Berthoud - traditionel ret fra Savoien med Abondance

Berthoud – traditionel ret med Abondance

Berthoud - traditionel ret fra Savoien med Abondance

Del 3: Osteoplevelser i Frankrig

Abondance er en alpeost fra Haute Savoie, som ligger ved den schweisiske grænse i det østlige Frankrig. Osten har været fremstillet af munke tilbage i  det 12. århundrede i den fjerntliggende Abondance-dal. Osten kendes på sin konkave form, halvfaste konsistens og skønne, fyldige og lidt krydrede smag.

En typisk ret fra Chablais i Savoien er Berthoud. Den består af Abondance, hvidløg, muskatnød, peber, hvidvin og madeira. Smeltet i ovnen bliver smagen endnu mere krydret og passer bare godt til kartofler, brød, lufttørret skinke og en grøn salat. I retten bruger man hvidvin fra Savoien, og den drak vi også til. Et godt match!

 

Berthoud

Ingredienser (4 personer):
2 fed hvidløg
500 g Abondance ost, i tynde skiver
1 drys revet muskatnød
Friskkværnet peber
4 spsk tør hvidvin fra Savoien
4 spsk Madeira

Serveres i ramekiner (små ovnfaste skåle) med kartofler, charcuteri, brød og en grøn salat.

Tænd ovnen på 170 grader. Smør de små skåle med hvidløg og finhak resten af hvidløget og fordel det i skålene, som derefter fyldes op med osteskiverne. Drys med muskatnød samt peber. Fordel derefter vin og Madeira på osten. Bag i ovnen til osten er smeltet, og overfladen er gylden. Det tager ca. 8 minutter, slut evt. af med 2 minutter under grill, men hold øje med osten undervejs.

3 kommentarer

  1. Pingback: Aligot - mos med smeltet ost - Ostesnak

  2. Man går ALDRIG fejl af smeltet ost.
    Tusind tak for historien. Jeg kendte ikke osten. Det gør jeg nu og skal meget snart smage.
    Meget fin grøn skål!
    Kh, Mette

    • Ja, smeltet ost kan sætte kulør på det meste. Abondance kan måske være svær at finde i Danmark, men så kan du prøve med Comté eller Raclette.
      Kh Camilla

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*