Hvad er rødkitost2023-11-14T10:08:13+01:00

Rødkitost

Rødkitostene har måske et lidt blakket ry, hvilket primært skyldes deres ‘oste-odeur’. Enhver, der har hjemtaget en skøn lokal fransk rødkitost i håndbaggagen eller har kørt rundt med sådan en ost i bilen en varm sommerdag, ved præcis, hvad jeg mener. Men lad dig ikke skræmme, lugten er oftest kraftigere end selve smagen.

Smagfulde og lidt funky

På engelsk hedder disse oste ‘washed rinds’, og det er præcis dét, som ostene har til fælles: Deres overflade er blevet vasket. Nogle gange blot med saltvand, hvilket frembringer de perfekte betingelser for de bakterier, som man ønsker skal komme og blande sig i modningen af rødkitosten. Andre gange er der tilsat alkohol eller modningskulturer (bakterier og/eller gærstammer).

Bakterierne på overfladen kender vi som ‘Brevibacterium linens’, men i dag har man fundet ud af, at gærstammer også spiller en vigtig i rolle i den mikroflora, der hersker på overfladen af en rødkitost. Kitsmagen kan både være lidt skarp og påtrængende, men du finder også rødkitoste med smagsnoter af grøntsager, svampe og et skønt strejf af ‘funkiness’.

Og så kan vi takke middelalderens munke, som ikke spiste kød, men til gengæld udviklede skønne rødkitoste i de kølige klostrekældre. Tit var ostene vasket med klostrets hjemmebryggede øl.

Klik på billederne herunder og læs om nogle af rødkitostene…

Danbo

Esrom

Reblochon

Havarti

Her er din vejviser til rødkitostene

Sådan serverer du en rødkitost

En rødkitost er skøn på et ostebord. Husk at tage den ud i god tid, så smagen rigtigt kan folde sig ud. Du kan også bruge en rødkitost til tapas mm. Find inspiration herunder.

Go to Top