Tæt ved fjorden har vi to store havtornbuskadser, hvor jeg for lidt over en måned siden klippede grene fyldt med havtornbær af. De har været en tur i fryseren og forleden blev de til en havtornkompot, der skulle holde en blå ost ved selskab.

Havtorn

Havtorn er blevet kaldt ‘Nordens citroner’ og de er da også fulde af c-vitaminer og mange andre vitaminer. De indgik i vores kost tidligere, men forsvandt ud af billedet i 1950’erne. Nu er de tilbage – ikke mindst takket være ‘havtornekongen’ Kim Gravenhorst, der har skrevet to bøger om de små bær med den særegne og lidt parfumerede smag.

Havtorn

Jeg lavede en kompot med havtorn, æble og vanilje. Udover at give lidt syrlighed og sødme som modspil til en blå ost, så kan man også nyde kompotten i både desserter og som marmelade.

Havtorn og blå ost

HAVTORNKOMPOT
Ingredienser (1 glas):

100 g æble, skåret i tern
100 g havtorn, rensede
100 g sukker
½ vaniljestang, kornene herfra

Kom æbletern og havtorn i en gryde med sukker og vaniljekorn. Rør godt. Varm langsomt op og lad det simre til æblet er mørt. Blend og afkøl.

HavtornHavtornkompot

Har du ikke selv buske i nærheden, så kan man nu købe havtorn på frost i flere supermarkeder.

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

One Comment

  1. […] rugbrød. Her på ligger skiver af den franske blåskimmelost Bleu d’Auvergne toppet med lidt havtornekompot og hakkede ristede […]

Skriv en kommentar