Friskost
En friskost er ikke lagret, har ingen skorpe og heller ikke en specielt lang holdbarhed.
Med en ganske enkel smag, der ligger tæt på råvaren, nemlig mælk og fløde, er friskostene vores gode venner i køkkenet.
Milde og delikate
De er milde, de er delikate. De gør ikke meget væsen af sig, men tag ikke fejl. Sat sammen med krydderurter, krydderier, andre smagsgivere eller ingredienser, højner de ethvert måltid.
Og så er friskostene et godt sted at begynde, hvis du vil lære at lave ost selv.
Klik på billederne herunder og læs mere…
Her er din vejviser til friskostene
Italiensk friskost. Yderst er et tyndt lag frisk mozzarella, der skjuler et indre af mozzarellastrimler blandet med fløde. Denne blanding kaldes også stracciatella. Flødefed og cremet!
Syrnet fløde med smørbar konsistens. Fås både naturel og med tilsat smag. Flødeost kan meget mere end at smøres på brød. Jævn en sauce, brug i cheesecake, rør til dip, frosting på kager og meget meget mere.
Syrlig, delikat og frisk smag kendetegner de kridhvide gedeoste. Opvarmet flyder osten ikke ud pga. syrligheden i mælken, derfor er den velegnet til at grille eller bruge på en pizza. Kan også røres til en creme eller bruges i en salat.
Hytteost
Hytteost består af små ostekorn, der er lavet på skummetmælk og blandet med fløde. Smagen er mild og mælket. Nogen foretrækker at spise den naturel, andre bruger den til at bage med, røre til cremer eller bruger i salater. En friskost med lav fedtprocent (1,5-4%).
Mascarpone
En sødlig og cremet friskost, der allermest kendes som hovedingrediens i tiramisú. Den italienske friskost kan dog også bruges i pastasaucer, en creme og dip eller blot rørt med flormelis som kagecreme. Smelter ved opvarmning.
Mozzarella
Friskost, der oprindeligt var lavet på bøffelmælk i Campana-området i det sydlige Italien. I dag fremstilles frisk mozzarella over alt, og oftest på komælk. Oprindeligt syrnet med mælkesyrekultur, hvilket giver en lidt mere cremet, ost end når man syrner med citronsyre, som de fleste mozzarellaer i dag er syrnet med. Ligger i beskyttende saltlage, der holder osten frisk.
På italiensk betyder navnet ‘kogt igen’, og det er netop vallen (restprodukt fra osteproduktion), der koges op og syrnes – evt. tilsat ekstra mælk. Let grynet, blød og kun omkring 13% fedt. Holder formen også ved opvarmning, kan derfor også bruges som fyld i ravioli. Rør ricotta op, bag med den, lav is eller en salt creme.
Sådan bruger du en friskost
Du kan smøre, røre, blende, blande friskostene. Eller toppe en salat, bruge til en snack. Til at bage med eller i en cheesecake.
Der er mange muligheder, find inspiration til at prøve noget nyt (eller vende tilbage til en klassiker) herunder.
God fornøjelse!
Lav din egen mozzarella
Der er noget særligt over at lave sin egen ost. Og hvorfor ikke prøve kræfter med mozzarella? Her er opskriften.
Skøn tapas: Ricottacreme med ærtepuré
Sæt en tallerken ricottacreme med ærtepuré på bordet - og se, hvor hurtigt den forsvinder. Få opskriften her.
Mini cheesecake med ricotta og pebernødder
Små cheesecakes som disse gør kål på de overlevende pebernødder fra julen (og syltede kirsebær).
Filodej med ruller af grønt og cheddar
Reklame. Små festlige filodejspakker med ruller af grøntsager og cheddar. Enjoy!
Blue cheesecake
Sponsoreret
Blå ost i en cheesecake? Jeps! Det giver en undertone og en ny dybde i den søde dessert. Få opskriften.
Ricottais med jordbær og balsamicoeddike
Ricottais med jordbær bagt med balsamicoeddike. Her får du opskriften på den søde og syrlige is.
Pizza bianca med hjemmelavet ricotta
Pizza bianca med hjemmelavet (eller købt) ricotta. Få opskriften!
DIY – hjemmelavet burrata
Burrata er måske den skønneste friskost, jeg kender. Her er opskriften, så du kan lave den selv.
Sommerens madbloggerudfordring
Ostesnak og Cookvalley tog madbloggernudfordringen op og kreerede en sommerbrunch. Her er opskrifterne...
Grillede portobellosvampe fyldt med mozzarella og andet godt
Grillede portobellosvampe med et lækkert fyld af frisk mozzarella, tomat og avocado...
Jordbærkage med ricottacreme
Her er den klassiske jordbærkage dog med en ricottacreme i stedet for kagecreme.
Hjemmelavet ricotta
Ricotta er nemt at lave selv. Har du aldrig lavet ost før, er det en god ost at lægge ud med.
Hjemmelavet flødeost
Hjemmelavet flødeost er ikke svært, men det kræver lidt ventetid undervejs.
Pizza bianca med laks, savoykål og ricotta
Ricotta smurt på pizzabund er et godt udgangspunkt for en pizza bianca. Resten er op til dig...
Ost på farten
Et farvestrålende glas med salat i lag og lækre muffins med esrom og grøntsager er sagen at have med, når man er på farten.
Hvem siger ostemadden er død?
En ostemad i dag kan sagtens byde på farver, dufte og smag. Alle oste kan være med til festen - her får du syv bud på lækre ostemadder.
Coleslaw med røg
Coleslaw med et twist af røg. Her får du opskriften på coleslaw tilsat lidt rygeost, der giver en balanceret smag af røg. Nemt og godt.
12 klokkeslag – 12 druer og ricottakugler
I fx Spanien og Venezuela spiser man nytårsaften 12 druer til klokkens slag. Byt druerne ud med små ricottakugler - der også kan spises resten af året.
Kom ost i din tærtedej!
Denne broccolitærte har revet ost i dejen. Det giver en krydret underspillet smag af ost og sætter prikken over i'et.
Forskellen mellem ricotta og mascarpone
Mascarpone smelter ved varme, mens ricotta holder formen. Se et eksempel på en fejlslagen ret, hvor mascarponen flyder, hvor den ikke skal.
Grillede padron-peberfrugter med gedeost
Her får du opskriften på grillede padron-peberfrugter fyldt med en creme af ricotta og gedeost. Tilbehør til grillmaden eller servér med en salat.
En rigtig sommerdessert: Ricottais med jordbær
Lækker blød ricottais med marsala og balsamicosyltede jordbær. Her får du opskriften på en skøn sommerdessert.
Endnu en salat med burrata
Burrata er en skøn italiensk ost med flødesmag, der går godt i spænd med de søde appelsiner, krydrede fennikel og syren fra solbæreddiken.
Pizza med frisk mozzarella
Frisk mozzarella på pizza giver en skøn mælket smag. Prøv denne opskrift med grillede grøntsager og mozzarella.
Betagende burrata
Burrata er en skøn italiensk ost: Et tyndt lag mozzarella danner en pose om det cremede indre, der består af strimler af mozzarella blandet op med fløde! Smager skønt med noget syre fx tomater.
Ricotta redder aftensmaden… igen
1000s øers dressing eller Thousand Island. Uanset navnet, kan den snildt røres med ricotta.
Brug resterne: Fyld dadler med ricottacreme
Denne nemme opskrift er en lækker måde at få bugt med julens rester af dadler. Ricottacremen giver et fint modspil.
Lav din egen friskost
Flødeost af kærnemælk og lidt fløde. Her er en opskrift på en nem flødeost, du kan lave selv.
Den fynske rygeost – et stykke Danmarkshistorie
Tag med Gundestrup på Fyn, hvor de fremstiller fynsk rygeost og andre gamle danske ostetyper.
Lakserillette med ricotta – kan man det?
Lakserillette er nemt og smager supergodt. Her er den rørt med ricotta - og det gør ikke spor.
En hurtig caprese – og lidt om smagssansen
Sådan laver du en hurtig caprese som tapas. Samt et par tanker om at have alle sine sanser i brug.
Fødselsdagssalat med mozzarella og jordbær
En dejlig forårssalat med flotte farver med mozzarella og jordbær.
Kan man bage en ricotta?
Bagt ricotta giver smag og fylde i en salat. Her er en anderledes måde at servere ricotta på.
Ricottais – min ”nye klassiker”
Denne ricottais blev hurtigt en favorit i mit køkken. Den kan varieres i det uendelige, men her er min go-to-version, som jeg altid vender tilbage til.
Bruschetta med ricotta
Bruschetta kan være mange ting. Her er opskriften på lækre bruschetta med ricotta.
Klangen af ostetrio
Her er nogle nemme ostekugler, der består af tre slags ost - derfor kælenavnet Trio.
Müesliboller med ricotta
Disse müesliboller er bagt med ricotta, for ricotta er godt at bage med.