Grevé-ost

Schweizernes andel i svenske Grevé

Vi lever i dag i en åben og international verden, hvor strømninger og idéer rejser over grænserne. Nogle bliver integreret i en ny kontekst – ofte med et lille twist. Det er også sket tidligere i historien, og det er den svenske ost Grevé et eksempel på.

Grevé-ost

Historien starter dog et helt andet sted, nemlig i Norge i 1830erne, hvor en gruppe schweizere var på besøg for at lære nordmændene at lave den kendte ost med huller: Emmental. Osten gik dog i glemmebogen i Norge, indtil en professor på Landsbohøjskolen i Oslo i 1956 genskabte osten sammen med sine studerende. Den fik navnet Jarlsberg efter et af de områder, osten oprindeligt blev produceret i.

I 1960erne satte to svenske mejeriingeniører sig for at skabe en svensk ost i stil med Jarlsberg og med inspiration fra emmental og gruyère. Navnet Grevé minder da også lidt om Gruyère.

Grevé-ost

Grevé har fine huller og en nøddeagtig smag som en emmental, men en lidt mere cremet og kompakt konsistens. En rigtig fin ost til ostemaden.

Jeg sender en stille tak til de schweiziske ostemestre, mens jeg tygger videre… 🙂

8 kommentarer

 1. Jeg er ganske enkelt vild med den ostehøvl på billedet Camilla, er det din? Den er både dekorativ og nostalgisk på samme tid. Det giver en herlig følelse at se den på et dejligt ostebord, den klæder alle skæreoste.

  • Ostesnak

   Hej Michael,
   Ja, det er min ostehøvl, der er fulgt med fra barndommen. Der er blevet høvlet meget ost gennem årene 🙂

 2. Hvor ser Greve` indbydende ud Camilla, huller og farve giver bare en dejlig lyst til at sætte tænderne i osten, og med en lidt cremet smag som du beskriver, må jeg se mig om efter Greve`.
  Hilsen Michael Hanmann

 3. Jarlsberg fikk navnet sitt lenge før 1950-tallet. Opprinnelig het den Sveitserost, men kvaliteten på den osten som ble ystet ved Jarlsberysteriene var så dårlig og varierende at de måtte finne nytt navn. Da ble det Jarlsberg. Jarlsberg er området ved Tønsberg i Vestfold fylke. Ca 1914 var det slutt for Jarlsbergosten, og så begynner historien igjen på 1950-tallet. Det er den osten vi kjenner i dag.

  • Ostesnak

   Hej Jan Peter,
   Tak for at sætte det på plads! Det er jo et privilegie at have en norsk osteblogger blandt sin læserskare 🙂
   Mange hilsner,
   Camilla

 4. Sikke en hyggelig historie … Kender glad Jarlsberg og vil allerede i morgen finde frem til Grev’e… Fin anbefaling 🙂

  • Ostesnak

   🙂 God fornøjelse, Dikte! Osten sætter også lidt ekstra smag på morgenbordet. Jeg håber, at den også vil falde i din smag!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*