Selv om jeg ofte kalder denne ost for feta, så er det naturligvis ikke ægte feta. For feta bærer oprindelsesbetegnelsen DOP og skal være produceret i Grækenland, ligesom der minimum skal være 70% fåremælk og maksimum 30% gedemælk i. Og min ost er fremstillet i mit egen køkken og af komælk, og bør derfor kaldes salatost i stedet.
Hvis man gerne vil forsøge sig med hjemmelavet ost, er salatost et taknemmeligt sted at starte, da resultatet bliver ret godt. Du skal dog anskaffe dig nogle ting på forhånd – og det kan du gøre fx hos Hjemmeriet eller Dansk Hjemmeproduktion.
Salatost (feta-type)
Ingredienser (300 g ost):
2 l uhomogeniseret sødmælk
1 knsp frysetørret syrevækker
¼ knsp lipaseenzym (giver smag)
½ ml osteløbe
1 l vand
140 g salt
Herudover skal du bruge:
To forme og gerne to ostebakker med net. Her er mine (som af en eller anden grund er af forskellig størrelse):
Dag 1:
Opvarm mælken under omrøring til 32 grader. Tag gryden af varmen. Opløs syrevækker i lidt vand, og kom det i gryden. Rør lipaseenzym grundigt i. Hold gryden varm under låg med et håndklæde omkring den. Vent ½ time.
Tilsæt osteløbe under omrøring. Vent endnu ½ time. Nu er mælken koaguleret (stivnet) som en blød gelé (og er den ikke, så vent lidt længere). Skær ostemassen med en lang kniv i tern á 3 cm. Lav også et par snit på skrå ned i gryden.
Hold gryden varm ved at svøbe den i et viskestykke, og vent 10 minutter. Rør forsigtigt. Rør hvert 15. minut den næste time, og hold gryden varm i mellemtiden.
Ostekornene er klar til at blive hældt fra – vallen ligger øverst
Placér et net i bunden af ostebakken og stil to forme ovenpå. Hæld ostekornene op i formene.
Hæld vallen fra. Læg net og endnu en ostebakke over. Lad det stå ved stuetemperatur gennem de næste 24 timer. Hæld jævnligt vallen fra og vend de to ostebakker. I starten oftere end til sidst.
Efter et døgn er osten klar til saltning
Dag 2: Forbered i mellemtiden saltlagen: Kog vand op, tilsæt salt, og rør rundt, til saltet er opløst. Afkøl.
Læg ostene i den afkølede saltlage (læg en tallerken eller kop på for at holde ostene nede i saltlagen) i ca. 3 timer.
Opbevar fetaosten på køl, eller skær osten i mindre stykker, og læg dem i glas med olivenolie (eller rapsolie/solsikkeolie) samt krydderier fx laurbærblade og /eller rosenpeberkorn.
Læs også: Kom i gang med at lave ost
Prøv at lave denne skønne salat med din hjemmelavede ost: Fyldig salat med kylling, aspargesbroccoli og salatost.
kan man bruge citronsyre fremfor frysetørret syrevækker?
Hej Malene,
Jeg er egentlig kun stødt på citronsyre i forbindelse med mozzarella, og jeg har ikke selv erfaringer med at bruge citronsyre til denne lidt fastere ost. Så mit bedste svar vil være: Prøv!
Mange glade ostehilsner
Camilla
Hej Ostesnak
Tak for opskrift , som keg vil prøve, men da jeg er ren novice på dette område, vil keg høre jer, hvor får jeg far i de forskellige ingredienser som frysetørret syrevækker og lipaseenzym
osteløben har jeg fået
PFt for svar
Hej Ann-Charlott,
Du kan købe de specielle ingredienser på fx Hjemmeriet.com eller Hjemmeproduktion.dk.
Rigtig god fornøjelse!
Jeg synes at osten bliver ekstrem saltet med opløsningen 140 gram salt til 1 liter vand,
Hej Jesper,
Den bliver saltet, men jeg sådan oplever jeg også feta. Du kan sagtens lave en mildere saltlage – eller lade osten ligge og trække i kortere tid.
Mange hilsner Camilla
Pingback: En god salat med hjemmelavet salatost (feta) - Ostesnak