Urter ser ikke bare godt ud, de smager også skønt.
Det er udgangspunktet i Ost & Kos seneste konkurrence for madbloggere, hvor temaet er Ost – i urtehaven. Det fik mine tanker ledt hen på pesto, og hvad osten egentlig gør for en pesto. I den klassiske Pesto alla Genovese bruger man basilikum, hvidløg, ristede pinjekerner, olivenolie, salt og parmigiano reggiano. Her bidrager osten med umami/dybde i smagen og lidt salt.
Men ligesom man kan variere og lave pesto af persille og mange andre urter, så kan man naturligvis også lege med osten. Og det har jeg gjort her, hvor jeg har lavet to slags pesto: En gulerodspesto med skovsyre og Them Krystalost og en persillepesto med ramsløg og danablu.
GULERODSPESTO MED SKOVSYRE OG KRYSTALOST
Krystalosten er en lagret ost med både umamismag, salt og mere sødme og cremethed end parmesanen. Det går godt i spænd med sødmen fra gulerødderne, som jeg blender rå og skovsyrens syrlighed.
Ingredienser (2 små glas):
50 g hasselnødder
250 g gulerødder, skrællet og grofthakket
50 g Them Krystalost
3 spsk olivenolie
1 lille fed hvidløg
½ citron, revet skal og saft fra
1 håndfuld rød skovsyre
salt og peber
Rist hasselnødderne på en varm pande i 3-5 minutter. Hæld dem af panden og lad dem køle lidt af. Gnid skallerne af.
Kom alle ingredienserne (undtagen salt og peber) i en food processor og blend pestoen glat. Det kan tage lidt tid. Smag til med salt og peber.
Brug pestoen som tilbehør til brød, smør den i en sandwich eller kom på en salat.
Husk at oste er salte. Vær derfor altid varsom med ekstra salt ‘per automatik’.
PERSILLEPESTO MED RAMSLØG OG DANABLU
Denne pesto er sjov idet den har en underliggende smag af blåskimmelost. Du kan naturligvis skrue op og ned for mængden og typen af blåskimmelost – alt efter hvor mild eller kraftig ostesmagen skal være.
Ingredienser (1 glas):
1 håndfuld solsikkekerner
1 stort bundt bredbladet persille
2 blade ramsløg
40 g danablu
½ dl olivenolie
2 spsk citronsaft
salt
Rist solsikkekernerne på en varm, tør pande til de tager lidt farve. Kom alle ingrendienser (undtagen salt) i en food processor og blend til pestoen har en grovkornet men glat konsistens. Smag til med salt.
Brug pestoen på pasta, i sandwich, som dip eller som her på ristet spidskål.
Hvilke oste kunne du tænke dig at prøve i en pesto?
[…] flere opskriftskonkurrencer for bloggere, hvor ost indgår. I den seneste konkurrence vandt mine pestoopskrifter, og det gjorde Morten Brians friterede gedeost med harissadip også. Derfor drog vi til Bruxelles […]
Selvfølgelig kan man lege med ostetypen i en pesto!
– Men tankevækkende nok har jeg stort set ikke gjort det.
Dét er du med til at få lavet om på NU.
Tak for inspiration, Camilla og tillykke med at din opskrift er blandt de udvalgte i Ost & ko konkurrencen.
Kh Nada
Tak Nada – og i lige måde. Glæder mig til at se dig til workshoppen!
Kære Camilla
Jeg laver en del Nordisk inspirerede pestoer. Både i Persillepesto og Løvstikkepesto anvender jeg Vesterhavsost, hvidløg, koldpresset rapsolie (f.ex. Leensgaard) og mandler eller hasselnødder og elvfølgelig salt og peber 🙂
Kære Dikte,
Tak for din kommentar. Lyder lækkert, og ikke mindst dejligt at bruge de nordiske urter…