Top 3 fra en osterejse til Holland.

Pladsen i den lille by Alkmaar er centrum for et større ostemarked hver fredag morgen fra april til slutningen af september. Vi er i Nordholland, hjemegnen for Nord Hollandse Gouda BOB (BOB = beskyttet oprindelsesbetegnelse). Selv om turisterne står klar til showet bag tydelig afskærmning, er det ikke bare for turisternes skyld. Det er stadig et rigtigt ostemarked, hvor 30 tons gouda denne morgen skal bedømmes, sælges, bæres til vægten og tilbage til køberen. Hvad gør dette ostemarked helt unikt er, at det har fundet sted siden 1593 (og formentlig solgte man ost her på stedet før det).

Alkmaar marked

Ostemarked i Alkmaar
30 tons gouda venter på markedspladsen. Alle er BOB gouda fra Cono eller Campina-Friesland.
Ostemarked i Alkmaar
Denne fredag var det ‘tulipandag’, derfor var pladsen fyldt med farvestrålende tulipaner.

Lauget

Markedet drives af det gamle ‘Kaasdragers Gilde’ eller ‘Ostebærernes Laug’.

Lauget fra 1593 holder de gamle regler i live den dag i dag. Fx må du ikke bande på markedspladsen. Hvis det alligevel sker, får du en lille bøde. Hvis du møder ind for sent, betaler du. Hvis tøjet er plettet, betaler du. Pengene fra det og fra ostesalget blev samlet og delt mellem alle ostebærerne om vinteren, hvor indtægterne var lavere.

I gamle dage, tog laugets sig også af ostebærerne og deres familier i tilfælde af sygdom eller død, og var på den måde også et sikkerhedsnet under familierne.

Øverst i hierakiet er ‘Ostefaderen’. Indtil 1920 boede han i laugets hus på pladsen. I dag må han nøjes med privilegiet at blive tiltalt ‘far’ af ostebærerne.

En gang ostebærer, altid ostebærer. Sådan er det også i dag, hvor de får et symbolsk beløb for deres ugentlige deltagelse.

Ostelauget
Ostemarked i Alkmaar

Balance

At bære otte goudaoste (108 kg) på en hængende træslæde kræver balance. For at komme godt fra start, tager forreste mand første skridt med venstre ben, mens bageste mand lægger ud med højre.

Indtil 1922 var ostene runde. Nu er goudaostene flade, og det gør det trods alt lettere at bære.
Ostemarked i Alkmaar
Ostene ankommer til vægten. Herefter kan den endelige afregning laves med køberen.

Fire hold arbejder på markedet. Hvert hold består af seks bærere og en kasserer (‘purseman’), som var den, der modtog pengene. En embedsmand holder stadig den i dag øje med, at alt foregår korrekt.

Alkmaar markedet

Det er tydeligt at se, at de har det sjovt, mens de løber rundt med ostene. Men jeg synes især det var interessant at forstå, hvordan fortiden stadig lever i nutiden. Og hvor vigtig en rolle ost har spillet og stadig spiller i dette område.

Ostemarked i Alkmaar
Denne pengeboks fra 1730 blev brugt til at samle laugets penge ind i

Besøg ostemarkedet

Du kan selv besøge markedet hver fredag morgen fra april til slutningen af september. Læs her hvor og hvordan. Ved siden af markedet er der både et ostemuseum og en gavebutik med sindsygt mange ostesouvenirs.

 

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Published On: 19. maj 2019Categories: Ostefolk, Ostehistorier, OsterejseTags: , , ,

Skriv en kommentar