Det er faktisk titlen på en kogebog, jeg engang fik i Italien. Den er (som titlen måske afslører) fuld af opskrifter med Gorgonzola – lige fra “happy hour” og antipasti over primi og secondi piatti til den afsluttende dolce/dessert.
Bogen er skøn med sin store passion for gorgonzola, der kommes i det hele! Jeg ville nok ikke vælge at servere fire gorgonzolaretter i rap 🙂 , men jeg kan anbefale denne Tortino Gorgonzola e pere (tærte med gorgonzola og pærer). Gorgonzola og pærer er en kendt kombination, og her i tærten fungerer det også. Sødmen fra de modne pærer smelter ind i gorgonzolaens pikante og alligevel søde smag. Mit råd er: Nyd tærten og server en god salat til eller bagefter.
PICCANTE OG DOLCE
Gorgonzola findes i to grundtyper: Piccante og Dolce. Italiernerne sværger selv til Dolce, som er den mere cremede og sødlige type. Gorgonzola Piccante er derimod mere fast i konsistensen, lidt mere “blå” og har en mere markant smag. Forskellen skyldes primært den blåskimmelkultur, der er brugt i osten, men også lagring spiller en rolle.
Billedet nedenfor er faktisk ikke det bedste, da de to oste ser ret ens ud. Normalt ville en Piccante have lidt mere blåmarmorering. Her i tærten er begge ostetyper brugt. Dolce er der mest af, for den har den mildeste smag, og Piccanten bruges i små mængder til at skærpe smagen – uden det bliver for kraftigt.
TÆRTE MED GORGONZOLA OG MODNE PÆRER
Ingredienser (4-6 personer):
1 rulle tærtedej eller hjemmelavet tærtedej
3 modne pærer
250 g gorgonzola Dolce
50 g gorgonzola Piccante
Rul tærtedejen ud, læg i tærtefaden og forbag i 5 minutter ved 200 grader.
Skræl pærerne og skær i tynde strimler. Læg dem tæt i bunden af tærten. Fordel gorgonzola ovenpå i små stykker.
Bag tærten yderligere 10 minutter. Lad den afkøle lidt og server.