Dét er titlen på madskribenten Marie Melchiors nye kogebog. Fordi det at lave mad til og sammen med andre er forbundet med glæde, varme og fællesskab. Og det kan jeg kun give hende ret i. For hvor tit samles vi ikke om et måltid mad, uanset om det er hjemme ved spisebordet eller ude? Jeg synes i øvrigt også, at de bedste samtaler ofte finder sted i køkkenet.
Mad med Kærlighed er en flot kogebog med skønne billeder af madfotografen Betina Hastoft, som med sit kamera har fulgt Marie gennem et år. Bogen er derfor fyldt af stemningsfulde billeder fra det spæde forår over sommerens mange udestunder til efterårets rødme og vinterens kulde og indendørshygge.
Hver årstid har sine råvarer og retter. Røde og orange blade minder os om, at efteråret er over os netop nu. Det betyder også, at det er blevet sæson for blandt andet græskar og rodfrugter.
Ost hører absolut til i Maries køkken. Kogebogen indeholder flere spændende opskrifter med ost, som jeg glæder mig til at prøve. For eksempel grillet camembert.
Fra kogebogen kommer her Maries efterårsopskrift på tærte med græskar og gedeost:
Fotograf: Betina Hastoft
GRÆSKARTÆRTE MED GEDEOST
Bund:
200 g hvedemel
100 g koldt smør i tern
1 knivspids cayennepeber
1 æggeblomme
1-2 spsk koldt vand
Fyld:
3 spsk olivenolie
1 skalotteløg i tern
350 g butternut eller græskar skåret i 1-2 cm tern
2 tsk hakket timian
150 g smuldret gedeost
100 g semidried tomater i olie
2 dl fløde
2 æg
2 spsk hakket purløg
Blend mel, smør og cayennepeber i en foodprocessor, til det er som krummer. Tilsæt æggeblomme og vand. Blend, til dejen har samlet sig. Form den til en kugle, pak den i plastfilm og læg den på køl i 30 minutter.
Rul dejen ud på et melstrøget bord. Udstik en stor cirkel til at komme i tærteformen. Dæk kanterne på tærten til med alufolie. Forbag tærtebunden i en forvarmet ovn ved 190 grader i 10-12 minutter. Fjern alufolien og afkøl bunden på en bagerist.
Opvarm olien på panden og svits skalotteløgene. Tilsæt græskar og steg ved svag varme, til græskarternene er møre og let brunede, i 10-15 minutter. Rør ofte i panden, så det ikke brænder på. Tilsæt timian og steg i yderligere nogle minutter.
Fordel fyldet i tærteformen sammen med semidried tomater og gedeost.
Pisk fløde og æg sammen. Tilsæt hakket purløg, salt og peber. Pisk sammen. Hæld æggemassen ud over tærten.
Bag tærten i 25-30 minutter, indtil den er fast og gylden. Afkøles let før servering.
God fornøjelse!