I går blev videoen nedenfor delt på Ostesnaks facebookside. Jeg kendte hverken videoen eller osten i den, men hvor blev jeg glad for at få muligheden for at få et indblik i Catherines hverdag i alperne, hvor hun hver dag sommeren over laver 3 oste af mælk fra hendes 18 køer. Filmen tager 11 minutter, men find et roligt øjeblik og nyd den!
I dag holdt jeg osteskole på mit arbejde, hvor jeg bl.a. talte om terroir og det spændende og utrolige ved, at en bestemt ost er resultatet af de betingelser, der er til stedet netop DER, hvor den kommer fra. Det kan være klimaet, bjergene, urter på marken eller andre ting. Udenfor Catherines hus vokser en helt særlig rød skimmelsvamp på stenene, og den trives kun lige her. Og når ostene bliver velsignet med røde pletter, bliver hun og hendes medhjælper Jean-Jacques glade, for det er et kvalitetstegn. Er det ikke skønt?!
Klip fra filmen fra Mons Cheesemongers
Osten hun laver er en blåskimmelost, hvor den blå skimmel naturligt finder vej til ostene, godt hjulpet på vej af de træforme og andet træmateriale, der omgiver ostene i det lille modningsrum. Og altså ingen tilsat blåskimmelkultur eller for den sags skyld store nåle, der baner vej for luft ind i ostene, som man oftest gør ved produktion af blåskimmelost.
Og jo, man skal nok ikke romantisere det at være ostemager oppe i alperne, for som filmen viser, så er det lange dage og hårdt arbejde. Men også opfindsomhed givet i arv fra generation til generation samt gedigent håndværk. Måske skulle man alligevel blive ostemager i alperne en dag…?!
PS. Læs også disse tanker om terroir.