Hvis du (ligesom jeg) synes, det er fascinerende, hvad der kan ske i en gryde med mælk, blot man tilsætter enzymer mv., så MÅ du forsøge at lave din egen mozzarella.
Det er ikke nemt at lave en perfekt blød mozzarella, men det er til gengæld sjovt 😊
Jeg øver mig stadig…
Jeg lavede denne opskrift til en artikel om hjemmelavet ost i det fantastiske (men desværre lukkede) blad Mad & Venner. Billederne er taget af fotograf Stine Christiansen.
God fornøjelse!
Hjemmelavet mozzarella
INGREDIENSER (ca. 200 g):
2 l uhomogeniseret sødmælk
1 tsk citronsyre
1 ml osteløbe*
3 spsk salt
Du skal også bruge:
1 osteklæde
gummihandsker
SÅDAN GØR DU:
Lav et vandbad med en mindre gryde inden i en større gryde. Kom mælk i den lille gryde og vand i den store gryde nogenlunde lige så højt op, som mælken går. Opløs citronsyren i lidt vand, og rør den i mælken. Opvarm mælken under omrøring til 35 grader. Tag gryden af varmen.
Rør osteløbe i, og vent, til mælken er koaguleret (blød gelé), det tager 5-10 min.
Skær med en lang kniv tern på ca. 1 cm, skær også ned i gryden på tværs. Vent 5 min.
Varm op til 42 grader under forsigtig omrøring. Tag ostekornene op med en hulske, og anbring dem i en sigte beklædt med osteklæde. Gem vallen.
Lad osten dræne i ca. ½ time, og vend den hvert 5. min.
Kom salt i vallen, og varm op til 85 grader. Tag gryden af varmen.
Læg ostemassen i vallen i ca. 5 min., til den er blød og elastisk, og du kan hive forsigtigt i den (brug handsker, ostemassen er varm!). Knækker den over, er den ikke klar og skal tilbage i vallen.
Træk massen fra hinanden, fold den, og gør det flere gange, til overfladen er blank og skinnende. Læg evt. osten tilbage i vallen, hvis det er nødvendigt.
Form en kugle, og læg den i en skål med iskoldt vand et par minutter. Pak osten ind i film, og læg på køl. Mozzarellaen er bedst det første døgn.
*Kan købes på fx hjemmeriet.com.
Ja det er en forholdsvis simpel ost at lave og der findes lidt forskellige metoder, men din er lige så god som andre. Der hvor det typisk går galt, er når man opvarmer ostemassen og former den. Det skal gøres nænsomt, massen skal ikke æltes som en dej, Håndter massen så lidt som muligt, ellers blir den for fast.
Hej Max,
Tak for dit input. Er det lykkedes for dig at lave en blød og elastisk mozzarella? Det er endnu ikke lykkedes mig helt at gøre italienerne kunsten efter…
Mange ostehilsner
Camilla