Blåskimmelost
Her kommer de blå oste!
Med sin kraftige smag, elsker en blåskimmelost at være den sidste bid af en ostetallerken. Og dét giver god mening.
Vidste du i øvrigt, at stort set alle blåskimmeloste laves med den samme type blåskimmelkultur?
Penincillium roqueforti er navnet.
De skønne blå oste
Blåskimmelkultur modner osten, giver den smag og den flotte blåmarmorering. De blå oste er tit salte og pikante, og går rigtig godt i spænd med noget sødt.
Nogle blåskimmeloste er meget milde og gør ikke meget væsen af sig, andre er både fyrrige og højtråbende.
Klik på billederne og læs om ostene:
Her er din vejviser til alle blåskimmelostene
Bleu d'Auvergne AOP
Fransk klassiker, hvis navn kan oversættes til ‘Den blå fra Auvergne’. I 2017 blev AOP-kravene skærpet, og området er fx blevet mindre. Kun mælk fra køer født i området må bruges. Køer græsser ude minimum 150 dage om året i over 500 meters højde. Pikant og smagfuld, en ost med karakter, lavet på pasteuriseret komælk.
Bleu de Gex AOP
Fransk ost fra Jurabjergene med rødder tilbage til det 13. århundrede. Lavet på upasteuriseret mælk fra koracerne Montbéliarde og Simmental. En ung ost (21 dage) er mild og mælket, senere (50+ dage) får den noter af vilde champignon og ristet brød. God smelteevne og derfor også egnet i varme retter som fx fondue, raclette eller blot på en tærte.
Ganske speciel blåskimmelost af upasteuriseret komælk. Den produceres udelukkende på gårde i højt i de franske Alper om sommeren. Ostekorn fra flere forskellige dage blandes, blåskimmel finder naturligt vej til osten, der heller ikke prikkes. Lidt smuldrende ost med kraftig smag.
Håndværksost fra bjergegnen Picos de Europa i nordspanske Asturien. Fremstillet af upasteuriseret mælk, enten komælk eller en blanding af ko-, fåre- og/ellergedemælk. Modnes 2-4 måneder i naturlige bjerggrotter. Kraftig ost med flot tæt blåmarmorering.
Castelmagno DOP
Sjælden bjergost fra Piemonte i Norditalien. Fremstillet af upasteuriseret komælk, evt. tilsat lidt fåre- og/eller gedemælk. ‘Prodotto della montagna’ er oste, hvor køer primært græsser ude i 650-1.000 meter over havets overflade, mens ‘di alpeggio’ er oste lavet på mælk fra græssende køer over 1.000 meters højde. Blåskimmelen dannes naturligt i osten.
Danablu BGB
Tidligere blev den kaldt ‘dansk roquefort’, men danablu er ganske dansk og bærer BGB-stemplet (beskyttet geografisk betegnelse). Laves med pasteuriseret og homogeniseret komælk, hvilket giver en unik pikant smag med en frugtig skarphed og et strejf af sødme. Fås med forskelligt fedtindhold: 50+ er lidt fastere og mere skarp end 60+, der er rundere og mere cremet.
Fourme d'Ambert AOP
Blåskimmelost fra frodige bjergområder i hjertet af Auvergne – og en af Frankrigs ældste oste (fra før Romertiden). Trods tydelig blåmarmorering er osten overraskende mild, delikat, cremet og alligevel en skærefast ost med en flot naturskorpe.
Norditaliensk blåskimmelost lavet på pasteuriseret komælk. Der findes to typer: Dolce, som er blød, cremet, mild og lys samt piccante, der er fastere, mørkere og mere kraftig.
Udover at være god på et ostebræt, er gorgonzola perfekt i madlavning.
Upasteuriseret mælk fra får af Lacaune-racen bruges til denne sydfranske klassiker. Modnet i naturligt skabte grotter. Nærmest en smagseksplosion på tungen – men samtidig også så cremet, at den smelter på tungen.
Stichelton
Et nutidigt forsøg på at genskabe stilton fra tiden før denne fik sin PDO-beskyttelse. Stichelton er derfor lavet på upasteuriseret komælk på en enkelt gård i Nottinghamshire, England. Alt andet er som tidligere – fra kulturerne til den håndbårne proces. Spændende kompleks og lidt syrlig smag.
Flot naturskorpe og et fint net af blåmarmorering. Osten, der er lavet på pasteuriseret komælk, er fast og smuldrende, men bliver mere cremet som den modner. Smagen kan være kraftig, lidt salt og en anelse skarp, men med tiden bliver den mere rund, frugtig og med masser af umami.
Valdeon IGP
Spansk fed blåskimmelost med en intens, salt og stærk smag. Lavet af rå eller pasteuriseret komælk eller en blanding af komælk og fåre- og/eller gedemælk. Fås som hel ost eller æltet (smørbar creme).
Sådan bruger du de blå oste
Hvad kan jeg bruge blåskimmelost til? Herunder finder du inspiration til retter, hvor blå ost indgår eller til det skønne tilbehør, der matcher de blå oste.
Blue Cheese Dressing
Tryl en rest blåskimmelost om til en lækker blue cheese dressing til din salat.
Blue cheesecake
Sponsoreret
Blå ost i en cheesecake? Jeps! Det giver en undertone og en ny dybde i den søde dessert. Få opskriften.
Guide: Sådan laver du julens bedste ostetallerken
Bliv guidet til at lave julens bedste ostetallerken eller ostebord. Følg punkterne step for step!
Omelet med et strejf af blå ost
Har du en rest blåskimmelost? Så kan du nemt og hurtigt pifte en omelet op. Se hvordan.
Toast med smeltet blå ost
En dejlig toast med smeltet blåskimmelost og grillet aubergine.
Figenkompot med portvin
Vil du ha' en opskrift på en nem og hurtig figenkompot med portvin? Den passer fortrinligt til de fleste oste.
Hvilken ost bruger DU i pesto?
Der er som udgangspunkt ost i pesto, men hvilke oste kan man bruge og hvad bidrager de med til smagen? Her er opskrifterne på to anderledes pestoer.
Hvem siger ostemadden er død?
En ostemad i dag kan sagtens byde på farver, dufte og smag. Alle oste kan være med til festen - her får du syv bud på lækre ostemadder.
Louises muffins med danablu
Louise Dandanell er madskribent og her får du hendes opskrift på muffins med danablu.
Havtornkompot til blå oste
Havtorn har en helt særlig smag (og er i øvrigt spækket med vitaminer). Her er de lavet til kompot med æble og vanilje - lige til at nyde med en blå ost.
Tre tips til at bruge en rest blåskimmelost
Hvad stiller man op med en rest blåskimmelost? Få gode idéer her.
Flødeboller med blåskimmelost i Madbloggerudfordringen
Flødeboller med blåskimmel lyder måske sjovt, men er faktisk en smagfuld kombination.
Figner i portvin – godt til blå oste
Figner i portvin er nemt at lave og smager godt til forskellige oste, fx stilton og andre blåskimmeloste.
Gorgonzola my love
Gorgonzola passer sublimt til pære. Her kommer opskriften på en gorgonzolatærte med pære. Mums!
Påskens ostebord – på gastromand.dk
Find et flot oplæg til påskens ostebord, da jeg bloggede om det på gastromand.
Cabrales – blå ost fra det grønne Spanien – med rød jordbærsalat
Læs om den spanske blåskimmelost cabrales. En heftig sag fra det nordspanske.
Klangen af ostetrio
Her er nogle nemme ostekugler, der består af tre slags ost - derfor kælenavnet Trio.
En lille hapser
En lille lækker hapser kan man altid lave med en rest ost. Som denne fx.
Gorgonzola-snegle
Gorgonzola er skøn i madlavning. Få opskriften på snegle med gorgonzola og hasselnødder.
Blue Cheese Burger
Blåskimmelost hører også hjemme i en burger. Fx i en Blue Cheese Burger.