Manchego DOP

  • Navn: Manchego DOP

  • Ostetype: Fast modnet (gul) ost af fåremælk

  • Lagring: Mellem 60 dage (dog minimum 30 dage for oste af pasteuriseret mælk med vægt på maks. 1,5 kg) og to år.

  • Mælk: Pasteuriseret eller upasteuriseret mælk fra manchega-fåret

  • Region, land: La Mancha-regionen, Spanien

Manchego

Flere århundreder før Jesus vandrede rundt på vores jord, har mennesker i La Mancha-regionen (syd for Madrid i Spanien) fremstillet oste af fåremælk. Det viser arkæologiske fund. Dette område blev af de bosiddende arabere kaldt ”Al Mansha”, det “Vandløse Land”.

Olivenlund
Olivenlund, spanien, castilla la mancha

Den beskrivelse forstår man godt, når man på en varm sommerdag mærker den bagende sol og ser den tørre jord. Sommerens hede står i skærende kontrast til de kolde vintre. Det barske klima er ikke noget for køer, der foretrækker Nordspaniens regnfulde klima og frodige græs. Men Manchega-får er hårdføre og har gennem tiden tilpasset sig klimaet.

Spis manchego som en spanier

Mælken fra Manchega-fåret er temmelig næringsrig og koncentreret. Derfor er osten meget rig på protein, faktisk mere end kød. Den lidt tørre ost har en tæt, salt og fyldig smag. Spanierne selv ynder at skære osten i tynde trekanter og spise som tapas. Eventuelt sammen med lidt kvædebrød (en fast gelé af kvæde), der giver en fin balance af sødme, salt,  fedme og syre på én og samme tid.

Manchego serveret med kvædebrød

Gør som spanierne, skær Manchego-osten i trekanter og server med tynde skiver af kvædebrød (fås i specialbutikker).

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Published On: 7. december 2011Categories: Fåreost, Gul ost, Ostetyper, Spansk ostTags: , , , ,

10 Comments

  1. […] Til en af julens hyggelige familiestunder vandt jeg et lille spil, der handler om OST!  Den lille æske blev straks åbnet og afprøvet. 2 hold og 50 spørgsmål med hver 3 svarmuligheder. Vi kom vidt omkring over ostetyper, mælkens indhold, ostebegreber osv… (Hvis du ikke kender svaret på spørgsmålet om Manchego, så kan du læse det her.) […]

  2. […] at jeg selv holder særligt af for eksempel det om ostehotellet i Frankrig, billedfortællingen om Manchego, gode råd om vin til ost – eller øl, historien om Roquefort eller det om bryllupskager af […]

  3. […] bog en lækker pesto i en spansk udgave. Parmesanen er skiftet ud med den spanske fåremælksost Manchego, pinjekernerne med Marcona-mandler og basilikumbladene med […]

  4. […] manchego bliver jeg aldrig træt af. Skåret i tynde trekanter smager den tørre og samtidig lidt fede ost […]

  5. […] er sjovt at kigge tilbage på de første indlæg, der handlede om historien bag manchego, et besøg på Sønderhaven Gårdmejeri, en køretur med ostemanden Kurt og en opskrift på […]

  6. […] Jeg brugte Manchego, som giver ganske meget smag. (Manchego er en spansk fåremælksost – læs mere her). Hvis du vil have lidt mindre smag, kan du for eksempel prøve med en mild […]

  7. […] bog en lækker pesto i en spansk udgave. Parmesanen er skiftet ud med den spanske fåremælksost Manchego, pinjekernerne med Marcona-mandler og basilikumbladene med […]

  8. […] Jeg brugte Manchego, som giver ganske meget smag. (Manchego er en spansk fåremælksost – læs mere her). Hvis du vil have lidt mindre smag, kan du for eksempel prøve med en mild cheddar.   […]

  9. […] manchego bliver jeg aldrig træt af. Skåret i tynde trekanter smager den tørre og samtidig lidt fede ost […]

  10. […] Til en af julens hyggelige familiestunder vandt jeg et lille spil, der handler om OST!  Den lille æske blev straks åbnet og afprøvet. 2 hold og 50 spørgsmål med hver 3 svarmuligheder. Vi kom vidt omkring over ostetyper, mælkens indhold, ostebegreber osv… (Hvis du ikke kender svaret på spørgsmålet om Manchego, så kan du læse det her.) […]

Skriv en kommentar