Fanaost

  • Navn: Fanaost

  • Ostetype: Fast modnet (gul) ost / goudatype

  • Lagring: Mild (3-4 måneder), lagret (13-14 måneder)

  • Mælk: Pasteuriseret komælk

  • Region, land: Ved Hardangerfjorden, Norge

  • OBS: Kåret som ‘Verdens bedste ost’ ved World Cheese Awards i Bergen i 2018.

Reklame @Ostegården / Fanaost

Fredag den 2. november 2018 var endnu en gråvejrsdag i Bergen. Men denne dag vil for altid være prentet ind i Jørn Hafslunds hukommelse.

World Cheese Award (eller OsteVM, som de kaldte det i Norge) var kommet til kystbyen med de altid lavthængende skyer, og det havde været nogle hektiske dage. For Jørns mejeri Ostegården ligger ca. en halv times kørsel fra Bergen, og det betød, at alverdens journalister ringede til ham som første valg for at komme på et norsk mejeribesøg, nu de var i Bergen.

Efter ostedommerne havde gransket og vurderet de knap 3.500 oste, var det endelig tid til at udnævne en vinder – og her blev Jørns Fanaost kåret til Verdens Bedste Ost 2018.

Sådan så den glade vinder ud på billedet, der straks blev spredt på diverse sociale medier:

Vinder af OsteVMFoto: Odd Mesum

‘Bare en ost fra en lille gård med 12 køer’

Selv husker Jørn aftenen som overvældende. Han fortæller:

‘Dagen før stod jeg i hallen og kiggede udover de 3470 oste. Aldrig havde jeg set noget lignende, og jeg sagde til mig selv, at hvis min ost kom blandt de 78 bedste, så var det virkelig flot.

Fredagen kom, og jeg husker, at nogle venner fortalte mig, at min ost var blandt de 78 bedste og ville gå videre. Ok, tænkte jeg. Det gav et lille håb, men ikke noget særligt, for det var jo bare en ost lavet på en lille gård med 12 køer. Og vi var jo egentlig bare nybegyndere. Jeg talte med mange andre ostemagere fra Norge, og pludselig gik det hurtigt. Jeg havde ikke billet til salen, hvor finalen fandt sted, men jeg sneg mig alligevel ind uden billet. Jeg sad nede bagved og sendte SMS’er til min kone. Til sidst tog sidemanden telefonen fra mig og bad mig om at følge med. Og så var det hele afgjort, og jeg blev helt overvældet og faktisk en lille smule bange. Alle flokkedes omkring mig og ville tale med mig. For en bonde fra en lille gård, var det voldsomt.

Bagefter tog vi på hotel, og roen sænkede sig. Jeg begyndte at forstå, hvad der egentlig var sket. Senere kom min kone til byen, og vi havde en festmiddag.’

Læs også blogindlægget om OsteVM og se billeder derfra

Hvad er Fanaost?

Osten, som begejstrede eksperternes smagsløg, er en halvfast goudatype lavet på pasteuriseret mælk fra gårdens egne køer (suppleret med lidt mælk fra nabogårdene). Konsistensen er lidt cremet, og osten føles dejlig fed og klæg i munden samtidig med, at den har behagelig proteinknas. Smagen har dybe karamelsøde noter afrundet med umamityngde.  Osten fås i to lagringer: Den prisvindende ost var den lagrede udgave (modnet i 13-14 måneder), mens den yngre version er modnet i 3-4 måneder. Den gule ostemasse har små fine, spredte huller.

Ligesom man gør i produktionen af gouda, vasker Jørn & co. ostekornene. Det betyder, at man dræner noget af vallen fra og erstatter den med varmt vand. Når man gør det, fjernes noget af laktosen (mælkesukkeret), som ellers ville blive konverteret til mælkesyre under fermenteringen, om som ville gøre osten mere syrlig. Når syrningen ikke sker, får ostene derimod en mere udtalt sødlig smag.

Udenpå kan osten genkendes på sin røde stribe malet på voksen.

Ostegården med de 12 køer

Ostegården er navnet på gårdmejeriet på Breivik Gård, der ligger ved indgangen til Hardangerfjorden. I dette område er klimaet mildt og fugtigt. Markerne er grønne og frodige, og køerne græsser ude året rundt – hvis de ønsker det. På stedet har der været gård i over 300 år, men osteproduktionen begyndte først i 2006. Det skete udfra et ønske om at udnytte gårdens egne råvarer. Inspirationen kom fra franske oste, og i sortimentet findes også bl.a. brie og camembert.

På den gamle engjord vokser lyng og forskellige græsarter. Nogle af markerne går ned til en lille sø, og her tager de 12 køer sig indimellem et afkølende bad om sommeren.

OsteVMs betydning

Jeg har spurgt Jørn, hvad kåringen som Verdens Bedste Ost har betydet for det lille mejeri. Han svarer:

‘Der er nu gået tre år, og vi har øget produktionen til 20 tons af Fanaosten om året, har ansat flere folk og bygget et større lager. Vi er i balance, og vi sælger alt, hvad vi laver.’

Jørn bruger en del af sin tid på at rejse rundt i Norge og inspirere andre landmænd til at kaste sig ud i at lave ost. 

Den allerbedste fremtidsudsigt

Det som glæder Jørn allermest er dog, at hans søn, Magnus, har fået lyst til at køre gårdmejeriet videre. I dag arbejder far og søn sammen, indtil Magnus en dag overtager.

Fanaost fås desværre ikke i Danmark (endnu), så du skal et smut til Norge for at støde på den.

PS. I denne fine video kan du se Ostegården og møde Jørn, der er fuld af gode idéer og energi.

Afsnittet med Ostegården begynder ved 1:43.

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Published On: 8. september 2021Categories: Norsk ost, OstefolkTags: , , , , ,

Skriv en kommentar