Picón del Valle

Picón del Valle – osten i bladene

SOMMERMINDER DEL 1

I denne uge begyndte skolerne, og hverdagen vendte for alvor tilbage. Sommerens skønne oplevelser ligger nu lagret som dejlige minder, vi kan hive frem i ny og næ. I den kommende periode er ostesnak.dk dedikeret til nogle af disse skønne sommerminder – vel at mærke, hvor en ost spiller hovedrollen. Du kan her på bloggen læse forskellige gæstebloggeres minder. Men i dag lægger jeg ud med et af mine egne.

I år gik turen til Andalusien, hvilket var ovenud skønt, men for en gangs skyld var der ikke meget ost på programmet. Det var der til gengæld for et par år siden, da vi drog til en af de smukkeste regioner i Spanien: Asturien. Med Atlanterhavet mod nord, frodige grønne bakker og høje sneklædte bjerge, har Asturien lidt af det hele. Og egnen er blandt andet kendt for sine blå oste som for eksempel Cabrales.

Picos de Europa

Picos de Europa er en flot og bjergrig naturpark, der også huser nogle af egnens skønne blå oste.

 

I den lille by Nava ligger en oste- og delikatessebutik – kig efter skiltet Campillo.

Campillos butik i NavaCampillos butik

Det er svært at se, men i baglokalet har familien Campillo en lille produktion, hvor de klargør blåskimmelosten Picón del Valle. Osten bliver fremstillet og lagret et andet sted, og kommer først til baglokalet, når den er færdigmodnet. Her får osten sin helt særlige “finish”. Først blender de hele oste til en ostemasse, som de derefter smører på de resterende oste i et tykt lag. Ost med ost på. Den lidt klæbrige overflade kan nu holde fast i de platanblade, som osten til sidst bliver pakket ind i. De bruger enten papirblade, der holder den grønne farve, eller naturlige, tørrede blade, der har fået en brunlig farve. Flot er osten i begge tilfælde.

 

Ost på ostOst klar til indpakningBlade omkring ost

Osten er lavet af pasteuriseret komælk og har en meget pikant, salt og fyldig smag – jeg vil nok ikke anbefale den til nybegyndere udi blåskimmel, men har man hang til blå oste, så er den skøn.

I øvrigt betyder Picón “en der bider/stikker” – og passer vist meget godt til smagen. (Del Valle betyder fra dalen).

I øvrigt lavede familien også små glas ostecreme som for eksempel Crema de Cabrales.

Creme med ostPlatanblade er overalt

Platantræerne vokser overalt og har dekorative blade. Selvfølgelig er de blevet brugt til at pakke oste ind i gennem mange år.

Asturien byder i øvrigt også på cider, som vist kræver en vis øvelse at hælde op (og gulvet er da også lidt vådt 🙂 ) og Fabada Asturiana (en gryderet med hvide bønner, chorizo, skinke og blodpølse). Og mange andre gode ting…

Sådan hælder man cider op

Hvis du kommer til Nava i Asturien, så finder du familien Campillos ostebutik her:
La Colegiata 20, 33520 Nava, Asturien

2 kommentarer

  1. Kan du egentlig finde på at tage et bestemt sted hen, fordi det er hjemegn for en særlig spændende ost? 🙂

    • Tjaaa, det er nok ikke kun osten, der bestemmer destinationen. Men jeg kører gerne en omvej for at opleve en særlig ost, og det er familien heldigvis også med på 🙂 Ofte er der også andre gastronomiske oplevelser i nærheden, så oplevelsen bliver det større! Og som dig kan jeg også bruge oceaner af tid på et lokalt marked…

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*