Jan

Osten fra den lille ø

Top 1 fra en osterejse til Holland.

Man kan nemt se derover, og det tager kun få minutter at krydse vandet mellem fastlandet og den lille ø. Og alligevel føles det som at komme til en helt anden verden, hvor tiden går sin egen gang.

Udsigten fra Wilde Weide
Udsigten fra Wilde Weide

Et skilt på huset byder velkommen: De Eenzaamheid eller Ensomheden. Her bor Jan og Roos van Schie. Øen ligger i en sø i Zwanburger Polder, sydvest for Amsterdam. Øen måler 1 km2, og naboerne er en landmand og en vindmølle. Som med de andre poldere i Holland er der tale om inddæmmet land. Her er vi 60 cm under havets overflade, og den gamle lerede havbund gør køernes mælk særlig.

Jan og Roos

Økologisk råmælksost

Jan og Roos overtog gården i 1984, og de er den femte generation af landmænd på stedet. I dag har de 42 køer og laver syv oste dagligt i det lille mejeri. Mælken er økologisk og pasteuriseres ikke. Råmælksostene sælges under mærket Wilde Weide (som betyder Vild Eng). De deler mærket med et andet lokalt gårdmejeri.

Du kan købe Wilde Weide i Holland men også i USA og på Borough Market i London.

Osten Wilde Weide

‘Boerenkass’ versus ‘kaas van Boeren’

Wilde Weide er en ‘boerenkaas’ som kan oversættes til ‘gårdmejeri-ost’. Med det mener man en råmælksost produceret på gården og som ikke varmes op til mere end 35°C (altså tæt på koens egen kropstemperatur).

Når man derimod taler om ‘kaas van Boeren’ eller ‘kaas van de boerderij’ (ost fra gården), så taler man om en ost lavet på pasteuriseret eller termiseret mælk.

Lad os kigge ind i det lille mejeri!

Wilde Weide
At lave ost kræver know how. Man skal vide, hvordan ostekornene skal føles og se ud… og det kræver erfaring.
Wilde Weide processen
Jan indfanger ostekornene med et metalbånd og presser dem let sammen.
Wilde Weide processen
Efter få minutter er ostekornene blevet til en ost, og nu kan de vendes rundt.
Wilde Weide processen
Hver ost vejer omkring 13,5 kg og bliver båret i hætter over til pressen.
I pres
Jan justerer vægtene og valle løber fra efterhånden som ostene sættes under pres.
Wilde Weide processen
Wilde Weide lagrer her
Kaas er ost, og inde i modningsrummet kommer ostene først i saltbad. Derefter modner de på træhylder i ca. to uger. Herefter kommer de i hænderne på andre fx Fromagerie L’Amuse, der modner dem til perfektion.
Wilde Weide lagrer her
Jan
Osten Wilde Weide
En pause
Kaffepause med gårdmælk og den hollandske stroopwafel…
Frokosten bestod af Wilde Weide-oste med forskellig lagring – og med et kig til fastlandet…

Vil du læse mere fra osterejsen?

Dette var min sidste historie (i denne omgang) fra en uforglemmelig rejse til Holland.

De andre dele af historien finder du her:
Beemster (et osteområde og et oste-brand)
En morgning på Alkmaar ostemarked
Remeker – et gårdmejeri med en anderledes mindset end de fleste andre
Min top 10 fra osterejsen

Er du nysgerrig på hvem planlagde denne rejse, kan du læse om Cheese Journeys her.


Vil du have osteinspiration lige ind i din mailboks? Tilmeld dig inspirationsmails lige her (og få straks et link til at downloade en guide til det bedste ostebord)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*