Hvis du (ligesom jeg) synes, det er fascinerende, hvad der kan ske i en gryde med mælk, blot man tilsætter enzymer mv., så MÅ du forsøge at lave din egen mozzarella.

Det er ikke nemt at lave en perfekt blød mozzarella, men det er til gengæld sjovt 😊

Jeg øver mig stadig…

Jeg lavede denne opskrift til en artikel om hjemmelavet ost i det fantastiske (men desværre lukkede) blad Mad & Venner. Billederne er taget af fotograf Stine Christiansen.

 

God fornøjelse!

Lav din egen ost

Hjemmelavet mozzarella

INGREDIENSER (ca. 200 g):

2 l uhomogeniseret sødmælk
1 tsk citronsyre
1 ml osteløbe*
3 spsk salt

Du skal også bruge:
1 osteklæde
gummihandsker

SÅDAN GØR DU:

Lav et vandbad med en mindre gryde inden i en større gryde. Kom mælk i den lille gryde og vand i den store gryde nogenlunde lige så højt op, som mælken går. Opløs citronsyren i lidt vand, og rør den i mælken. Opvarm mælken under omrøring til 35 grader. Tag gryden af varmen.

Rør osteløbe i, og vent, til mælken er koaguleret (blød gelé), det tager 5-10 min.

Skær med en lang kniv tern på ca. 1 cm, skær også ned i gryden på tværs. Vent 5 min.

Varm op til 42 grader under forsigtig omrøring. Tag ostekornene op med en hulske, og anbring dem i en sigte beklædt med osteklæde. Gem vallen.

Lad osten dræne i ca. ½ time, og vend den hvert 5. min.

Kom salt i vallen, og varm op til 85 grader. Tag gryden af varmen.

Læg ostemassen i vallen i ca. 5 min., til den er blød og elastisk, og du kan hive forsigtigt i den (brug handsker, ostemassen er varm!). Knækker den over, er den ikke klar og skal tilbage i vallen.

Træk massen fra hinanden, fold den, og gør det flere gange, til overfladen er blank og skinnende. Læg evt. osten tilbage i vallen, hvis det er nødvendigt.

Form en kugle, og læg den i en skål med iskoldt vand et par minutter. Pak osten ind i film, og læg på køl. Mozzarellaen er bedst det første døgn.

*Kan købes på fx hjemmeriet.com.

 

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).