Efterårsfarver på tallekenen

SPONSORERET INDLÆG / REKLAME

Jeg elsker efterårets varme farver. Når skoven falmer. Og bladene drysser. Jeg elsker, at det bliver sæson for de grove grøntsager og kål igen (og naturligvis også sæson for Mont d’Or, men den tager vi en anden dag). Nu skal det handle om hokkaidosalat med salatost.

Hokkaidosalat med salatost

Karolines Køkken har udgivet endnu en kogebog. Den hedder Smuk Mad Uden Kød – forkortet SMUK 🙂

Bogen lægger ud med en introduktion til grønne måltider, og den giver fx nogle grønne tommelfingerregler til det gode måltid, tips til at få umami ind i retten (når kødet forsvinder ud) og praktiske råd til at nå at lave grøn mad i en travl hverdag.

Der er mange lækre opskrifter i bogen, en af dem er en salat med stegt hokkaido, og den danner baggrund for min version af salaten.

Hokkaidosalat med grønkål og salatost

Ingredienser (4 personer):
1 hokkaido græskar (ca. 1 kg)
25 g smør
1 spsk ahornsirup
1 tsk flagesalt

3 æbler (måske fra naboens bugnende æbletræ?)
2 spsk friskpresset citronsaft
200 g grønkålsblade i tynde strimler
1 håndfuld brombær
1 håndfuld mandler, tørristede på en pande og grofthakket
100 g salatost eller feta, i tern
½ granatæble, kernerne herfra
Evt. til pynt: Frisk oregano, ærteskud eller lignende

Skyl og halvér græskarret. Fjern kernerne og skær i tern med skallen på. Smelt smørret og steg græskarternene ved høj varme til de er møre, det tager ca. otte minutter. Tag panden af varmen og kom sirup og salt på.

Vask æblerne og skær i tern. Læg dem i en skål og vend med citronsaft.

Anret tallerkener eller et fad først med et lag grønkål. Kom derefter græskartern på, æbletern, tern af salatost, brombær, granatæblekerner og drys til sidst mandler på. Pynt evt. med frisk oregano og ærteskud. Servér med et godt brød.

Hokkaidosalat med salatost

Ost og grøntsager er et konge-match

Et godt og fuldt måltid skal gøre noget for alle sanser. Indbydende og lækkert at se på. Med en dejlig duft, der inviterer til at smage. Grundsmagene skal være til stede: Sødt, surt, salt og bittert. Og umami. Men også teksturerne kan bruges til at give kontrast for at skabe en helhedsoplevelse: Noget kan være blødt og cremet, men der skal også være sprødhed og knas.  Præcis som i denne salat. Og som prikken over i’et kommer osten, der bidrager med umami og giver mæthed.

De fleste af os komponerer stadig et måltid ud fra kødet, men tænk hvis vi lagde ud med den primære grøntsag først? Det ville uden tvivl give nogle andre måltider og smagsoplevelser, når først vi kom fri af vores vane.

Hvis grøntsagerne trådte lidt mere frem på scenen, ville ostene følge lige i hælene. De passer nemlig så godt sammen. For ostene giver en mæthedsfølelse og en fylde, som vi vil savne, hvis kødet forsvandt helt fra tallerkenen.

Jeg vil slutte af med at sige, at jeg holder meget af kød, men jeg holder også meget af grøntsager. For mig er den bedste balance en varieret kost både med og uden kød på tallerkenen (men naturligvis altid med ost! :-))

Blade falmer Oktoberstemning Blade falmer

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *