Hallourmigryde

Sommer og grøntsagsgryde med Halloumi

Når den danske sommer med sol og varme rammer Danmark, stiger vores forbrug af koldskål og mozzarella. Og lige så sikkert er det, at der bliver tændt op i grillen i mange haver landet over. Halloumi er en sjov ost, der først smelter ved en høj temperatur – og derfor er den egnet til at blive grillet og stegt. Grill osten, skær den ud i mindre stykker – og nyd den som snack, mens resten af måltidet langsomt syder færdigt på grillen.

Halloumi er lidt salt og har en lidt sej konsistens. Man kan sagtens stege den på en pande – og hvis man laver den som her i en grøntsagsgryde, så er væden fra grøntsagerne med til at balancere den salte smag og give en lidt mere saftig konsistens.

Halloumigryde

GRØNTSAGSGRYDE MED HALLOUMI
4 personer

200g halloumi
olivenolie til stegning
1 squash, skåret i halvmåner
200 g champignon, i skiver
1 rød chili, finthakket
1 løg, hakket
1 dåse cherrytomater
2 spsk kapers eller 8 store kapersbær uden stilk
1 tsk bouillonpulver
1 tsk oregano
1 tsk sambal oelek
1 nip sukker
salt og peber

Skær osten i store tern. Steg dem gyldne i lidt olivenolie og læg til side (kan selvfølgelig også grilles). Svits squash, champignon, chili og løg i lidt olivenolie i en gryde. Kom kapers og bouillonpulver i og rør sammen. Hæld tomaterne i. Tilsæt krydderierne. Lad det simre i 15 minutter. Vend osten i til sidst. Server med naturris eller bulgur og salat.

Halloumigryde

OSTEN FRA CYPERN
Halloumi stammer fra Cypern, hvor man i mange hundrede år har lavet osten af fåre- og gedemælk. I dag er der som regel også blandet komælk i osten. Osten er drysset med tørrede, hakkede mynteblade. Mynten giver smag, men har formentlig også været med til at konservere osten i gamle dage, da mynte har en antibakteriel effekt.

Selv om Halloumi er en af de traditionelle oste på Cypern, er osten endnu ikke blevet kvalitetsbeskyttet af EU – på trods af, at det har været undervejs længe. I dag kan man også finde andre grilloste, som ikke kommer fra Cypern (og ikke hedder Halloumi), men fra for eksempel Grækenland.

Prøv i øvrigt også denne skønne salat med Halloumi og linser fra The Food Club

 

 

En kommentar

  1. Pingback: Salat med vandmelon, halloumi og mynte | Ostesnak

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*