Hvis du holder af at bage, har du sikkert dine favoritopskrifter, som du vender tilbage til igen og igen.  Måske er det de nemme boller, den sprøde pizzadej, surdejsbrødet…

Brød på ostebordet

Når det kommer til brød til ost fx på ostebordet, er det vigtigt, at brødet ikke overdøver smagen af ost. Brød med valnøddekerner eller rosiner mener jeg ikke hører hjemme på et ostebord :-). Det gør enkle og smagfulde hvedebrød derimod.

Her er min opskrift på et godt italiensk durumhvedebrød (selv om durummelet dog er fra Bornholm). Det passer til alle slags ost, og smager også fortrinligt ristet, når det ikke længere er nybagt.

Hjemmebag til ost

Godt brød til ost

Ingredienser (2 brød):
1 liter vand
50 g gær
4 tsk salt
2 spsk olivenolie
750 g fint durumhvedemel
550 g ølandshvedemel

Rør gær ud i vand. Rør salt og olie i. Tilsæt mel lidt efter lidt og rør længe på røremaskine (mindst 10 minutter). Tilsæt evt lidt mere hvedemel. Dejen skal være lidt klistret men sej og halvfast.

Lad dejen hæve til dobbelt størrelse ved stuetemperatur (eller stil den koldt natten over). Del i to brød og lad dem hæve, mens ovnen bliver varm. Bag i 25-30 minutter ved 200 grader varmluft (eller 220 grader, almindelig ovn).

Afkøl og nyd til ost!

Hjemmebag til ost

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

11 Comments

 1. Ingvild 15. december 2022 at 13:23 - Reply

  Fulgte opskriften, det er et fantastisk velsmagende brød

  • Ostesnak 15. december 2022 at 21:05 - Reply

   Tusind tak for din feedback, det glæder mig at høre, at du fik et godt brød ud af det.

   Mange glade ostehilsner
   Camilla

 2. Anna Lundahl 15. marts 2018 at 16:16 - Reply

  Hej, jeg ville høre om man kan bruge alm. hvedemel, evt. blandet med noget andet, og grahamsmel istedet for fint durum og ølands? 🙂

  • Ostesnak 15. marts 2018 at 16:50 - Reply

   Hej Anna,
   Du kan sagtens bruge andre meltyper og blandingsforhold. Du skal blot holde lidt øje med mængderne og hvordan dejen arter sig, så den ikke bliver for tung eller for flydende. Men prøv dig frem – og god fornøjelse!
   Mange hilsner Camilla

   • Anna Lundahl 15. marts 2018 at 21:45 - Reply

    Tak for svar! Det lyder godt.. men når du siger at jeg skal passe på med at den ikke bliver for flydende.. bliver den ikke bare bedre af at være mere flydende? Jeg tænker at jeg vil koldhæve det som jeg er vandt til når jeg ellers bager, og da synes jeg at det plejer at blive luftigere jo mere flydende dejen er.. hvad er din erfaring med det? 🙂

    • Ostesnak 15. marts 2018 at 22:44 - Reply

     Du kan sagtens have en mere flydende dej og koldhæve den. Det kommer helt an på, hvad du tænker at gøre videre med dejen. Jeg synes, at du skal gå efter at få en konsistens, som ligner den du plejer at have, og som du kender.
     Håber det er svar nok.

     • Anna Lundahl 16. marts 2018 at 00:34

      Det er super, tak for det! Glæder mig til at prøve det til ostebordet.
      -Anna

 3. bente hansen 14. september 2017 at 14:18 - Reply

  kan man bruge durum mel til dit brød

  • Ostesnak 14. september 2017 at 16:00 - Reply

   Hej Bente,
   Det kan du sagtens men jeg ville blande det med hvedemel. Fx 1/3 durum og 2/3 hvedemel. God fornøjelse!

 4. La Cucina Nada 15. juli 2017 at 11:25 - Reply

  Jeg er for så vidt enig med dig, Camilla, det med at betragte brødet som en slags baggrund og at det ikke må smage for meget. MEN jeg synes nu også at et sødligt brød, a la svenskernes bløde limpa m. sirup og malt f eks kan være med til at fremhæve sødmen i blåskimmeloste. Eller valnøddebrødet. Men som med alt mulig andet tilbehør til ost, så synes jeg det gælder om at parre det rette brød med den/de rette oste.

  Lækre brød du har bagt der – har du prøvet at bage dem i gryde også?

  Hilsen La Cucina NADA

  • Ostesnak 15. juli 2017 at 11:38 - Reply

   Hej Nada,
   Jo, det søde brød til blåskimmel er også en god kombination, men overordnet er jeg mest til det enkle brød. Men smag er naturligvis individuelt…
   Jeg har ikke bagt brød i gryde – endnu…
   Mange oste-knus Camilla

Skriv en kommentar