Cheesecake med cheddar

Osterejsen: Cheddar cheesecake med syltet grønt

Reklame @Ost & Ko

Mens corona raser overalt omkring os, blev jeg inviteret på en osterejse med stop i Irland, Frankrig og Danmark. Rejsearrangøren var Mejeriforeningen/Ost & Ko – og jeg behøver vel ikke fortælle, at jeg ikke engang skulle finde passet frem, da alt foregik hjemmefra?

Mine rejsekammerater var madformidler Janne Bagger fra Smag for Sundhed og madskribent Louise Dandanell Ørsted (Louises Køkken). Sammen skulle vi kreere en treretters menu, hvori irsk cheddar, dansk danablu og fransk mont d’Or skulle indgå.

Som opvarmning til rejsen fik vi en video, hvor kokken Simon Thrane fra CPH Gourmet viste os, hvordan han tilbereder en treretters menu med ostene. Derefter var det op til os. Jeg fik ansvaret for forretten.

Vi spiser
At smage kan også være en rejse, og vi kom vidt omkring – bag hver vores skærm.

Min ost: En irsk cheddar

Det kan godt være, at vi ikke kunne rejse, men det kunne ostene til gengæld. På min matrikel landede en ost fra Irland. En meget anderledes cheddar end de fleste, vi støder på her i Danmark. Små huller i ostemassen, der vidner om en ikke industriel fremstilling, og en smag med styrke, der både er syrlig, prikker på tungen og har en snert af stald – på den gode måde 🙂 . Og ganske rigtigt, her var en råmælkscheddar fra det lille familiemejeri Derg Farmhouse Cheese lavet af mælk fra egne køer. Cheddaren er lagret i 9-12 måneder.

Cheddar
Denne cheddar gav mig lyst til at nørde ned i cheddar – det må der vist komme et senere blogindlæg om.

Min forret: Salt cheesecake

Med inspiration fra Simons video valgte jeg at bruge syltede grøntsager, en flot grøn timianolie og et sprødt element..

Jeg lavede en salt cheesecake med syltet grønt, timianolie og et sprødt ostet fladbrød.

Cheesecake med cheddar

Der er flere elementer i retten, men det meste kan laves i forvejen, hvis man serverer den til gæster.

Salt cheesecake med syltet grønt

Ingredienser (6 personer)

  • Bund
  • 50 g valnødder, ristet nogle minutter på en tør pande

  • 130 g bornholmske rugkiks

  • 50 g smør, smeltet

  • Ostemasse
  • 400 g flødeost naturel

  • 2 æg

  • 120 g cheddar, revet

  • lidt salt

  • friskkværnet peber

Sådan gør du

  • Blend valnødder og kiks. Bland smeltet smør i.
  • Kom i bunden af en springform (ca. 20 cm i diameter) og pres det lidt sammen.
  • Bag i ovnen i 5 minutter ved 200 grader.
  • Rør flødeost, æg og cheddar sammen og kom lidt salt og peber i (vær dog opmærksom på, at osten kan være noget salt i sig selv).
  • Fordel ostemassen på den bagte bund og bag ostekagen i 40 minutter ved 175 grader.
  • Pynt med syltet grønt, dryp med timianolie og servér med stykker af sprøde fladbrød (se opskrifterne nedenfor).

Syltet grønt

Du kan bruge de grøntsager, du måtte have – og du kan sagtens lave rigeligt, da du kan bruge det til mange andre retter – fra fx salater og sandwich til burger og omelet.

ingredienser

  • Syltelage (passer til ca. 400 g grøntsager)
  • 1 dl lagereddike

  • 1 dl vand

  • ½ dl sukker

  • Blandede grøntsager i strimler (jeg brugte gulerod, glaskål og pastinak samt æble)

Sådan gør du

  • Striml grøntsagerne fint, fx på et mandolinjern.
  • Kog eddike, vand og sukker op.
  • Hæld den varme lage over grøntsagerne og lad det trække til det bliver koldt.
Cheesecake med cheddar

Timianolie

Denne olie har en superflot grøn farve og en skøn smag af timian. Olien kan fx også bruges i dressinger og saucer.

Ingredienser

  • 2½ dl rapsolie

  • 75 g frisk spinat

  • ½ bundt timian

Sådan gør du

  • Varm olien op til 65 grader.
  • Blend spinaten godt.
  • Hæld den varme olie i blenderen og blend videre i et godt stykke tid (gerne længe – efter fem minutter slap min tålmodighed dog op).
  • Tilsæt frisk timian og blend videre til bladene er fuldkommen findelte.
  • Sigt olien gennem en finmasket sigte (jeg brugte et osteklæde i en sigte) og hæld i en lille flaske eller glas til sidst.
Knækbrød med cheddar

Sprøde fladbrød med cheddar

Disse sprøde og knasende brød minder mig om de små ostekiks, min mormor og morfar serverede, når der kom gæster. Igen er portionen større end til at servere til en cheesecake, men det gør ikke noget – de er fine som en lille knasende hapser.

Ingredienser (svarer til to bageplader)

  • 50 g majsmel

  • 25 g havregryn

  • 2 dl mælk

  • 200 g hvedemel

  • 70 g cheddar

  • olivenolie

  • havsalt i flager

Sådan gør du

  • Bland majsmel og havregryn med mælk, og lad det trække i 10 minutter.
  • Kom hvedemel og cheddar i, og rør til en dej.
  • Lad den hvile i 15 minutter.
  • Del dejen i to. Brug lidt ekstra mel og rul tyndt ud på bagepapir.
  • Pensl med olivenolie og drys med flagesalt (ikke for meget, da osten også er salt).
  • Bag ved 190 grader (varmluft) i ca. 13 minutter til brødene er lysebrune og sprøde.
  • Afkøl, knæk og spis!

Og resten af menuen?

Den kan du se her:

3 kommentarer

  1. Pingback: Filodej med ruller af grønt og cheddar - Ostesnak

  2. Den ser vanvittig lækker ud <3

    Rigtig glædelig jul – håber du kommer på flere osterejser i 2021 (og gerne hvor du skal bruge passet ;-))

    • Tak. Det håber jeg sandelig også. Jeg havde nogle spændende osterejser op programmet for 2020, men jeg håber, at 2021 bliver helt anderledes!
      Rigtig god jul til dig, også ‍

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*