Kort om reblochon
Jeg bliver ikke træt af ost, så længe jeg finder de gode historier og gode smagsoplevelser. Reblochon har netop denne “kombi”: Historien om dengang bønderne snød i skat – og som hovedingrediens i vinterretten Tartiflette.
Reblochon er en råmælksost fra det bjergrige Haute-Savoie i det østlige Frankrig. Siden 1958 har den båret AOP-mærket. Osten er halvfast i konsistensen og er både hvid og rød på overfladen. Både gårdmejerier og større mejerier laver den. Reblochon ligger altid på en fin lille træplade og er pakket ind i papir. En flot ost!
At knibe yveret igen
Alpeosten har rødder tilbage til det 12. århundrede og har fået sit navn fra ordet ”reblocher”, der på fransk betyder at knibe yveret igen. Og det var netop hvad bønderne gjorde, efter skatteopkræverne havde været på besøg for at kontrollere dagens udbytte af mælk. I gamle dage skulle man netop betale skat af den mælk, man fik fra køerne. For at betale mindre, malkede bønderne ikke helt færdig. Det var først senere, at de kneb yveret igen og fik den sidste og mere fede mælk ud. Denne mælk brugte man til reblochon.
Tartiflette – en solid vinterret
Reblochon bliver ofte kædet sammen med retten Tartiflette, der er en rigtig vinterret lavet af kartofler, løg, bacon og reblochon. Og måske lidt creme fraiche og hvidvin.
Det er faktisk ikke en traditionel alperet, men en opskrift udviklet i 1980erne af producenterne bag reblochon. Tartiflette blev i starten serveret på vintersportsstederne. Den findes i dag i mange varianter.
Verdens største tartiflette
Verdens største tartiflette blev lavet i 2004 i Meulan i forbindelse med en ostefestival. Der blev brugt 700 kg kartofler, 300 kg reblochon, 100 kg bacon og 60 kg løg – og ikke mindre end 2.000 mennesker nød den.
Den følgende opskrift er dog ”kun” beregnet til fire personer:
Tartiflette
1 kg kartofler, kogte, pillede og skåret i store tern
2 løg, skåret i tern
300 g bacon, skåret i strimler
1 reblochon ost (ca. 500 g)
Evt. 1 dl creme fraiche
Evt. lidt hvidvin
Salt og peber
Tilbehør:
En frisk grøn salat med sennepsdressing og et glas let hvidvin.
Svits bacon og løg på en pande. Bland de kogte kartoffeltern i og svits med et par minutter.
Skrab ostens overflade med en ostehøvl. Flæk derefter osten på langs.
Kom blandingen af kartofler, løg og bacon i et ovnfast fad. Læg de to halve oste øverst. Kom evt. lidt creme fraiche og hvidvin ved. Drys med salt og peber. Bag i ovnen ved 180 grader i 15-20 minutter til osten er smeltet og let gylden.
Velbekomme!
Fantastisk historie Camilla.
Den ser rigtig flot og indbydende ud den ost.🧀😀
God weekend.
Hilsen Michael Hanmann.
Hvis du ikke kender reblochon og retten tartiflette, så venter der dig nogle skønne oplevelser.
God weekend!
[…] klostret fremstiller munkene en rødkitost, der udspringer af moderklostrets opskrift på reblochon. I hænderne på munkene bliver osten til med norsk mælk købt på to af nabogårdene, og osten er […]
[…] rigelige portioner og altid lavet på lokale oste. Fondue, tartiflette, reblochonnade (raclette af reblochon), mont d’or, manigodine (ost med barkring om) – variationsmulighederne er mange, og vi […]
[…] raclette, fondue og tartiflette. Der er faktisk to opskrifter på tartiflette her på bloggen: Min egen og gæsteblogger Marie […]
[…] favoritoste fra så som Comté, Gruyère, Tomme de Savoie og Beaufort. Herfra stammer også retten Tartiflette, der laves af intet mindre end kartofler, løg, bacon, creme fraiche og en hel Reblochón. En noget […]
[…] Blue Cheese Burger Reblochón – fra skattesnyd til vintermad […]