Halloumi DOP

  • Navn: Χαλλούμι/Halloumi/Hellim DOP

  • Ostetype: Hvid ost / grillost

  • Lagring: Fersk eller modnet i saltet valle i mindst 40 døgn

  • Mælk: Upasteuriseret eller pasteuriseret mælk fra får og/eller ged og evt. ko. Komælk skal altid udgøre en mindre del end fåre- og gedemælk tilsammen.

  • Region, land: Cypern (hele øen)

  • Andet: Osten kan foldes. Drysses med frisk eller tørret mynte.

Halloumi DOP

Er der sæson i ost? Det kan være lidt svært at få øje på årstiderne, når det kommer til ost, da vi i dag ofte har mælk tilgængeligt året rundt, og de større mejerier ikke har de store udsving i, hvilke oste fremstilles hvornår. Der er dog de små mejeriers gedeoste, der kommer i sæson om foråret – eller mont d’or-osten, der kun fremstilles efter traditionen i efteråret og vinteren.

Men der er også oste, der ud fra deres forbrug over året, bliver sæsonoste. Det kan være stilton, der er blevet en slags juleost, og det kan være halloumi, der i højere grad lægges på grillen om sommeren.

Og nu er det tid til at dykke ned i den ikoniske ost fra Cypern.

https://ostesnak.dk/saesonpremiere-pa-mont-ddor/

Ost med rødder til oldtiden

Man mener, at halloumi stammer tilbage til oldtiden, men den første skriftlige kilde, der nævner osten, er fra 1554. Osten har gennem alle tider været en vigtig del af kosten, både i familiens hverdagskost og hos hyrderne, og det har været kutyme at stege osten over bål.

Halloumis DNA

Der er flere ting, der gør halloumi unik, herunder:

  • Varmebehandling. Osten opvarmes i vallen til over 90 grader i mindst 30 minutter. Det giver osten et højt smeltepunkt, og derfor kan den grilles eller steges uden at smelte. Varmebehandlingen fremmer også visse kemiske forbindelser, der giver smagsnoter som mælk, fløde og frugtighed.
  • Foldning. Osten er traditionelt blevet foldet for nemmere at kunne klemme den ned i beholdere med valle, hvor de lå og modnede. I dag kan osten både fås foldet og ikke foldet, og formet som rektangel eller halvcirkel.
  • Mynteblade. Blade fra lokale planter blev lagt mellem lagene, og friske eller tørre mynteblade er også en del af DOP’en i dag. De bidrager både til duften og smagen.

Fersk eller modnet

Halloumi fås i to udgaver, hvor den modnede har ligget i saltet valle i minimum 40 dage. Herved bliver konsistensen mere fast, og saltindholdet stiger fra ca. 3% (i den ferske udgave) til ca. 6%, og smagen bliver lidt mere bitter.

Blandet mælk

Mælken skal altid være frisk, men der er ikke krav til, om den er pasteuriseret eller ej.

Oprindeligt lavede man halloumi udelukkende af fåre og gedemælk. Men i dag har komælk sneget sig ind i de fleste oste. Det er også tilladt i forhold til DOP-betegnelsen, så længe, at komælken udgør en mindre del end fåremælken, gedemælken eller en blanding af de to mælketyper.

Faktisk var det englænderne, der fik koen til Cypern. I 1912 var Cypern stadig under den engelske krone, og her begyndte man at importere Devon-koen, som efterhånden fik sat sit præg på mælkeproduktionen på øen.

DOP i 2021

I 2021 fik halloumi sin DOP-beskyttelse, som gælder indenfor EU. Faktisk hedder ostebetegnelsen Χαλλούμι/Halloumi/Hellim. Hellim er den tyrkiske betegnelse for halloumi, og EU lagde i sin baggrundsbeskrivelse vægt på den symbolske betydning, at mærket skal ses som brobygger mellem de to samfund på Cypern. Mælk eller oste fra den tyrkiske del af Cypern kan frit krydse den grønne linje til resten af øen, så længe EUs krav til mælk, dyr og produktion overholdes.

Halloumi i køkkenet

Osten har et højt smeltepunkt og er derfor velegnet til stegepanden eller grillen. Osten kan både gøre underværker i en salat eller en burger, hvor den med sin salte smag nemt skubber kødet ud af tallerkenen. De mere hardcore friteuse-hjerter vil også elske at panere og friturestege osten.

Find inspiration til brug af halloumi i dit køkken herunder. Hvordan bruger DU halloumi?

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Published On: 9. juli 2024Categories: OstetyperTags: , , , , ,

8 Comments

  1. Halloumi grillspyd - Ostesnak 11. juli 2024 at 21:01 - Reply

    […] Læs historien om Cyperns ikoniske ost – halloumi DOP – lige her. […]

  2. […] Halloumi-osten fra Cypern og familien af andre grilloste (som osten kaldes, når den ikke stammer fra Cypern) har det høje smeltepunkt til fælles. Det betyder, at de er superegnede til at stege eller grille – uden at osten smelter. […]

  3. […] AMALIAS LINSERET Ingredienser (4 personer): 2 store tomater 1 løg 2 fed hvidløg 3 grønne peberfrugter (gerne padron-peberfrugter) – gem lidt til pynt 1 laurbærblad 160 g linser 150 g chorizo (helst en tør en af slagsen) 200 g stegt halloumi […]

  4. […] Danmark kender vi bedst halloumi, som er en DOP-ost, altså oprindelsesbeskyttet. For at hedde halloumi, skal osten komme fra […]

  5. […] Halloumi er en traditionel ost fra Cypern, og den har været fremstillet i århundreder. Oftest af gede- og/eller fåremælk. Osten er meget salt, og den udmærker sig ved, at den er god at grille eller stege – uden at smelte helt. Den kan efterhånden fås i de fleste supermarkeder. […]

  6. […] Og lige så sikkert er det, at der bliver tændt op i grillen i mange haver landet over. Halloumi er en sjov ost, der først smelter ved en høj temperatur – og derfor er den egnet til at blive […]

  7. […] nylig havde jeg min ilddåb med hjemmelavet halloumi (eller rettere grillost). Sådan en ost (hjemmelavet eller ej) gør sig godt grillet – og kan faktisk snildt erstatte […]

  8. […] fra en af bloggens læsere, der ville høre, om jeg kunne dele en opskrift på hjemmelavet halloumi. Det kunne jeg ikke, men jeg ville gerne. Derfor satte jeg mig for at lave min egen halloumi […]

Skriv en kommentar