Nytårsaftens ost

Nytårsaftens store ostebrag

Nytårsaften er en speciel aften på mange måder. Vi siger farvel til det gamle år og byder det nye velkommen på festlig og glædestrålende vis.

Menuen nytårsaften handler for mig meget om detaljerne. Det behøver ikke at være de dyreste eller mest sjældne råvarer, så længe de er nøje udvalgt og kærligt anrettet.

Nytårsaftens ost

 

Og selvfølgelig skal der ost på bordet nytårsaften. På mit nytårsbord kunne det være disse små og delikate osteanretninger, der tilsammen udgør et smagspotpourri af ostenes mange facetter, og viser dem hver fra deres bedste sider. Dressed up for party!

Creme med rygeost

Vi starter med en creme rørt af fynsk rygeost og cremefraiche. Den delikate røgsmag får et forfriskende syrligt modspil af granatæblets kerner og de små dekorative blade af brøndkarse. Serveret på tyndt, knasende knækbrød.

CREME  AF  RYGEOST (4 stk)
2 spsk rygeost
3 spsk creme fraiche
4 små knækbrød
granatæblekerner
brøndkarse

Rør rygeost og creme fraiche. Smag til med mere rygeost, hvis du kan lide mere røgsmag. Læg en skefuld på hvert knækbrød og drys granatæblekerner over. Pynt med brøndkarseblade.

 

Iberico med membrillo

Den spanske ost ibérico er en blanding af ko-, gede- og fåremælk – og er den ost, spanierne selv spiser oftest. Komælken giver ostens basissmag, gedemælken bidrager med lidt syrlighed og fåremælken giver osten en cremethed. På toppen af de tynde trekanter ligger en lille skive sød membrillo (lavet af kvæder) og knasende (ristede) mandler er drysset udover.

MEMBRILLO (KVÆDEBRØD PÅ DANSK)
Ingredienser:
500 g kvæder (urenset), det gav 400 g kvæder (renset)
400 g sukker
1 citron, saften fra
1 kanelstang, brækket i to
Lidt mandler, ristet og grofthakket

Skær kvæderne i kvarte og fjern kernehuset. Skær i både. Kom i gryden sammen med sukker og rør godt rundt. Tilsæt citronsaft og kanelstangen. Varm langsomt op og lad simre i en god time. Kvæderne bliver lidt rødlige, når de er klar.
Fjern kanelstang. Blend og hæld i et fad eller skål belagt med bagepapir. Afkøl, og efter et par timer kan kvædebrødet skæres i strimler og serveres til osten. Drys med de sprøde mandler. Opbevar membrillo på køl.

 

Røde Christian med rosiner

Røde Kristian er en biodynamisk ost fra Naturmælk. Den er vasket i rødkit og er her skåret i ultratynde skiver, som på trods af deres finhed alligevel har masser af smag. De ligger på sprødt og tyndt knækbrød og er toppet med rosiner trukket i en lage af kirsebæreddike og farin. Dekoreret med aromatiske kviste af rosmarin.

ROSINER I KIRSEBÆREDDIKE
2,5 dl kirsebæreddike (jeg brugte Meyers)
100 g brun farin
150 g rosiner

Kog eddike og farin i ca. fem minutter, til det meste af eddikeduften er forsvundet. Kom rosinerne i et glas og hæld lagen over. Lad det trække – gerne et par dage.

 

Bleu de Auvergne med havtorn

Sidste osteanretning på fadet er små trekanter af hårdt ristet rugbrød. Her på ligger skiver af den franske blåskimmelost Bleu d’Auvergne toppet med lidt havtornekompot og hakkede ristede mandler.

HAVTORNKOMPOT
Ingredienser (1 glas):
100 g æble, skåret i tern
100 g havtorn, rensede
100 g sukker
½ vaniljestang, kornene herfra

Kom æbletern og havtorn i en gryde med sukker og vaniljekorn. Rør godt. Varm langsomt op og lad det simre til æblet er mørt. Blend og afkøl.

 

Husk at hvis du vil have endnu mere ost ind i årets sidste dag, så kan du (gen-)læse mine tre tips til at snige ost ind i nytårsaften lige her.

Dette indlæg er samtidig mit bidrag i opskriftskonkurrencen fra Ost & ko under temaet ‘ost på dit nytårsbord’.

TILFØJET SENERE: Og ostebrættet her blev valgt som en af Ost & kos udvalgte opskrifter i konkurrencen.  Du kan finde alle konkurrencebidrag her.

Fire osteanretninger

4 kommentarer

  1. Pingback: Opskrifter med ost - ost - ost - Ostesnak

  2. Pingback: Nytårsaftens store ostebrag | Ost & ko

  3. Hvis nu jeg dresser mig op, serverer du så den anretning for mig?
    MUMS.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*