Cacio e pepe er en romersk ret, der er helt simpel. Navnet betyder ost og peber, og det er præcis hovedingredienserne i pastasaucen. Man bruger pastavandet med stivelsen fra pastaen til at smelte den fintrevne ost, og hvis temperaturen er korrekt, tryller man en cremet sauce frem.

Cacio e pepe

Der er flere måder at lave saucen på. Man kan røre pastavand og ost sammen til en cremet sauce, eller man kan blande vand, pasta og ost sammen. Det handler om at få smeltet osten og ikke at danne gummiagtige klumper, hvilket let sker, hvis temperaturerne er forkerte. En skefuld smør er en hjælper i denne proces.

Nu har det været sommerferie, og der gik lidt sport i at få tryllet hård ost og vand til en cremet sauce, men jeg må indrømme, at det ikke er lykkedes mig (endnu) at røre osten ud i pastavand alene. Til gengæld fungerede det hver gang, når jeg lod osten smelte under omrøring med pasta og pastavand.

Vil du nørde videre, så læs denne skønne artikel, der virkelig går i detaljerne med retten og metoden bag 🙂

Eller du kan afprøve min opskrift på Cacio e pepe, som jeg er kommet frem til.

Cacio e pepe

Ingredienser (2 personer):
200 g spaghetti (eller anden tynd båndpasta)
1 spsk sorte peberkorn
1 spsk smør
85 g pecorino sardo maturo, fintrevet
Et par kviste frisk timian

Sæt vand over til pasta og kog pastaen til den er to minutter før ‘al dente’. Tag 2 1/2 dl af pastavandet fra og kom i en skål FØR du hælder vandet fra pastaen.

Mens pastaen koger, rister du de hele peberkorn på en tør, varm pande i et par minutter. Kom kornene i en morter og stød dem.

Smelt smørret i en dyb pande, tilsæt peber og rør rundt. Tilsæt 1 dl af pastavandet og rør det ud. Tilsæt derefter den kogte pasta og rør det sammen. Kom osten i og rør til osten er smeltet. Tilsæt evt mere pastavand efter behov. Drys med timian og servér med det samme.

Cacio e pepeCacio e pepe

Lidt om osten

Pecorino romano er den oprindelige ost til denne ret. Det er en salt og lidt skarp ost, og det giver retten karakter. Jeg har brugt pecorino sardo, en anden fåremælksost og som stadig har smag og fylde, men er lidt mere rund i udtrykket. Du kan også bruge parmigiano reggiano, grana padano eller en anden fast ost, der kan rives fint. Det er lige som krydderier – hvilken slags ostesmag vil du have frem?

Cacio e pepe

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

One Comment

  1. […] og nu tager jeg hul på det – efter jeg kastede mig ud i eksperimenterne med cacio e pepe-pastaretten, som jeg lavede med pecorino […]

Skriv en kommentar