Esrom og danablu

Esrom – historien om den glemte ost

En ny runde af Madbloggerudfordringen er skudt igang – denne gang i samarbejde med Ost & Ko (kampagnen for dansk ostekultur), og det har inspireret mig til dette blogindlæg. For i en af udfordringerne skal osten esrom indgå, og flere bloggere har haft svært ved at skaffe osten.

Jeg fik derfor lyst til at skrive historien om esrom, som man næsten kan sige er blevet væk. Igen. For den har været væk før.

 

Esrom og danabluEsrom og danablu – de eneste to danske oste med BGB-betegnelsen.
Foto: Ditte Ingemann, fra min bog Ost på Bordet.

Esrom er en halvfast ost med små fine huller. Når osten er ung, er smagen ret mild og lidt syrlig. Når den er mere lagret, bliver smagen mere fyldig, og man kan tydeligt smage kitmodningen, som er typisk for mange danske oste (det er også det, man kan dufte 🙂 ).

Osten der blev væk

Når vi kigger på europæiske oste, kan rigtig mange af dem bryste sig af en meget lang historie. Tilbage til munkene på middelalderens klostre eller helt tilbage til romerne. På vores breddegrader har vi også haft munke i middelalderen, som har haft fingrene helt nede i vores ostehistorie. Munkene på Esrum Kloster i Nordsjælland har bl.a. brugt tiden i køkkenet på at bage brød og lave ost. En ost, der måske minder om nutidens esrom. Efter reformationen blev klostret revet ned, og osten forsvandt.

Med inspiration fra fortiden udviklede Statens Forsøgsmejeri i 1930’erne esrom, som vi kender den i dag. Produktionen blev sat igang på Midtsjællands Herregårdsmejeri, og herefter tog andre mejerier osten til sig. I 1960’erne var osten så udbredt, at man talte om, at esrom var husmoderens foretrukne ost til smørrebrød! Sådan er det ikke helt i dag, og selv ikke alle ostehandlere sælger esrom, som i dag produceres af enten Thise eller Arla.

Esrom og danablu
Ditte Ingemann har også taget dette flotte billede

 

Den ene af to BGB-oste

Når man taler om esrom, kommer man ikke udenom BGB-betegnelsen, EUs kvalitetsbeskyttelse, som på dansk hedder Beskyttet Geografisk Betegnelse. Vi har kun to oste p.t. med denne betegnelse, og det er esrom og danablu. Det knytter ostene til Danmark, og det stiller også en række krav til de godkendte mejerier.

Jeg har hos min ostehandler fundet et stykke af denne ost, som er blevet glemt i historien flere gange. Og med disse ord vil jeg gå i køkkenet og se hvad jeg kan bruge esrom til i madbloggerudfordringer. Resultatet følger…

10 kommentarer

  1. Nogen der ved hvor den kan købes i Aalborg?

  2. Pingback: Ost som et lille drys krydderi - Ostesnak

  3. Jens Nedergaard

    Nogen der ved hvor den kan købes på Sjælland? Osterhjørnet i Kbh er lukket…

    • Hej Jens,
      Jeg ved, at de sælger esrom hos Lynhjems Efterfølger i Lyngby Storcenter.
      Hilsen Camilla

    • Troels VARMING

      Jo den bliver solgt på Værnedamsvej og i Gothersgaden (Ham med den nikkende koi vinduet.)
      Esromosten var en fantastisk sællert i hele Frankrig i 70-80 erne. Den var pakket i en megaflot folie med det franske flag Tricoloren.
      Mærkværdigvis holdt denne eksport op og det har jeg aldrig forstået.
      Det var lige en ost, der faldt i franskmændenes smag. !

      • Hej Troels,
        Tak for din kommentar.
        Jeg vidste ikke, at franskmændene havde en forkærlighed for osten i 70-80’erne. Den er under alle omstændigheder også lidt svær at finde i Danmark, selv om nogle ostehandlere stadig sælger den.
        Mange hilsener Camilla

  4. Pingback: Ost på farten - Ostesnak

  5. Tak for uddybende og interessant indlæg, her midt i en oste-tid, Camilla.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*