Neufchâtel AOP

  • Navn: Neufchâtel AOP

  • Ostetype: Hvidskimmelost

  • Mælk: Pasteuriseret eller upasteuriseret komælk

  • Region, land: Normandiet, Frankrig

Neufchatel

Forleden smagte jeg en ost, jeg ikke havde smagt længe: Neufchâtel. Der er to ting ved Neufchâtel, som jeg synes er værd at nævne. For det første er osten formet som et hjerte. Og for det andet smager den af rigtig meget. Neufchâtel er en hvidskimmelost af komælk fra camembertens hjemegn Normandiet. Men smagen af Neufchâtel er lidt mere salt, lidt mere skarp og lidt mere ”smøragtig” end en camembert – men på den gode måde.

Neufchatel

En af Frankrigs ældste oste

Første gang jeg så Neufchâtel for nogle år siden, tænkte jeg, at det var en helt ny ost, lavet til Valentines dag eller sådan noget. Men jeg tog fejl. Faktisk er Neufchâtel en af Frankrigs ældste oste. Den kommer fra Normandiet, og det siges, at den blev nævnt på skrift allerede i 1035, men at man nok har lavet osten siden 600-tallet. Osten har været kvalitetsbeskyttet (AOP) siden 1969.

Formet som et hjerte

Tilbage i Middelalderen var det kendt, at Neufchâtel blev lavet i forskellige former alt efter mode og humør – eller blot efter de forme, som den enkelte ostemager nu engang havde. Hjerteformen skulle have været de lokale pigers diskrete måde at udtrykke deres kærlighed til de engelske soldater under Middelalderens krige. Men faktisk kan man også i dag finde Neufchâtelosten formet som en lille, kort rulle (nærmest som en forstørret vinprop) eller en firkantet ost. Men uanset formen, så er det en flot lille ost, der fortjener at blive smagt.

Neufchatel pakket ind

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Published On: 11. november 2012Categories: Fransk ost, Hvidskimmelost, Ostehistorier, OstetyperTags: ,

2 Comments

  1. Ost for to - Ostesnak 14. februar 2019 at 10:28 - Reply

    […] du have mere Valentinsost? Læs mit tidligere indlæg om den hjerteformede Neufchâtel (og se nogle af de første billeder, jeg tog til bloggen […]

  2. […] Efter strabadserne i Pyrenæerne bliver hele Tour’en fløjet til det nordvestlige Frankrig. Her spurter de igennem det relativt flade Bretagne og Normandiet. Her er grønt – og efter sigende er der flere køer end indbyggere. Køerne gumler det saftige græs i sig – og giver mælk til smør og bløde ost som Camembert, der stammer fra Normandiet. Også her ligger Frankrigs næst mest besøgte turistattraktion efter Eiffeltårnet: Mont-Sant-Michel. I Frankrig spiser man rigtig mange camembert-oste. Kun de færreste er kvalitetsbeskyttet, hvilket man begyndte på i 1983. Men ud over camembert byder Normandiet også på andre dejlige oste så som Livarot, Pont l’Eveque og den hjerteformede Neufchatel, som du kan læse mere om her: […]

Skriv en kommentar