En bid ostemad

Lav din egen flødeost

EKSPERIMENT #2: EN NEM FLØDEOST AF KÆRNEMÆLK

For noget tid siden fik jeg en kommentar på indlægget om min allerførste hjemmelavede ost. Den var skrevet af Annemarie, der delte opskriften på den lækre flødeost, som hun hver uge lige laver. Og når jeg skriver “lige laver”, så er det faktisk en utrolig nem ost, som ikke kræver andet end et almindeligt køkken, lidt kærnemælk, fløde og hvidløg – samt nogle timers tid og måske en lille portion tålmodighed. Men ikke noget med osteløbe, særlige redskaber eller andre ostefinurligheder.

Nem flødeost

Jeg har gjort hende kunsten efter – og fik også en fin ost ud af det. En ost, som man kan variere efter fantasi og lyst udi alle smagsretninger ved at tilsætte krydderurter eller andet sjovt.

 

ANNEMARIES FLØDEOST

Ingredienser:
½ liter økologisk kærnemælk
Lidt fløde
Presset hvidløg efter smag og behag

Hæld kærnemælk i en gryde, og varm den forsigtigt op, indtil den skiller i en ostedel og en valledel. Det sker ved ca. 70 grader og tager ca. en halv time. Rør ikke  rundt i kærnemælken undervejs. Hæld den skilte kærnemælk i en sigte beklædt med et (oste)-klæde til afdrypning i et par timer. Rør derefter lidt fløde i for at gøre osten cremet. Smag til med presset hvidløg.

En bid ostemad

Annemarie fortæller, at osten kan opbevares en uge i køleskab. Og hun opfordrer til at lave vallebrød af vallen. På denne måde får man både ost og brød af ½ liter kærnemælk.

Udover hvidløg puttede jeg også lidt finthakket purløg i, som udover lidt farve også gav god smag. Skålen blev tømt!

Resterne af min ost

Hvad ville du smage din variation af flødeosten til med?

17 kommentarer

 1. Pingback: Sommerens madbloggerudfordring - Ostesnak

 2. louise wakabayashi

  Hej.
  Kan man bruge denne ost i stedet for en philladelphia-ost til frostings og sådanne ting?
  Mvh. Louise

  • Hej Louise,
   Det er jeg ikke helt sikker på, da denne ost har en noget blødere konsistens i forhold til en flødeost som Philadelphia.
   Mange hilsner Camilla

 3. Har lige forsøgt mig for første gang. Efter afdrypning i en lille time var osten næste ala en feta i konsistens og meget grumset. Kan ikke rigtigt få den cremet, men den smager fantastisk med lidt hvidløg, salt og peber.
  Dog meget tør og grynet fornemmelse, også efter at jeg har rørt fløde i, bliver mere tør efter lidt tid på køl.
  Har set at nogle blender lignende oste så de bliver mere cremede, det tror jeg jeg vil forsøge næste gang.

  • Hej Mona,
   Tak for din besked. Det må skyldes den kærnemælk, du har brugt eller at processen bare gør osten lidt tør. At blende den kan da være en mulighed. Min favoritflødeost er denne opskrift, der dog kræver et par specialingredienser: https://ostesnak.dk/hjemmelavet-floedeost/

   God fornøjelse!
   Camilla

 4. Jeg har forsøgt over 2 omgange.
  1. Gang fik den lov til at stå og dryppe fra i en 1 time. Den blev helt hård og meget svær og røre ud med fløden. Den endte meget grynet.
  2. Omgang dryppede den kun af 10 min. Denne gang var den nem og røre ude men efter et par timer i køleskabet blev den tør og igen grynet.

  Begge 2 smagte dog fint. Men hvorfor bliver den grynet og smøre ud ? Får den forlænge i gryden ??

  • Hej Dennis,
   Da jeg lavede denne flødeost, husker jeg også, at den havde lidt tendens mod det grynede, men ikke så meget, at det ødelagde oplevelsen. Proteinsamlinger kan give klumper, men om det er det, der sker her, ved jeg faktisk ikke. Jeg husker ikke, at den var svær at røre ud, men måske blev den spist ret hurtigt? 🙂
   Hvis du har mod på en anden opskrift, som dog kræver et par specialingredienser, så kan jeg derimod anbefale dig denne opskrift: https://ostesnak.dk/hjemmelavet-floedeost/
   Held og lykke!

 5. John Lund Steffensen

  Hej. Jeg har lige lavet en flødeost af økologisk yerseymælk og økologisk fløde. Opskriften kan findes på Hjemmeriets hjemmeside. Den blev bare god.
  Nu har jeg lavet et par forskellige oste:
  1. Med ristede bacontern
  2. Med hvidløg og purløg
  3. Med sød chilli sauce.
  Smagt til med salt og peber.
  Jeg delte opskriften i to, så kan ostemassen lige være i en si med diameter 17 cm.

  • Ostesnak

   Hej Johan,
   Det lyder skønt. Sjovt at du med den samme ostemasse kan lave vidt forskellige oste 🙂
   Hilsener fra Camilla

 6. Hvor meget ost bliver der

 7. Orv dét må jeg prøve!
  Den ser ikke ud til at blive vildt fast i det? Tror du man kan bruge den i en cheesecake? Altså uden smag. Det irriterer mig nemlig at jeg ikke kan finde en økologisk flødeost.

  • Hej Nada,
   Den er ret blød i konsistensen, men på den anden side hjælper husblassen jo med at skabe fastheden. Smagsmæssigt vil den være fin!
   God fornøjelse – hvis du kaster dig ud i det.
   Mange ostehilsner Camilla

 8. Uhm det lyder lækkert – og nemt 🙂

  Når du skriver osteklæde, er det så fx en stofble eller er det tyndere?

  Ostehilsner
  fru Winther

  • Kære fru Winther,
   Jeg har et osteklæde, som er lidt tyndere end en stofble. Den folder jeg sammen og lægger i sigten. Men du kan sagtens bruge en stofble (og det skal ikke foldes).
   God fornøjelse!
   Mange ostehilser Camilla

 9. Det lyder virkelig spændende – det må jeg prøve ved lejlighed 🙂

  • Ja, det kræver jo ikke det store – og du kan “designe” osten lige efter humør og smag på dagen! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*