Sommerferie. Bornholm. Klipper, strand og Østersøens salte havvand.
Og et vækkeur, der ringer kl. seks.
Hvorfor?
Dagen starter tidligt på det nyåbnede Lykkelund Gedemejeri, og hvis jeg skulle nå det sidste af malkningen, skulle jeg ikke komme senere end kvart i syv, havde Lene Mortensen fortalt mig. Hun er den ene af de to gæve piger, der står bag mejeriet.
Derfor kørte jeg en tidlig morgenstund sammen med min mand (som ikke ville gå glip af denne morgenoplevelse) på de smukke smalle veje forbi morgenfriske harer, rådyr og Østerlars Rundkirke.
En ged viser vejen til mejeriet
Lykkelund Gedemejeri har været undervejs i flere år, og er nu for få måneder siden kommet godt fra start med økologiske gedeoste, italiensk is på gedemælk fra egne geder samt en café, hvor du kan smage det hele og nyde en kop kaffe.
Da vi denne morgen trådte ind i stalden blev vi mødt af disse nysgerrige og sjove geder. Tonerne fra radioen blandede sig med dyrenes brægen, de små kid stod for de helt lyse og spæde bæææææh.
Lene Schrøder (endnu en Lene :-)) var allerede i fuld gang med malkningen. Her på gården ringer vækkeuret klokken halv fem, og efter morgenens arbejde i stalden og mejeriet, åbner pigerne caféen for sommergæsterne kl. 11. Der er først fyraften efter dagens anden malkning.
Mejeriet har i øjeblikket 35 Dansk Landrace-geder, som er en gammel race, vi har kendt herhjemme i ca. 6.000 år. I 1980’erne var racen næsten forsvundet, men er nu på vej tilbage igen. Gederne giver typisk 2 liter mælk om dagen, hvilket er mindre mælk end fx den importerede Saanenged. Gederne på Lykkelund er dog stadig meget unge, og giver derfor endnu ikke helt så meget mælk.
Lene tjekker mælken visuelt, før hun malker geden.
Drømmen om gedeost
I 20 år har de to Lene’r haft en dyrlægepraksis sammen. Den ene som dyrlæge, den anden veterinærsygeplejerske. Men for ca. syv år siden smagte de hjemmelavet gedeost på en lille restaurant i Frankrig. Det blev starten på den drøm, de siden har arbejdet på at føre ud i livet.
De to sagde farvel til en tryg og stabil tilværelse og købte i stedet en gård på Bornholm. De lavede ost hjemme i køkkenet, besøgte gårdmejerier i Sverige, hvor de også tog nogle kurser, der gav dem den fornødne viden.
I 2013 flyttede de til gården Lykkelund. Navnet passede til projektet, der handler om lykke, drømme og at gøre tingene med hjertet.
Mælken transporteres den korte vej fra stald til mejeri, hvor den bliver pasteuriseret.
Fra butikken / caféen kan man kigge ind i mejeriet og følge med i, hvordan mælken bliver omdannet til ost.
Gedeostene
Her i startfasen består sortimentet af hvidskimmeloste (brie og camembert), rødkitost, salatost (feta) og friskoste.
Her er skimmelostene serveret med friske jordbær samt ribs og solbær rørt med vaniljesukker.
Salatosten har en meget rund og tilpas salt og mild smag. Den havnede i en salat med avocado, cherrytomater, friske ærter og nykogte majs. Lækkert!
Men det hele handler ikke kun om gedeost, for mælken ender også i en italiensk inspireret mælkeis. Nu tror du måske, at isen smager af ged, men det gør den faktisk ikke. Det er fedtstofferne i gedemælken, der giver den karakteristiske smag af ged, som tit deler vandene. Men i den friske mælk har fedtstofferne endnu ikke udviklet smagen – og isen er en af de mest cremede og bløde is, som jeg længe har smagt.
Vil du selv smage Lykkelunds oste og den cremede is af gedemælk, skal du køre til:
Krækketsvej 3
[…] gedemejeriet Lykkelund på Bornholm. Nyd en pause i caféen, smag deres oste og is og se gederne. OBS. Åbningstiderne er […]
[…] Læs reportagen fra en tidlig sommermorgen på Lykkelund Gedeosteri. […]
Det var nok en omvej værd, at besøge disse to gæve piger og deres geder.
I dén grad! Bornholm har mange gastronomiske oplevelser at byde på, og her er endnu en, som skal på listen