Nu skal det handle om grillost.
Det bliver samtidig sidste del i min ‘trilogi’ fra osteturen i det sydsvenske. Her gik en ost nemlig igen i de tre gårdmejeriers sortiment – og det var (for en dansker) overraskende nok: Grillosten.
Grillost
I Danmark kender vi bedst halloumi, som er en DOP-ost, altså oprindelsesbeskyttet. For at hedde halloumi, skal osten komme fra Cypern, hvor den stammer fra. Laver man samme ostetype andre steder i verdenen, må osten i stedet kaldes grillost.
Halloumi laves af fåre- eller gedemælk (eller en blanding) og måske med komælk også, men de tre svenske oste, jeg mødte, var lavet af komælk.
Det særlige ved denne ost er, at den lægges i kogende valle, hvorved den hærdes og får en konsistens, der gør, at osten kan steges eller grilles uden at smelte. I stedet bliver den sprød udenpå og dejligt blød indeni.
Hvad bruger man grillost til?
Den skal steges eller grilles, før den er sjov. Ostene har en salt og lidt cremet/fed smag.
Som snack
Du kan fx skære den grillede ost i mindre stykker, dryppe lidt olivenolie og krydderurter over og servere som snack til en aperitif.
Grillost i salaten
Læg stykker af stegt grillost i en salat, og du får en fyldig og mættende salat, der snildt kan udgøre et måltid i sig selv.
På en bund af ruccola er her lagt stykker af grillost, stykker af grillet squash, oliven, rødløg, valnødder og mynteblade. Med lidt olivenolie på toppen.
PS. Osten er ret salt i sig selv, så smag dig frem, om salaten har brug for et drys salt.
Grillost i burgeren – uden kød
Med en grillost i burgeren, er der ingen, der savner kødet. Faktisk har grillosten fra Soldattorpets Mejeri både formen og tykkelsen, der passer perfekt i en burger.
Her er osten lagt på en bund af salat, der er smurt med mayo. Ovenpå ligger en god skefuld guacamole.
Her er bollen smurt med rød peber-creme og toppet med avacado og rødløg. Burgeren er serveret med søde kartofler-fritter drysset med dild.
[…] Tre måder at bruge grillost på – Ostesnak 9. juli 2024 at 14:01 – Reply […]