Kender du det? Du hører, hvad der bliver sagt, men du lytter egentlig ikke. Tankerne er måske både her og et andet sted, og det hele passerer ligesom lidt forbi. Og du fik faktisk ikke fat i detaljerne eller det tonefald, det blev sagt med…. Sådan kan det også være med at smage. Hvornår har du sidst VIRKELIG smagt igennem? Hvor du lukkede alle andre indtryk ude og helligede dig smagsoplevelsen 100%? Når vi smager på ost, sker det ofte sammen med andre mennesker, der er snak omkring bordet, og det er superhyggeligt. Fadet med oste bliver sendt rundt, der er vin i glassene, og det hele er en rigtig god oplevelse. Men fik jeg virkelig smagt på ostene? Så meget, at jeg kan gengive duften, smagen og konsistensen med velovervejede ord? Njjaarh, ikke altid.
Jeg vil her give dig et bud på, hvordan du kan smage ordentligt på osten. Jeg må dog advare på forhånd, at det kan blive lidt nørdet – og måske er denne fremgangsmåde ikke lige egnet til alle situationer 🙂
SE GRUNDIGT EFTER
Kig på osten. Vurder den. Hvilken farve har den? Har den skimmel på overfladen eller inden i, og hvilken farve er den? Ser den ensartet ud i konsistensen eller er den lidt ”flaget”, hvilket kunne vidne om en lang lagring? Har den huller eller en ensartet struktur? Ser den ung ud eller meget lagret?
MÆRK OSTEN
Tryk lidt på osten, er den fast? Halvfast eller hård? Blød og cremet? Hvad fortæller det dig om osten? Tror du den er umoden, ung, moden?
DUFTEN SÆTTER SMAGEN IGANG
Rødvinen bliver slynget rundt i glasset, så bouquet’en kan udvikle sig, og den liflige duft er en del af smagsoplevelsen. Sådan er det også med ost. Så start med at snuse godt til osten. Lugter den mildt? Syrligt? Af kostald? Pikant? Smør? Svampe? Eller noget helt andet?
SMAG MED HELE MUNDEN
Så skal osten endelig i munden. Fokuser på hvad du smager. Hvordan føles osten? Blød? Fast? Tyg og smag med hele munden. Hvad smager du – først? Og hvilke smagsindtryk kommer bagefter? Det er uundgåeligt at se lidt nørdet ud her. Så sørg for, at nyde det 🙂 mens osten kommer forbi alle smagsløgene. Vidste du i øvrigt, at vi ikke alle har lige mange smagsløg, og derfor smager vi også forskelligt? Og med alderen får vi færre af dem – det er måske derfor vi siger, at man vokser sig til at kunne spise stærke oste som f.eks. blåskimmeloste?
OG HUSK DET…!
Enhver osteentusiast har sin egen ostedagbog! En notesbog, hvor man noterer de oste man smager – og det indtryk, de efterlader. En ost kan sagtens gå igen i dagbogen, for oste er jo levende produkter og kan derfor smage forskelligt fra gang til gang. Skriv navnet og de baggrundsdetaljer, som du synes er vigtigt for at finde frem til osten igen (ko-, fåre- eller gedemælk, pasteuriseret mælk eller ej, oprindelse, lagring).
Og endelig: Sæt ord på dine indtryk. Det er svært at beskrive en smag i ord. Men det er noget, vi kan træne. Skriv det, som først falder dig ind – også selv om det umiddelbart lyder langt ude i skoven. Men der var jo et indtryk, der gjorde, at ordet faldt dig ind…. Måske virker det for dig at bedømme hver ost ud fra en skala på 1-5? Du vil hurtigt få en god fornemmelse for hvad f.eks. et 4-tal betyder.
Øvelse gør mester, og du vil mærke, at du bliver mere sikker på dine egne smagsindtryk. Rigtig god fornøjelse!
Hvilke ord bruger du typisk til at beskrive smagen af en ost?
Jeg er selv i en osteklub med nogle venner, og vi gør meget ud af at smage forskellige oste og udfordre vores smagssanser. Men ofte bliver vi distraheret af rødvinen og snakken, så egentlig får vi ikke altid smagt ordentligt på osten. Så tak for denne guide, den vil jeg tage med i osteklubben næste gang 🙂
Hej Kristina,
Det lyder som en rigtig hyggelig osteklub! Tager I hver især en ost med eller vælger I ostene ud fra et bestemt tema fra gang til gang?
God fornøjelse med smagningen – og hyggen!
Mange ostehilsner
Camilla
[…] Læs evt. dette indlæg om at smage på ost. […]
Jeg kan kun nikke genkendende til dine ord her Camilla, jeg har også alle sanser i brug i smagen af god ost. Udseendet af friskt udskåret ost, duften, konsistensen og smagen, sætter følelserne igang på en måde så jeg føler mig helt høj. Med en god gang pynt og tilbehør til alle slags ost, er der ikke noget der slår et veldækket og bredtfavnende ostebord.
Smagfulde hilsner Michael.
Og så behøver man egentlig ikke så meget mere… Tak, fordi du læser med, Michael.