GIVEAWAY / SPONSORERET INDLÆG

Påsken nærmer sig. Det betyder højtid for ost, men det er også nu, at snapsen kommer på bordet. Her skal det naturligvis handle om snaps til ost. Og du får muligheden for at vinde en flaske snaps (vælg selv en af de fire, der er omtalt ). Læs længere nede, hvordan du deltager. Der er ti flasker på højkant.

 

Fire snaps til ost

Lidt om snaps

De gyldne snapse (som dem på billedet ovenfor) er komplekse i smagen, og det kommer bedst frem, når de serveres ved stuetemperatur. Sådan en snaps skal ikke bundes hurtigst muligt men derimod nydes i små bidder til maden.

Snapse er meget forskellige, og det er rigtig sjovt at smage dem ved siden af hinanden, mod hinanden og med forskellige oste. For snapsesmagen kan være meget forskellig alt efter hvilken ost, den sættes sammen med.

 

Ost til snaps

Hvilken snaps passer til hvilken ost?

Når man rammer et godt match, bliver en skarp snaps tæmmet og næsten blid. Her er nogle gode ostematches til de fire typer snaps, der er på højkant. Bliver du en af de heldige vindere, kan du jo selv se, om du er enig.

Brie til snaps

Brie og Aalborg Export Akvavit

Denne snaps er måske den mest ‘all-round’ snaps af de fire. Den er fremstillet på destillat af kommen og afrundet med sherry. Kommensmagen er tydelig, og snapsen efterlader et varmt spor efter sig. Sammen med en god brie, der både har fedme og en mild skimmelsmag, får man en harmonisk smagsoplevelse, hvor snapsen på ingen måde overdøver brien.

 

Prima Donna til snaps

Prima Donna og Aalborg Nordguld Akvavit

Denne snaps er destilleret på rav og lagret på sherryfade. Den har en duft af vanilje, men smager dog mere kraftigt. En lagret ost som Prima Donna har også smag og kraft i sig selv. Sammen med Nordguld oplevede jeg, at der kom en balance mellem de to.

 

Stilton til snaps

Stilton og Aalborg Porse Snaps

Porsesnapsen er fremstillet med ekstrakt af porse og smagt til med sherry og rosmarindestillat. Her har vi en meget aromatisk kryddersnaps, og mine smagsløg fortalte mig, at porsesnapsen ikke passer til alle oste. Den overdøvede totalt nogle af ostene, men i selskab med en Stilton og en danablu fandt jeg et afbalanceret match.

 

Roquefort til snaps

Roquefort og Lysholm Linie Dobbelt Cask Port

Linie Akvavitten er den sødeste af de fire jeg smagte, og blev også min favorit. Tilmed har den en helt særlig historie. I over 200 år har man sejlet verdenshavene tynde med tønder ombord. I dag tager sådan en tur fire måneder, og den går fra Oslo og kommer omkring USA, New Zealand, Australien, diverse asiatiske lande, tilbage forbi USA og hjem til Oslo. Men hvorfor? På rejsen oplever fadene med akvavit store temperaturforskelle. I varmen omkring Ækvator udvider akvavitten sig og presses mere ind i træet. Under de koldere himmelstrøg trækker den sig sammen og trækker dermed mere smag ud fra træets dybde. Det handler også om kemi, for modningsprocesser sker hurtigere ved varme temperaturer. På den måde får akvavitten en mere fyldig smag og mere smag og karakter fra fadene.

Roquefort er en meget salt og kraftig blåskimmelost lavet på fåremælk. Og den går godt i spænd med Linie Akvavitten, og det gjorde en moden Langres (rødkitost) også.

 

Vind fire snaps

Sådan vinder du snaps

Skriv en kommentar og fortæl hvilken af de fire snapse på billedet ovenfor, du helst vil smage. Jeg trækker de ti heldige vindere den 7. april. De får direkte besked (og du kan også se vinderne her på bloggen). Du kan også deltage på Facebook og på Instagram, hvor du jo også kan dele med de andre, du gerne vil smage sammen med.

Held og lykke!

Snaps til ostebordet

 

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Fortæl mig mere!

25 Comments

 1. anette larsen 9. april 2017 at 10:23 - Reply

  Porsesnaps fra Aalborg skulle næsten testprøves

 2. Heidi Hansen 8. april 2017 at 21:22 - Reply

  Helt klart Linie Akvavitten.

 3. Peter Hass 7. april 2017 at 18:20 - Reply

  Jeg ville elske en Nordguld. Trækker selv snaps på rav, men kunne være sjovt at smage en “autoriseret” ravsnaps

 4. Amanda Pedersen 7. april 2017 at 08:18 - Reply

  Aalborg Export

 5. Emil S 6. april 2017 at 10:55 - Reply

  Så skulle det næsten være en Porse Snaps 🙂

 6. Jens Arendt 3. april 2017 at 07:34 - Reply

  Jeg vil helst smage Porse Snaps.

 7. Helle bøgebo 3. april 2017 at 05:22 - Reply

  Jeg vil elske at hjælpe sild og især ostene godt på vej med en Nordguld

 8. […] Tak til jer alle for at være med. Husk der stadig er mulighed for at vinde en flaske snaps (vinderne trækker jeg på fredag). Læs mere her. […]

 9. Lisbeth Glud 2. april 2017 at 20:17 - Reply

  Lysholm Linie Aquavit til en god smagfuld ost, f.eks. roquefort smager skønt, men kunne godt tænke mig at smage Linie Double Cask Port – den kender jeg nemlig ikke.

 10. E. Dam 2. april 2017 at 15:36 - Reply

  Jeg kan godt lide den originale Linie Akvavit til en “Gammel Ole” i stedet for den sædvanlige rom. Blåskimmelostene får i stedet gerne selskab af en portvin.
  Men jeg kan se, at den nævnte Linie Double Cask Port har fået ekstra 12 måneder på gamle portvinsfade, så den ville være interessant at prøve.

 11. Line Stig 2. april 2017 at 11:42 - Reply

  Elsker blåskimmelost og Primadonna typen, så ville gerne prøve enten Linieakvavit eller Nordguld – også fordi det lyder som om de ikke smager af kommen – for en klassisk kommensnaps kan jeg altså bare ikke få ned i halsen…

 12. Charlotte Mørck 1. april 2017 at 15:12 - Reply

  Jeg ville elske en flaske Linie Akvavit. Jeg smagte den engang til traditionelt norsk julebord med kålrabi-stuvning og Pinnekjøt. Snapsen var dejlig, husker jeg.
  Hvis jeg vinder, vil jeg tage flasken med til en kommende påskefrokost i Sverige med masser af sild

 13. Marcus B 1. april 2017 at 12:00 - Reply

  Aalborg Porse Snaps. Mums!

 14. Eva Sørensen 1. april 2017 at 09:33 - Reply

  Aalborg Nordguld Akvavit har jeg aldrig smagt, og den lyder bestemt som et behageligt bekendtskab, så den kunne jeg godt tænke mig 🙂

 15. Karsten Johansen 1. april 2017 at 05:46 - Reply

  Ålborg Nordguld er den eneste af dem som jeg ikke har smagt, så det ville da være “guf” at vinde den 🙂

 16. Lis Vinter 31. marts 2017 at 20:33 - Reply

  Hvid Castello og Nordguld !

 17. Malene R 31. marts 2017 at 18:33 - Reply

  Jeg ville vælge Aalborg Nordguld Akvavit, hvis jeg vandt 🙂

 18. Mette M 31. marts 2017 at 17:54 - Reply

  Aalborg fordi jeg er herfra.. og hvis jeg vandt ville det være første gang jeg smagte snaps (er 36 år)..

 19. Hans Nielsen 31. marts 2017 at 17:51 - Reply

  Porse snaps laver vi selv og nyder den til både sild og pateer, men til de stærke oste som danablue og roquefor vil jeg gerne kunne nyde en linie aquavit.

 20. Jesper Olsen 31. marts 2017 at 17:27 - Reply

  Jeg er mest til blå oste, danablu og stilton er absolut noget der optræder på min osteliste, og porse akvavit er ikke en snaps jeg umiddelbar nikker genkendende til så det er valget.
  Porse Ta k Hvis jeg er en af de heldige der bliver trukket ud

 21. Amanda Bach 31. marts 2017 at 17:22 - Reply

  Mums! Jeg vil gerne smage Aalborg Porse Snaps 🙂

 22. John Lund Steffensen 31. marts 2017 at 16:43 - Reply

  Jeg laver selv oste, og planlægger at lave en Stilton.
  Dertil er en Porse alletiders. Den vil jeg gerne vinde.

 23. Ole Rath Petersen 31. marts 2017 at 16:36 - Reply

  Har ikke smagt Porse endnu og da Stiltonost er en af favoritterne, er det mit valg

 24. Pia Merete Eriksen 31. marts 2017 at 16:21 - Reply

  Lysholm Linie Dobbelt Cask Port

  • Ilse Hansen 31. marts 2017 at 16:32 - Reply

   Porsesnaps

Skriv en kommentar