Neufchatel AOP

Neufchatel – hjertet med den store smag

Forleden smagte jeg en ost, jeg ikke havde smagt længe: Neufchâtel. Der er to ting ved Neufchâtel, som jeg synes er værd at nævne. For det første er osten formet som et hjerte. Og for det andet smager den af rigtig meget. Neufchâtel er en hvidskimmelost af komælk fra camembertens hjemegn Normandiet. Men smagen af Neufchâtel er lidt mere salt, lidt mere skarp og lidt mere ”smøragtig” end en camembert – men på den gode måde.

Neufchatel

 

En af Frankrigs ældste oste

Første gang jeg så Neufchâtel for nogle år siden, tænkte jeg, at det var en helt ny ost, lavet til Valentines dag eller sådan noget. Men jeg tog fejl. Faktisk er Neufchâtel en af Frankrigs ældste oste. Den kommer fra Normandiet, og det siges, at den blev nævnt på skrift allerede i 1035, men at man nok har lavet osten siden 600-tallet. Osten har været kvalitetsbeskyttet (AOP) siden 1969.

 

Formet som et hjerte

Tilbage i Middelalderen var det kendt, at Neufchâtel blev lavet i forskellige former alt efter mode og humør – eller blot efter de forme, som den enkelte ostemager nu engang havde. Hjerteformen skulle have været de lokale pigers diskrete måde at udtrykke deres kærlighed til de engelske soldater under Middelalderens krige. Men faktisk kan man også i dag finde Neufchâtelosten formet som en lille, kort rulle (nærmest som en forstørret vinprop) eller en firkantet ost. Men uanset formen, så er det en flot lille ost, der fortjener at blive smagt.

Neufchatel pakket ind

2 kommentarer

  1. Pingback: Ost for to - Ostesnak

  2. Pingback: Ostenes Tour de France | Ostesnak

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Obligatoriske felter er markeret med *

*