Mont d'Or lavet i ovn

Sæsonpremiere på Mont d’Dor

Mont d'Or lige til at spise

Når sommeren er ved at gå på hæld, og dagene bliver kortere og koldere – så starter jeg nedtællingen til den nye Mont d’Or sæson. Denne franske ost bliver nemlig kun fremstillet fra midten af august til midten af marts. Det er en gammel tradition, som stammer fra dengang, hvor køerne gik på græs oppe i de høje bjerge om sommeren. Græs og blomster var der rigeligt af, og derfor gav køerne masser af mælk, og hyrderne lavede store Comté oste af mælken. Om vinteren derimod kom køerne ned i staldene i landsbyerne. På denne årstid gav køerne mindre mælk, så man lavede i stedet mindre oste som Mont d’Or.

 

OSTEN SKABTE STRID

Navnet Mont d’Or betyder Det Gyldne Bjerg. I Jurabjergene ligger bjergtoppen Mont d’Or (1.461 m.o.h.). Vi er på grænsen mellem Frankrig og Schweiz, og selv om man ikke helt kender oprindelsen af osten, så er der vidnesbyrd om, at man i 1700-tallet har lavet osten i denne bjergregion – på begge sider af grænsen. Senere har franskmændene og schweizerne skændtes om, hvorvidt osten var fransk eller schweizisk. Striden endte med, at man i 1981 tildelte den franske Mont d’Or AOC-mærket (i dag AOP), som beskytter og knytter osten til den franske egn. På den anden side af grænsen fik schweizerne i 2003 sin kvalitetsbeskyttelse og retten til at kalde deres ost for Vacherin Mont d’Or. Det betyder, at vi i dag har Vacherin Mont d’Or fra Schweiz og Mont d’Or fra Frankrig. Ikke nemt at holde styr på…

 

BARKRINGEN

Osten lagrer i tre uger på træbrædder fra grantræ, hvilket er med til at give smag. Ostene bliver jævnligt vendt og vasket med saltvand. Som man har gjort i mange hundrede år, lægger man stadig en barkring rundt om osten. Faktisk er ostene lidt større end de trææsker, de kommer i. Men ved hjælp af barkringen bliver osten strammet lidt ind, og når den til sidst ligger i æsken, ser man den bølgede overflade.

Mont d'Or ligger bølgende i sin æske

 

LAV DIN EGEN OSTEFONDUE

Man kan sagtens spise Mont d’Or som den er. Den kan faktisk blive så cremet, at man kan sætte en ske i osten. Hjemme hos os laver vi dog altid vores egen ostefondue. Det er nemt, og man kan variere tilbehøret, som man har lyst til.

Mont d'Or kan spises kold eller varm

OPSKRIFT PÅ MONT D’OR I OVN

Fjern al plastik fra osten. Lav evt. et lille hul i midten af osten og hæld lidt tør hvidvin i. Bag osten i ovnen ved 200 grader i 20-25 minutter. Hold øje med den undervejs. Server straks med f.eks. brød, kogte kartofler, grøntsager, pølse eller lufftørret skinke.

Gulerodsstave er et ”must” hos os, jeg ved ikke, om det ville gå i Frankrig….?

Mont d'Or lavet i ovn

 

12 kommentarer

  1. Pingback: Lav ostefondue af din camembert - Ostesnak

  2. Pingback: Efterårsfarver på tallekenen - Ostesnak

  3. Pingback: Mont d'Or som ostesauce - Ostesnak

  4. Peter Juellund

    Bornholmske rugkiks til den smeltede Mont D’or er bare det bedste

    • Jeg kan se, at du er ny her på bloggen (i hvertfald hvad angår kommentarer) – velkommen til!
      Jeg har en Mont d’Or liggende i køleskabet, der venter på den rigtige aften – og så vil jeg finde nogle bornholmske rugkiks frem også. Det lyder sprødt og godt.

      Mange ostehilsner
      Camilla

  5. Pingback: Vi skyder endnu en Mont d’Or sæson igang

  6. Åhhhhhhhhhhhh godt det er ovre med den sommer der!

  7. Gustav Bryde-Nielsen

    Hej! Mont d’Or i ovnen ser godt nok lækkert ud! Skal man fjerne overskorpen efter opvarmning? Gustav

    • Hej Gustav,
      Du kan enten fjerne skorpen helt som på billedet eller bare “skubbe” den lidt til siden. God fornøjelse!

  8. Charlotte Hald

    Hmmm… Spændende – glæder mig til at følge bloggen 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*