Rødkitost
Rødkitostene har måske et lidt blakket ry, hvilket primært skyldes deres ‘oste-odeur’. Enhver, der har hjemtaget en skøn lokal fransk rødkitost i håndbaggagen eller har kørt rundt med sådan en ost i bilen en varm sommerdag, ved præcis, hvad jeg mener. Men lad dig ikke skræmme, lugten er oftest kraftigere end selve smagen.
Smagfulde og lidt funky
På engelsk hedder disse oste ‘washed rinds’, og det er præcis dét, som ostene har til fælles: Deres overflade er blevet vasket. Nogle gange blot med saltvand, hvilket frembringer de perfekte betingelser for de bakterier, som man ønsker skal komme og blande sig i modningen af rødkitosten. Andre gange er der tilsat alkohol eller modningskulturer (bakterier og/eller gærstammer).
Bakterierne på overfladen kender vi som ‘Brevibacterium linens’, men i dag har man fundet ud af, at gærstammer også spiller en vigtig i rolle i den mikroflora, der hersker på overfladen af en rødkitost. Kitsmagen kan både være lidt skarp og påtrængende, men du finder også rødkitoste med smagsnoter af grøntsager, svampe og et skønt strejf af ‘funkiness’.
Og så kan vi takke middelalderens munke, som ikke spiste kød, men til gengæld udviklede skønne rødkitoste i de kølige klostrekældre. Tit var ostene vasket med klostrets hjemmebryggede øl.
Klik på billederne herunder og læs om nogle af rødkitostene…
Her er din vejviser til rødkitostene
Danmarks nationalost. Lavet af pasteuriseret komælk og kitmodnes. Vandindholdet er relativt højt, og konsistensen smidig. Nem at skære i skiver. Fås i forskellige fedtprocenter og lagringer.
Epoisses AOP
Det siges, at munke fra Bourgogne lavede denne ost allerede i 1700-tallet. En ‘rigtig’ fransk rødkitost, der får en intens smag (og fugtig overflade) med alderen.
Dansk kitmodnet ost, der er udviklet i 1930erne med inspiration i de oste, som munke i middelalderen formentlig har lavet på Esrum Kloster. Skærbar og halvfast.
Dansk ost, der fås kitmodnet og skorpefri. Opkaldt efter den legendarisk ostepioner (og megacool bondekone) Hanne Nielsen fra Havarthigaarden i Holte.
Langres AOP
Fin lille fransk ost fra Champagne-området. Osten vendes ikke så tit under modningen, derfor opstår den ikoniske fordybning, som de lokale selv ynder at hælde champagne i.
Livarot AOP
Egnsost fra Normandiet, der oprindeligt var lavet på skummet mælk. For at undgå, at osten faldt sammen, viklede man siv om osten. Derved fik osten kælenavnet Le Coronel (‘obersten’) pga. ligheden med striberne på dem begge.
Münster AOP
Alsaces ikoniske rødkitost. Fås i flere størrelser og kan også bruges i madlavning.
Endnu en egnsost fra Normandiet. Osten har rødder tilbage til middelalderens klostre, hvor cistercienser-munke lavede den. Osten fik sin firkantede form i 1700-tallet for at adskille sig fra bl.a. livarot. Fås i flere størrelser.
Halvfast rødkitost fra Alperne. Ostens historie handler bl.a. om skattesnyd (læs blogindlægget), men er måske mest kendt som hovedingrediens i retten tartiflette. Fremstilles både på gårde (fermier) og på mejerier (laitiere).
Halvfast og vasket ost Auvergne, hvor køer græsser på enge i højderne. Mælkens kvalitet er prægete af udslukte vulkaner i området og dermed jordbundsforholdene. En dejlig ost med en krydret smag. Selve ostemassen kan være ganske mild.
Taleggio DOP
Norditaliensk ost fra den alpine Val Taleggio, hvor den blev fremstillet allerede i det 9. århundrede. Osten kendes på sin firkantede form med et mønster præget i osten. Overfladen vaskes i saltvand under modningen og er lidt klæbrig. Osten er cremet og fed, og har tit lidt noter af gær. Kan få blå skimmel, hvilket er en naturlig del af ostens modning. Smelter fint og er der for rigtig god i køkkenet.
Sådan serverer du en rødkitost
En rødkitost er skøn på et ostebord. Husk at tage den ud i god tid, så smagen rigtigt kan folde sig ud. Du kan også bruge en rødkitost til tapas mm. Find inspiration herunder.
Ost på farten
Et farvestrålende glas med salat i lag og lækre muffins med esrom og grøntsager er sagen at have med, når man er på farten.
En klassisk ostemad med et twist
Her har den klassiske ostemad fået et twist. Rommarinerede rødløg giver et godt modspil til den danske danboost. Opskrift fra bogen OST på bordet.
Hvem siger ostemadden er død?
En ostemad i dag kan sagtens byde på farver, dufte og smag. Alle oste kan være med til festen - her får du syv bud på lækre ostemadder.
Lidt sjov på ostebordet
Det er nemt at flække og fylde en ost - og det skaber lidt sjov på ostebordet.
Småkagerester med ost
Har du en rest småkager til overs fra julen, så prøv dem af med lidt ost på.
Nytårsaftens store ostebrag
Nytårsaftens osteanretning skal være noget særligt. Her får du idéer og opskrifter til fire små anretninger med ost, tilbehør og brød.
Taleggio i portobellosvampe
Den italienske rødkitost taleggio har god smag og smelter fint. Den er her brugt i fyldte portobellosvampe.
Ostebord til brunch
Fyldt rødkitost er en anderledes måde at servere en rødkitost på uanset om det er på ostebordet eller brunchbordet.
Pizza med fransk twist (a la Savoien)
Pizza Savoyarde. Se hvordan franskmændene laver denne pizza, der har rødder i Savoien.
Tre måder at snige ost ind i din nytårsaften
Bagte figner med parmaskinke og parmesan er en fin lille snack, der elegant kombinerer sødt og salt.
Oste-skattekiste: Bag din ost og find skatten
Som i en lille skattekiste gemmer denne bagte ost på en skat af pære og tørrede frugter.
Tærte med grillede peberfrugter og Reblochón
En tærte kan varieres i det uendelige. Her er det en tærte med grillede peberfrugter og reblochon.
Reblochon – fra skattesnyd til vinterretten Tartiflette
Reblochon er en skøn alpeost med smag og historie. Brug den i vinterretten Tartiflette.