerer lidt over hvem der opfandt den kombi. Regner med at Potkäse er en variant af dette.
    Hilsen fra
    Charlotte

    • Ostesnak 17. september 2014 at 12:40 - Reply

     Ok, det er en udfordring, for det ved jeg ikke så meget om. Men det vil jeg glæde mig til at grave frem på et senere tidspunkt… 🙂
     Mange hilsner,
     Camilla

 18. Piskeriset 16. september 2014 at 23:19 - Reply

  Tillykke med ostedagen… øh fødselsdagen! 😀
  Jeg vil gerne høre mere om rygeost (jeg ved, du har blogget om Gundestrup, som laver fantastiske rygeoste, men jeg tænkte på et mere overordnet niveau). Det er i øvrigt en ost, som jeg -pudsigt nok – forbinder med forår og primært spiser på denne årstid.

  • Ostesnak 17. september 2014 at 10:45 - Reply

   Hej Piskeris,
   Tak. Bare lige for at forstå dig helt, tænker du på rygeostens historie eller mere produktteknisk eller…?
   Mange ostehilsner,
   Camilla

   • Piskeriset 17. september 2014 at 18:42 - Reply

    Begge ting 🙂

    • Ostesnak 17. september 2014 at 20:18 - Reply

     Det kunne være en sjov rejse at dykke ned i det!

 19. Britt 16. september 2014 at 23:09 - Reply

  Jeg vil gerne læse om Mimolette – også fordi jeg håber at kunne læse, at det med miderne er en gammel skrøne 😀

  • Ostesnak 17. september 2014 at 10:44 - Reply

   Uh ja, den bliver sjov at dykke ned i 🙂

Skriv en kommentar