En ny runde af Madbloggerudfordringen er skudt igang – denne gang i samarbejde med Ost & Ko (kampagnen for dansk ostekultur), og det har inspireret mig til dette blogindlæg. For i en af udfordringerne skal osten esrom indgå, og flere bloggere har haft svært ved at skaffe osten.

Jeg fik derfor lyst til at skrive historien om esrom, som man næsten kan sige er blevet væk. Igen. For den har været væk før.

 

Esrom og danabluEsrom og danablu – de eneste to danske oste med BGB-betegnelsen.
Foto: Ditte Ingemann, fra min bog Ost på Bordet.

Esrom er en halvfast ost med små fine huller. Når osten er ung, er smagen ret mild og lidt syrlig. Når den er mere lagret, bliver smagen mere fyldig, og man kan tydeligt smage kitmodningen, som er typisk for mange danske oste (det er også det, man kan dufte 🙂 ).

Osten der blev væk

Når vi kigger på europæiske oste, kan rigtig mange af dem bryste sig af en meget lang historie. Tilbage til munkene på middelalderens klostre eller helt tilbage til romerne. På vores breddegrader har vi også haft munke i middelalderen, som har haft fingrene helt nede i vores ostehistorie. Munkene på Esrum Kloster i Nordsjælland har bl.a. brugt tiden i køkkenet på at bage brød og lave ost. En ost, der måske minder om nutidens esrom. Efter reformationen blev klostret revet ned, og osten forsvandt.

Med inspiration fra fortiden udviklede Statens Forsøgsmejeri i 1930’erne esrom, som vi kender den i dag. Produktionen blev sat igang på Midtsjællands Herregårdsmejeri, og herefter tog andre mejerier osten til sig. I 1960’erne var osten så udbredt, at man talte om, at esrom var husmoderens foretrukne ost til smørrebrød! Sådan er det ikke helt i dag, og selv ikke alle ostehandlere sælger esrom, som i dag produceres af enten Thise eller Arla.

Esrom og danablu
Ditte Ingemann har også taget dette flotte billede

 

Den ene af to BGB-oste

Når man taler om esrom, kommer man ikke udenom BGB-betegnelsen, EUs kvalitetsbeskyttelse, som på dansk hedder Beskyttet Geografisk Betegnelse. Vi har kun to oste p.t. med denne betegnelse, og det er esrom og danablu. Det knytter ostene til Danmark, og det stiller også en række krav til de godkendte mejerier.

Jeg har hos min ostehandler fundet et stykke af denne ost, som er blevet glemt i historien flere gange. Og med disse ord vil jeg gå i køkkenet og se hvad jeg kan bruge esrom til i madbloggerudfordringer. Resultatet følger…

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Fortæl mig mere!
Published On: 12. november 2016Categories: Dansk ost, OstetyperTags: , , , ,

10 Comments

  1. Vagn Jensen 4. juni 2017 at 17:34 - Reply

    Nogen der ved hvor den kan købes i Aalborg?

    • Ostesnak 8. juni 2017 at 14:59 - Reply

      Hej Vagn,
      Prøv at ringe til Thise og spørg dem: 9757 8001.
      Mange hilsner Camilla

  2. […] grøntsager, koriander – og give det hele et godt drys fintrevet ost på toppen. Jeg valgte esrom, som er en gammel dansk ostetype med en lidt blød konsistens. Den kan ikke umiddelbart rives fint, […]

  3. Jens Nedergaard 9. februar 2017 at 05:53 - Reply

    Nogen der ved hvor den kan købes på Sjælland? Osterhjørnet i Kbh er lukket…

    • Ostesnak 9. februar 2017 at 08:52 - Reply

      Hej Jens,
      Jeg ved, at de sælger esrom hos Lynhjems Efterfølger i Lyngby Storcenter.
      Hilsen Camilla

    • Troels VARMING 25. oktober 2018 at 13:51 - Reply

      Jo den bliver solgt på Værnedamsvej og i Gothersgaden (Ham med den nikkende koi vinduet.)
      Esromosten var en fantastisk sællert i hele Frankrig i 70-80 erne. Den var pakket i en megaflot folie med det franske flag Tricoloren.
      Mærkværdigvis holdt denne eksport op og det har jeg aldrig forstået.
      Det var lige en ost, der faldt i franskmændenes smag. !

      • Ostesnak 25. oktober 2018 at 14:25 - Reply

        Hej Troels,
        Tak for din kommentar.
        Jeg vidste ikke, at franskmændene havde en forkærlighed for osten i 70-80’erne. Den er under alle omstændigheder også lidt svær at finde i Danmark, selv om nogle ostehandlere stadig sælger den.
        Mange hilsener Camilla

  4. Ost på farten - Ostesnak 25. november 2016 at 13:45 - Reply

    […] Under temaet ‘Ost på farten’ har de inviteret madbloggere til at give deres bud på et måltid, der kan indtages mellem A og B – og som naturligvis indeholder ost. En af ostene skal være esrom. (Hvis du ikke lige har styr på den, så kan du læse mit blogindlæg om esrom her). […]

  5. Nada Louise Cay 13. november 2016 at 00:50 - Reply

    Tak for uddybende og interessant indlæg, her midt i en oste-tid, Camilla.

    • Ostesnak 13. november 2016 at 08:53 - Reply

      Selv tak. Igen en ost med en interessant historie, hvis man kigger efter. Skønt!

Skriv en kommentar