Charles de Gaulle er mange gange blevet citeret for at have sagt noget med, hvor umuligt det var at regere et land med mere end 300 oste (og antallet af oste har varieret fra gang til gang). Jeg ved ikke hvorfor, men dette citat dukkede op hos mig, da jeg begyndte at skrive om Holland. Måske fordi jeg igen og igen tænker på, hvor vildt det er, at store dele af landet ligger under havniveau. Og fordi vindmøller fra 1600-tallet stadig pumper vandet væk for at holde landet tørt. Og fordi ost er så fremtrædende på mange måder, uanset hvor man kommer frem. Ret vildt!
Osterejsen
Hvis du følger min instagram profil. har du nok bemærket, at jeg rejste rundt i Holland med Cheese Journeys lige før påske 🙂 Jeg rejste som en adopteret dansker med en gruppe amerikanere, og vi havde et fuldt program med tulipaner, ost, vindmøller, mere ost, gode grin i minibussen, ostesmagninger, urtevandring, mejeribesøg og meget, meget mere…
Jeg har brugt tid på at fordøje alle indtrykkene fra turen, og her får du min Top 10 (ikke prioriteret). Det ville dog blive en never ending story, hvis jeg skrev om det hele på én gang. Derfor får du de første seks nu, mens de sidste fire følger i egne blogindlæg.
Top 10: Øl- og ostesmagning i en gammel kirke
Når du går i kirke i Haarlem (vest for Amsterdam) kan det sagtens være fredag aften, og altervinen er skiftet ud med øl. En gammel kirke (Jopenkerk) er nemlig blevet omdannet til en moderne restaurant/café og har også eget bryggeri på stedet. Nogle af opskrifterne er 500 år gamle og er blevet vækket til live af Jopen Bryggeri, som i øvrigt har vundet priser for deres øl.
Under farverige glasmosaikker og et hvælvet kirkeloft smagte vi tre Jopen øl med 12 oste (hollandske og udenlandske).
Der var mange godt smagsoplevelser. Især husker jeg:
- En cremet brie de meaux med et lag trøffelcreme sat sammen med en frisk IPA med noter af citrus og blomster
- En krydret brin d’amour med urter serveret med en let bitter og frugtig hvedeøl
- En frisisk gedeost fra et gårdmejeri, som arbejder med egen mælkesyrekultur og osteløbe) sat sammen med en double bock lagret i cognactønder
- Stichelton (stilton af rå mælk) med den samme double bock
Top 9: Oste- og tesmagning
Lad mig bare sige, at jeg var en lille smule skeptisk før vores oste- og tesmagning. Hvad kunne teen egentlig bidrage med? Det fik jeg hurtigt at se. Osteconnoisseiuren Betty Koster fra Fromagerie l’Amuse guidede os igennem tre forskellige slags te og ni oste. Det fungerede vildt godt sammen. Te bryder ostens fedt ned og var overraskende godt.
Den største smagsoplevelse var uden tvivl en smagfuld roquefort med et glas røget Ceylon Souchon te. To kraftige smage i balance: Skimmel, røg, bitterhed, tobak, salt – og samtidig så elegant balancerede.
Jeg elsker at lære nyt – og dette bliver ikke min sidste te- og ostemagning!
Top 8: Sanke blomster til kokkeskole
En ‘polder’ eller ‘kog’ er et lavliggende, inddæmmet stykke jord. Diger omkranser og beskytter. En stor del af Holland er poldere. Vi samlede vilde blomster og urter i en polder og bragte dem med ind i køkkenet, hvor vi med Naomi i spidsen tilberedte et hollandsk måltid. Det blev til de smukkeste retter – og smagte i øvrigt også godt. Hun driver også bed & breakfast og laver workshops og kokkeskoler.
Top 7: Boska’s univers med ostegrej
Noget af mit favoritostegrej kommer fra Boska, og jeg var spændt på at møde personerne bag. En familievirksomhed i tre generationer er gået fra at være smed til global udbyder af ostegrej (og chokoladegrej). Deres mission er at gøre ost cool og have det sjovt med det (med det rette grej). Vi besøgte Boskas kontor og mærkede deres DNA. Og ja! Det var både cool og sjovt!
Top 6: Spa på Fort Resort Beemster
Når du rejser med en gruppe fremmede, så er nøgen spa noget af en ice breaker 🙂 Det fandt vi ud af på Fort Resort Beemster. Den første aften var der typisk hollandsk spa på programmet i det smukkeste spasted, jeg nogensinde har oplevet. Et fort fra 1913 er blevet tryllet til et magisk, elegant welness sted. Jeg kommer tilbage! Badetøj eller ej!
Top 5: Tulipaner, træsko og kanaler
Og så er der lige det der med det meget hollandske. Du møder det hele tiden og alle steder…
De sidste top 4
De sidste fire oplevelser handler 100% om ost (og er stadig ikke prioriteret):
- Top 4: Besøg på gårdmejeri på ø (naturligvis skulle vi sejle)
- Top 3: Møde med landmand/ostemager med en anden tilgang til tingene
- Top 2: Opleve Beemster, som både er et særligt osteområde i Nordholland og et ostemærke
- Top 1: En morgen på det gamle ostemarked i Alkmaar.
Et par ord om Cheese Journeys
Som afslutning får du et par ord om Cheese Journeys, der stod bag rejsen. Det er et rejsebureau, der er specialiseret i at lave uforglemmelige osterejser. Men rejserne har et lidt bredere udsyn end blot ost, da ost bliver sat ind i en kulturel og gastronomisk kontekst i det pågældende land eller region. Med andre ord, hvis du elsker ost, vil du elske rejsen. Det samme vil din rejsefælle, så længe vedkommende er en foodie og går op i mad.
Der er kommende osterejser til Europa – men faktisk også en spændende tur rundt i Vermont, USA. Læs mere her.
Hej
Vi tager til Amsterdam om 14 dage er den kirke med oste et sted man kan tage på tur til.
På forhånd tak
Hej Erik,
Kirken i Haarlem er åben for alle, og de serverer både mad og deres egen øl. Jeg tror ikke, at ostene spiller hovedrollen, men det er absolut et spændende og skægt sted.
I kan læse mere her: https://www.jopenkerk.nl/haarlem/
God tur!
Mange ostehilsner
Camilla
[…] mail blev starten på en længere dialog, der førte mig til Holland i foråret 2019. Og forhåbentlig til England senere på […]
[…] Top 2 fra en osterejse til Holland. […]
[…] Top 3 fra en osterejse til Holland. […]
Hm… måske man skulle vise det til gemalen… han ville dog nok ikke være helt tryg ved, at en osteelsker som mig skulle afsted på sådan en tur 😀
Du skulle tage ham med. Gemalen er jo glad for gastronomi og mad generelt (vil jeg tro), så han ville vist ikke fortryde
[…] Top 4 fra en osterejse til Holland. […]