Paneret ost

Erstat kødet med ost

Jeg tror, at mange bygger et middagsmåltid op omkring kødet – a la ‘jeg har lyst til kylling, hvilke grøntsager og/eller salat skal jeg servere til?’ Andre bygger et måltid op omkring grøntsagerne, og de færreste starter nok med ost (med mindre der er tale om et ostebord.)

Paneret ost

Men netop osten er tanken bag Ost&kos anden madbloggerkonkurrence, som de beskriver med disse ord:

‘Ost – et grundstof
Her er rettens bærende element og absolutte hovedrolle ost. Rettens opbygning tager udgangspunkt i ostetypen og ikke mindst ostens smag. Retten er kort sagt en hyldest til alt det gode, rare og delikate ved ost.’

Paneret ost

For efterhånden en del år siden spiste vi middag hos nogle venner. Hun er fra Tjekkiet, og hun overraskede os (jeg var kun lige i starten af min osteopdagelsesrejse) ved at servere en 500 g Jarlsberg skåret i fire lange stykker, som hun havde paneret og stegt.

Med tanke på denne særlige middag, har jeg udviklet en opskrift på paneret ost, hvor jeg har brugt to forskellige slags ost (feta og en fast, gul ost – jeg havde et stykke Beaumont de Savoie i køleskabet). Først er de vendt i mel, dernæst æg og til sidst i en blanding af finthakkede nødder og basilikum. De to oste smager ret forskelligt og komplementerer hinanden fint. Beaumontens nøddesmag harmonerer perfekt med nøddeblandingen, mens fetaens syrlighed giver lidt friskhed til retten.

Paneret feta

PANERET OST

Ingredienser (2-3 personer):
50 g nødder
1 håndfuld basilikumblade
2 spsk rasp
en anelse salt og lidt peber (ostene er salte i forvejen)
lidt hvedemel
1 æg
150 g feta
75 g gul ost fx Beaumont de Savoie
smør til stegning

Tilbehør: Grøn salat

Blend nødder og basilikumblade fint og rør rasp, salt og peber i og kom i en dyb en tallerken. Kom lidt mel på en anden tallerken. Pisk et æg i en tredje dyb tallerken.
Skær ostene i store skiver eller trekanter. Vend først i mel, dernæst æg og til sidst i nøddeblandingen. Steg i smør på alle sider i 3-4 minutter, til ostestykkerne er gyldne.
Servér med en grøn, frisk salat. Fx en grønkålssalat med æble, granatæblekerner, hakkede mandler og en frisk-sødlig olie-eddikedressing. Syren fra frugten giver et godt modspil til den fede ost.
Paneret ostPaneret ost

Prøv dig frem med forskellige ostetyper og find din favorit.

Paneret ost

En kommentar

  1. Pingback: Feta på 1000 måder - Ostesnak

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*