Fåreost og gedeost
Er du klar til nye smagsoplevelser?
Her har du fåreostene med deres sødme og cremethed samt gedeostene med deres delikate citrusfine noter.
Fåreost og gedeost – i en liga for sig
Fåremælk indeholder mere protein og fedt end komælk, og fåreostene har oftest et forsigtigt strejf af sødme. Gedemælk har mindre fedtmolekyler og en kridhvid farve. Det skyldes, at geden omsætter det naturlige farvestof betakaroten til farveløse A-vitaminer. Og dét giver nogle kridhvide oste.
Klik på billederne herunder og læs om nogle af fåre- og gedeostene…
Her er din vejviser til fåreost og gedeost
Chèvre d'Argental
Nyere fransk hvidskimmelost fremstillet af gedemælk. Kommer i anderledes sekskantet form. Osten er relativ mild.
Crottin de Chavignol AOP
Måske den allermindste ost? (60 g når osten er fire måneder).
Fransk gedeost fra Loire fremstillet af upasteuriseret gedemælk. Lagres minimum 10 dage. Ostene ændrer karakter som alderen skrider frem.
De friske gedeoste kommer i flere former og nogle gange smagssat. Osten er ikke lagret og har typisk en delikat syrlig smag.
Perfekt i køkkenet og på brød.
Garroxta
En traditionel gedeost fra Katalonien i Spanien. Efter næsten at være forsvundet, blev osten genoplivet af en ung ostemager i 1980’erne. En fin halvfast gedeost med intens smag og flot gråskimlet overflade. Laves i dag kun på små mejerier i området.
Ibérico
Spaniens mest spiste ost er lavet af en blanding af ko-, fåre- og gedemælk og fås i forskellige lagringer.
Fåremælken bidrager med lidt sødme, gedemælken med lidt syrlighed, og komælken danner bunden i ostens smag.
Spaniens mest kendte fåreost stammer formentlig tilbage til romertiden. Lagret i op til to år, lavet på pasteuriseret eller upasteuriseret fåremælk.
Er både lidt tør i konsistensen og sødmefyldt cremet på samme tid.
Monte Enebro
Denne gedeost fremstilles kun ét sted i Spanien, nemlig i Avila. Gedeosten er blød i teksturen, og på overfladen er påført penincilium roqueforti (der normalt findes inden i blåskimmeloste).
Murcia al Vino DOP
Én (af tre) varianter af Queso de Murcia, som er en oprindelsesbeskyttet spansk gedeost.
I Al Vino-varianten er osten under lagringen vasket med lokal rødvin, hvilket giver et flot rødligt udseende og en mild smag af vin.
Olavidia
Blød hvidskimlet gedeost fra et andalusisk familie-mejeri med det poetiske navn Quesos y Besos, der betyder Oste og Kys. Den fine askestribe i midten laves med aske fra brændt oliventræ.
Osten er bl.a. kåret til verdens bedste ost ved World Cheese Awards i 2020.
Ossau Iraty AOP
En af Frankrigs ældste oste er fåreosten Ossau Iraty fra Pyrenæerne. Her fører hyrder stadig fårene op i bjergene sommeren over.
En skøn, fast fåreoste med en dejlig ren og cremet smag.
Pecorino
‘Pecora’ betyder får på italiensk, og pecorino er en samlet betegnelse for italienske fåreoste.
Nogle er halvfaste og milde, andre er hårde, salte og kraftige. Nogle er oprindelsesbeskyttet, de fleste er ikke.
Pecorino Romano
Fast italiensk fåreost. Denne type pecorino har en salt smag og er perfekt i madlavningen, hvor den kan rives over pastaretter, supper eller i tynde flager toppe en salat.
Pecorino fra Sardinien. Fås i to lagringer: Dolce (20-60 dage) og Maturo (over to måneder).
Sainte Maure de Tourraine AOP
Gederulle, der kendetegnes på sit grå snirklede ydre og rugstrået, der er stukket gennem ostens hjerte. Oprindeligt var det for at forhindre osten i at knække, i dag er det en del af ostens branding.
Blød gedeost af upasteuriseret gedemælk.
Selles sur Cher AOP
Lille fransk gedeost fra Loire. Fremstillet af upasteuriseret gedemælk og drysset med salt og vegetabilsk aske. Lagres minimum 10 dage.
Fransk gedeost fra Loire. Lavet på upasteuriseret gedemælk, drysset med aske og lagret i minimum 10 dage.
Har en form som pyramide uden top. Det siges, at prinsen af Talleyrand beordrede toppen af de spidse oste for ikke at minde kejser Karl den Store om hans egyptiske nederlag.
Få inspiration til servering af fåreost og gedeost
Fåreost og gedeost hører naturligt hjemme på et ostebord. Men vi finder dem også i køkkenet – måske især gedeostene. Og det giver god mening, for de er skønne i både kolde og varme retter. Og allerbedst er de måske i grønne retter, som får et pift af de smagfulde oste.
Find inspiration herunder…
Gedeost ved Verdens Ende
Roberto fik passionen for geder og gedeost ind med modermælken, men det er ikke altid nemt at være ostemager ved Verdens Ende.
En frisk gedeostesnack
Denne lille hapser med gedeost tager ingen tid at lave - til gengæld smager den godt 🙂
Quinoasalat med grillet halloumi (grillost)
Hjemmelavet eller købt - her er en dejlig salat med halloumi.
Cacio e pepe – ganske enkelt!
Cacio e Pepe er en meget enkel og velsmagende pastaret. Det kan dog være tricky at få osten til at smelte rigtigt. Her får du fif til at lykkes.
En god salat med hjemmelavet salatost (feta)
En skøn og fyldig salat med hjemmelavet salatost (eller feta). Her får du opskriften.
En lille bid laks og creme med feta
Feta eller salatost er god at røre ud i en creme med krydderurter. Få opskriften på små lækre hapsere.
Ged og rabarber – et godt makkerpar
Rabarber går godt til gedeost. Her som topping på en lille bruschetta med gedeost.
Chèvre Chaud
Chèvre Chaud er en klassiker fra det franske bistrokøkken. Her er opskriften på min version.
Ostebord som diner transportable
Madbloggerudfordring med mad i det fri. Her er et ostebord naturligvis med på picnic med få gode oste og let tilbehør. Se her hvor nemt det kan gøres.
Hvem siger ostemadden er død?
En ostemad i dag kan sagtens byde på farver, dufte og smag. Alle oste kan være med til festen - her får du syv bud på lækre ostemadder.
Superfood salat med feta
Jeg kalder denne salat for superfood salat. Den består af gode grøntsager på en bund af linser, quinoa og ris - og toppet med feta. Et komplet måltid.
Feta på 1000 måder
Feta er meget mere end godt i en salat. Feta kan bruges i gryderetter, cremer mm. Se hvad en græsk kok fandt på af forskellige muligheder.
Manchego med membrillo (kvædebrød)
En spansk klassiker er at servere membrillo eller kvædebrød på dansk til en god trekant manchego.
Spansk tapas med manchego
Røget paprika, manchego og bagte peberfrugter spiller maks sammen. Også i denne spanske tapas.
Marinér en gedeost
Marinér en gedeost og få mere smag ud af den.
Gedeostens lille pift
Ovnbagte rodfrugter får et pift med lidt gedeost på toppen.
Spaniernes mest spiste ost
Semicurado og curado henviser til lagringen. Sådan omtaler spanierne deres mest spiste ost, der består af mælk fra ko, ged og får.
Læg osten i olie
Læg en ost i olie. Det er en gammel spansk måde at konservere ost på. Men det fremhæver også smagen.
Spansk pesto med manchego og marcona mandler
Pesto med manchego i stedet for parmesan. Lækkert og nemt.
Tre måder at snige ost ind i din nytårsaften
Bagte figner med parmaskinke og parmesan er en fin lille snack, der elegant kombinerer sødt og salt.
Salat med vandmelon, halloumi og mynte
Her er en rigtig sommersalat med halloumi, vandmelon og bønner.
Sommer og grøntsagsgryde med Halloumi
Denne grøntsagsgryde med halloumi er en skøn sommerret.
Omvendt omelet med Manchego
Nogle gange skal alt vendes på hovedet. Som fx i denne omelet med manchego, hvor osten sidder yderst som et sprødt ostelag.
Chèvre Chaud – bagt gedeost på tre måder
Chévre Chaud er en af de klassiske franske bistroretter. Bagt gedeost kan varieres - her får du tre varianter.
Linsesalat med halloumi fra The Food Clubs nye kogebog
Få opskriften på en skøn linsesalat med halloumi...
Pizza med fransk twist (med gedeost og honning)
Ost på pizza er altid godt. På et lille pizzaria i Frankrig var det naturligvis gedeost og revet emmental.
Mææh, lammeburger med manchego!
Har du smagt lammeburger med manchego? Få opskriften på denne spansk variant - den er god!
Rødbeder og gedeost – mmm…
Rødbede og gedeost klæder hinanden ualmindelig godt. Få opskriften på rødbedesalat med gedeost.
Mad med kærlighed
Græskartærte med gedeost er en af opskrifterne i Marie Melchiors kogebog Mad med Kærlighed. Her får du hendes opskrift.