Bagt figen med parmesan

Tre måder at snige ost ind i din nytårsaften

Årets allersidste aften nærmer sig. Uanset hvilke traditioner du har med dig, så er ost nok ikke en af dem. Hvis du synes, det er lidt synd, så laver du bare “ostesnigeren” – her er tre måder:

SNIGEREN #1: DRONNINGEN, CHAMPAGNE OG… OST
Når Dronningen toner frem, og champagnen bobler i glassene, så stiller du en lagret Parmigiano Reggiano på bordet. Bræk den på forhånd i mundrette brud – så er det lige til at gå til. Tør champagne og en 30 måneders lagret parmesan er et match, der er en Dronning værdig!

 

SNIGEREN #2: OST ELLER DESSERT? – ELLER BEGGE DELE?
En mundfuld ost kan være en festlig afslutning på en skøn middag (- eller en festlig mellemret før desserten 🙂 ). Anret en tallerken (eller vær kreativ og brug et lille bræt/stykke skifer eller glas) til hver gæst med tre-fire forskellige oste. F.eks. den klassiske all-round med en trekant tempereret camembert, en skive Manchego, en lille firkant Taleggio samt et stykke Roquefort. I et lille glas eller på en ske kan du lægge lidt sødt tilbehør, som f.eks. brombær syltet med vanilje eller hybenchutney. Server en strimmel knækbrød til.

Eller vælg ostene ud fra et tema, for eksempel bjergoste fra de franske Alper (som Tomme de Savoie, Comté og Reblochón), England (god cheddar, Sage Derby (cheddar med salvie) og Stilton), gedeost i alle afskygninger (smørbar og frisk, skimmelmodnet som Sainte Maure og spansk gedeost med rosmarin) eller hvad du nu har lyst til.

 

Opskrift med ost, bagt figen med parmesan, Parmigiano Reggiano, nytårsaften, nytårsmenu

SNIGEREN #3: CHAMPAGNE, KRANSEKAGE OG… OST!
Rådhusklokkerne slår 12 – og igen er der champagne i glasset, som nu akkompagneres af kransekagen. Som et “salt” alternativ til alt det søde, lister du et lille fad med bagte figner med parmesan (eller gedeost), svøbt i parmaskinke. Osten er her underspillet og giver blot lidt krydderi til det salte fra skinken og fignens sødme. Du kan forberede dem på forhånd og bage dem kvart i 12, da de smager rigtig godt lune. (Hvis du ikke har den store tiltro til dine evner i køkkenet på dette tidspunkt eller lyst, så bytter du bare rundt på Snigeren #1 og #3.)

 

Opskrift med ost, bagt figen med parmesan, Parmigiano Reggiano, nytårsaften, nytårsmenu

 

FIGNER MED PARMESAN, HONNING OG PARMASKINKE

Til hver figen skal du bruge:

1 figen (frisk eller tørret)
1 tsk Parmigiano Reggiano, fintrevet (eller gedeost, for eksempel Sainte Maure)
½ skive parmaskinke
1 dryp honning

Rids et kryds i hver figen og tryk den lidt åben som en blomst. Kom osten godt ned i hvert snit. Rul et stykke skinke om hver figen.

Bag dem ved 200 grader i 6-7 minutter. Lad dem afkøle lidt og dryp lidt honning på hver figen. Servér.

 

Opskrift med ost, bagt figen med parmesan, Parmigiano Reggiano, nytårsaften, nytårsmenu

9 kommentarer

 1. Pingback: Nytårsaftens store ostebrag - Ostesnak

 2. Jeg synes ikke, at ost skal sniges ind – det skal tyres på bordet i store mængder! 😀 😀

  Rigtig godt nytår – må 2014 bringe mange gode osteoplevelser til dig 🙂

  • Ti hi, ja, tyre ost på bordet i store mængder kan også have sin charme :-).
   Også godt nytår til dig!
   Kh Camilla

 3. Hahaha.. Jeg må indrømme at jeg grinede lidt da jeg læste dit indlæg. Jeg er nemlig typen der elsker at snige lidt ost ind. Faktisk husker jeg ikke hvornår jeg sidst havde gæster, uden osten kom på bordet 😉
  Tak for inspiration.
  Mvh. Sofie

  • Hej Sofie,
   🙂 Jeg synes, at en elegant “sniger” er, når osten ikke dominerer smagsbilledet, men bare bidrager på en diskret måde. God nytårsaften (med lidt ost hist og her).
   Mange hilsner, Camilla

 4. SER DEJLIGT UD 🙂

 5. Julie Kjær-Andersen

  Mmmmm – snigeren #1 og 3 er helt sikre hits på vores nytårsmenu! Det er en super lækker sød/salt kombi med figen, ost og Parma…

  • Hej Julie,
   Hvor hyggeligt at ‘se’ dig herinde 🙂
   Håber det vil smage jer – og at I får en skøn aften.
   Kh Camilla

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*