SOMMERMINDER DEL 2

Piskeriset på eventyr er en madblog, jeg selv læser. Bloggen er fuld af madglæde og entusiasme – og dét smitter. “Månedens benspænd” er den månedlige udfordring, som Piskeriset giver sig selv – hvor et område bliver udforsket på kryds og tværs. De seneste måneder har for eksempel budt på LCHF, hjemmelavet is og svinekød – og dét er der kommet nogle interessante ting ud af. Jeg tror altid, at der ligger (mindst) en god ost i hendes køleskab – og derfor er det også helt naturligt, at Piskeriset er gæsteblogger her på Ostesnak, hvor hun vil dele en helt særlig osteoplevelse fra sin sommer.

 

Nordisk Ostefestival bliver hvert år afholdt på Kulinarisk Sydfyn, der er et af Nordens største madmarkeder. Arrangementet foregår i Svendborg den sidste weekend i juni, og i år var jeg inviteret med som ostedommer.

Jeg har ikke nogen baggrund inden for hverken restaurations- eller mejeribranchen. Til daglig skriver jeg på madbloggen www.piskeriset.dk, hvor jeg fortæller om de seneste eksperimenter i køkkenet, og det var på grund af min madglæde – og ikke mindst begejstring over ost – at jeg blev spurgt, om jeg ville være dommer.

Til Nordisk Ostefestival er smagen i højsædet. Når ostene skal bedømmes, er duft og udseende også en del af den samlede bedømmelse, men det er smagen, der er den altafgørende faktor. Derfor fokuseres der heller ikke på konsistens eller produktionsmetoder, og selvom der var flere fagfolk i dommerpanelet, så fik vi at vide, at vi først og fremmest skulle koncentrere os om den smagsmæssige oplevelse.

Jeg er som sagt meget glad for ost, men som alle andre har jeg oste, jeg holder meget af, og oste, jeg er knapt så god til. For eksempel hader jeg kommen i ost, men sådan en kategori var der heldigvis ikke. Til gengæld kunne jeg godt regne ud, at jeg ville blive udfordret i kategorien med blåskimmeloste, for selvom jeg er blevet ret glad for blåskimmeloste de seneste år, så indrømmer jeg blankt, at jeg har svært ved at spise de kraftigste af slagen. En af mine forberedelser gik derfor ud på at spise en del forskellige blåskimmeloste i ugerne op til konkurrencen, så jeg kunne blive bedre til at skelne dem fra hinanden og vænne mine smagsløg til de stærkeste af slagsen.

Det tager flere timer at smage sig igennem de 60-70 oste, som deltager i sådan en konkurrence, for hver kategori bliver bedømt hver for sig, og der holdes pauser undervejs, så ganerne kan renses med vand og brød. Alle dommere smager et lille stykke fra hver ost, og er der stor uenighed om bedømmelsen af en ost, smager man gerne på osten igen.

Til slut sammenligner man alle ostene – uanset kateogori – og finder frem til den ost, der får titlen Nordens ost. Vinderen 2013 blev Skallingen fra Enghavegård – en fast ost med masser af smag.

Læs mere om ostefestivalen her og se billeder af de oste, der deltog i konkurrencen i år. Her er nogle af dem:

20130813-083048.jpg
Vinderen i rygeostekategorien – en dejlig røget ost lavet på gedemælk.

 

20130813-083503.jpg
Ost nr 39 var den ældste af ostene. Tre år havde den på bagen, men den smagte ikke så kraftigt som forventet.

 

20130813-083518.jpg
Blåskimmelostene var også godt repræsenteret 7 forskellige oste.

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

3 Comments

  1. […] nogle år siden var bloggeren Piskeriset ostebedømmer på Nordisk Ostefestival, og du kan læse om hendes oplevelse her, hvor hun gæstebloggede hos […]

  2. Piskeriset 24. august 2013 at 08:59 - Reply

    Du har fuldstændig ret i din antagelse – der ligger altid mindst en spændende ost i mit køleskab + parmesan og emmenthaler til madlavningen 🙂

    • Ostesnak 24. august 2013 at 09:40 - Reply

      🙂 ja, det tænkte jeg jo nok.

Skriv en kommentar