Da jeg begyndte at rydde op i halvfærdige blogindlæg og billeder uden nedskrevet historie, faldt jeg over disse sommerbilleder, som jeg tog efter en tur til Mallorca. På den spanske ø vrimlede det med firkantede oste med runde hjørner. Den mest kendte er nok den, som de fremstiller på naboøen Menorca, nemlig den kvalitetsbeskyttede ost Mahón-Menorca. Sådan en pakkede vi i kufferten, før vi rejste hjem.

Mahón-Menorca DOP

Osten har uden tvivl en meget lang historie bag sig, og i det 13. århundrede var det en vigtig eksportvare. Den blev sejlet ud fra havnen i byen Mahón og fik derved sit navn!

Mahón-Menorca DOP

Osten bliver fremstillet på både gårdmejerier og på lidt større mejerier. Men fremgangsmåden er i store træk uændret gennem tiden. På gårdmejerier bruger man upasteuriseret mælk fra egne køer, osten får sin form ved at blive svøbt i et klæde (på de lidt større mejerier bruger man en form). Overfladen bliver begge steder smurt med olie og/eller paprika under modningen. Smagen er lidt syrlig og smøragtig hos især de yngste oste, mens de lagrede oste bliver smuldrende og får en mere intens smag.

Har du lyst til et glimt af øen med det særlige klima, hav og lys – og kigge med ind i mejeriet, så har konsortiet bag osten lavet denne video:

I butikkerne lå de mange lokale oste i stakke: Lokale oste i butik

Og blandt ostebillederne fandt jeg også disse stemningsbilleder, der kalder følelsen af varme og sommer frem igen…

Stemning på Mallorca

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Published On: 15. januar 2015Categories: Ostetyper, Spansk ostTags: , , , ,

11 Comments

  1. Jørgen Jensen 3. august 2015 at 22:04 - Reply

    Jeg elsker den ost, og historien omkring den.

    Interesserede kan se den blive produceret på gården Sant Patrici på Menorca. Det er naturligvis muligt at få smagsprøver og købe osten der også.

    Et hyggeligt sted, som jeg virkelig kan anbefale.

    • Ostesnak 4. august 2015 at 07:24 - Reply

      Hej Jørgen,
      Tak for tippet, som hermed er givet videre.
      Mange hilsner Camilla

  2. Lars Lassen 20. januar 2015 at 22:56 - Reply

    Oh… Mahòn er utrolig lækker og delikat i smagen. Jeg har selv en liggende på min ostehylde! Virkelig en sublim ost. Forsæt det de gode indlæg på siden ;o)

    • Ostesnak 21. januar 2015 at 07:40 - Reply

      Hej Lars,
      Tak for ordene, der er heldigvis mange mange flere gode oste at skrive om.
      Nyd din Mahón – hvad ligger ellers på din ostehylde?
      Mange hilsner Camilla

      • Lars Lassen 21. januar 2015 at 22:14 - Reply

        Jo der er mange oste på min ostehylde. Jeg er Køkkenchef på Aarhus efterskole, og har beslutte at vi hver fredag spiser suppe, med efterfølgende ostebord. Så det er alt fra Vesterhavsost, Manchego, Mahón, San simon og tilmed engelsk stilton! Jeg servere de oste som jeg selv kan lide. Tebstrup gedeost med hele fennikel frø står også på hylden og venter…

        Gode lækre oste,

        • Ostesnak 21. januar 2015 at 22:16 - Reply

          Fantastisk, hvor er eleverne heldige!
          Hjemme hos os holder vi også af en let middag og lidt brød.

  3. Julie Kjær-Andersen 16. januar 2015 at 17:39 - Reply

    Aah sikke nogle skønne fotos – tak for denne lune sommer reminder :). Kan du hjælpe mig med at finde linket til videoen? Knus Julie

    • Julie Kjær-Andersen 16. januar 2015 at 17:40 - Reply

      Og nu kom linket så frem….;)

      • Ostesnak 16. januar 2015 at 19:05 - Reply

        Hej Julie,
        Godt du fik linket frem. Og lad os så glæde os over, at dagene allerede er blevet længere 🙂
        Kh Camilla

  4. dikte 16. januar 2015 at 08:17 - Reply

    Sikke et hyggeligt indlæg 🙂 Er den nem at finde (Menorca osten) i en velassorteret ostehandel ? Hav en dejlig dag. Knus Dikte

    • Ostesnak 16. januar 2015 at 19:03 - Reply

      Hej Dikte, jeg ved ikke om alle ostehandlere har osten, men du kan altid spørge for de kan skaffe den hjem. Jeg ved, at Lynhjem i hhv Lyngby og Helsingør plejer at have den.
      Ha’ det godt!
      Kh Camilla

Skriv en kommentar