Når man hiver en ost med ind i køkkenet, kan (og bør) man anskue osten som et krydderi. Hvor meget smag af ost har retten brug for? Skal osten spille en af hovedrollerne som fx i denne tapas eller skal den have en birolle og blot bidrage med sin smag som fx revet parmesan på en pastaret?

Her har manchegoen (spansk fåremælksost) fået hovedrollen sammen med de bagte peberfrugter. Den vigtige birolle (prikken over i’et) er gået til den helt særlige røgede spanske paprika. Lad forestillingen begynde!

 

Bagt peberfrugt med manchego og paprika

Tapas med manchego, bagte peberfrugter og et drys røget paprika
Tapas til 4 personer:

3 peberfrugter
1 tsk akaciehonning
2 spsk ekstra jomfruolivenolie
2 spsk æblecidereddike
salt i flager
friskkværnet peber
200 g manchego, skåret i trekanter
spansk røget hot paprika DOP

Tilbehør: lidt brød

Halvér peberfrugterne og bag dem i ovnen ved 220 grader i ca. 15 minutter. Vend dem undervejs. De skal være bløde og lettere sorte til sidst. Kom dem i en skål, og film den stramt til. Det gør det lettere at pille skallen af de afkølede peberfrugter. Fjern kernerne, og skær peberfrugterne i strimler.

Rør honning, olie og eddike til en marinade og smag til med salt og peber. Hæld marinaden over peberfrugterne og lad dem trække heri nogle timer (eller sæt i køleskabet til næste dag).

Anret på en tallerken peberfrugt, manchego og drys med paprika. Gør som i Spanien: Sæt tallerkenen midt på bordet og giv hver person en gaffel.

Paprika til tapas

Den ægte spanske paprika

Selv om dette er en osteblog, kan jeg ikke lade være med at skrive lidt om den spanske røgede paprika “Pimentón de la Vera”, fordi der er en parallel til ostenes verden. Det er nemlig historien om en egns særlige forhold, en lang historie og et håndværk, der er gået i arv gennem mange generationer. Siden 2005 har denne paprika båret DOP-mærket, som sikrer den geografiske tilknytning til området, og at denne paprika bliver lavet som man altid har gjort, hvilket bl.a. indebærer en lang tørring med røg fra bål.

På en ferie for nogle år siden gjorde vi et tilfældigt stop i en by i Extremadura (det vestlige Spanien). Da vi steg ud af bilen, blev vi mødt af en duft af paprika. Vi var nysgerrige og fik lov til at kigge ind i den nærliggende hal, hvor der var paprika i store bjerge overalt. Et imponerende syn!

Er du mere nysgerrig, kan du se hvordan det foregår her:

Paprika til tapas

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

Skriv en kommentar