Øvrige oste
Her er en gruppe oste, der falder lidt udenfor de gængse definitioner. Så her vil du finde myseosten, fetaosten, smelteosten og ostene, du kan grille.
Alle de andre…
Flere af ostene klarer høje temperaturer godt, og derfor er de velegnede til madlavning. Men de er også et godt sted at starte, hvis du vil prøve kræfter med at lave dine egne oste – og du måske har lavet de første friskoste.
Klik på billederne herunder og læs om nogle af ostetyperne.
Her er din vejviser til de øvrige oste
Kun feta fra Grækenland må hedde feta, alle andre er salatoste. Feta indeholder minimum 70% fåremælk og maksimum 30% gedemælk.
Nogle oste smelter ikke, når de lægges på grillen eller stegepanden. De er gode i alt fra salter til burgere.
Cypriotisk ost af fåre- eller gedemælk (eller en blanding af begge) og evt. tilsat komælk. God til at stege eller grille.
Norsk ost kogt på den overskydende valle fra osteproduktion. Meget karamelsød i supermarkedsudgaven, lidt mere kompleks, når den kommer fra gårdmejerier og laves på gedevalle.
Paneer
Grillost med rødder i det indiske køkken. Smelter ikke og er derfor perfekt i varme retter.
Smelteost
Smelteost opstod efter et ønske om at eksportere oste til varme og fjerntliggende lande. Smelteost er en stabil ost, der ikke påvirkes (så meget) af varme og har lang holdbarhed. Fås naturel eller tilsat smag.
Sådan bruger du de øvrige oste
Myseost er skøn i madlavning, både i det salte og søde køkken. Grillostene gør sig fantastisk i især de grønne retter. For her får de virkelig lov til at fylde og give smag og substans til retten. Er du i tvivl? Prøv selv!
Halloumi grillspyd
Enkelt og smagfuldt. Her er opskriften på halloumi grillspyd (som i øvrigt kan spises hele året rundt).
Salat med halloumi og grillet grønt
'Smagen af sommer på en tallerken'. Det kunne være titlen på denne salat med halloumi og grillet grønt. Få opskriften!
Tre måder at bruge grillost på
Uanset størrelsen på de svenske mejerier er grillosten en del af sortimentet. Her er tre måder at bruge madlavningsosten på.
Myseost-challenge: Det salte køkken
Smagssæt din burger med ost! Her er det brun geitost (myseost) - som anden del af min mysechallenge.
Myseost-challenge: Det søde køkken
Myseosten med sin karamelsmag er god i det søde køkken fx i is med blød karamelfudge.
Efterårsfarver på tallekenen
Reklame. Her er opskriften på en rigtig efterårssalat med stegt hokkaido og salatost (eller feta).
Quinoasalat med grillet halloumi (grillost)
Hjemmelavet eller købt - her er en dejlig salat med halloumi.
Hjemmelavet halloumi (grillost)
Halloumi er en cypriotisk grillost, og her får du opskriften på hjemmelavet halloumi.
En god salat med hjemmelavet salatost (feta)
En skøn og fyldig salat med hjemmelavet salatost (eller feta). Her får du opskriften.
Hjemmelavet salatost (feta)
Kom igang med at lave dine egne oste. Her får du opskriften på hjemmelavet feta (eller rettere salatost), for vi er jo ikke i Grækenland.
En lille bid laks og creme med feta
Feta eller salatost er god at røre ud i en creme med krydderurter. Få opskriften på små lækre hapsere.
Superfood salat med feta
Jeg kalder denne salat for superfood salat. Den består af gode grøntsager på en bund af linser, quinoa og ris - og toppet med feta. Et komplet måltid.
Feta på 1000 måder
Feta er meget mere end godt i en salat. Feta kan bruges i gryderetter, cremer mm. Se hvad en græsk kok fandt på af forskellige muligheder.
Erstat kødet med ost
Panér et stykke ost, steg det og servér det på middagstallerkenen i stedet for kød. Her får du opskriften på paneret feta og beaumont (gul ost).
Alt-i-en madbloggerudfordringen
En spansk linseret spices op med lidt grillet halloumi.
Salat med vandmelon, halloumi og mynte
Her er en rigtig sommersalat med halloumi, vandmelon og bønner.
Sommer og grøntsagsgryde med Halloumi
Denne grøntsagsgryde med halloumi er en skøn sommerret.
Linsesalat med halloumi fra The Food Clubs nye kogebog
Få opskriften på en skøn linsesalat med halloumi...