Mont d’Or AOP

  • Navn: Mont d’Or AOP

  • Ostetype: Hvidskimmelost

  • Mælk: Upasteuriseret komælk

  • Region, land: Jura, Frankrig

  • Anden info: Osten fås kun mellem september og marts

Mont dOr

Mont d'Or lige til at spise

Når sommeren er ved at gå på hæld, og dagene bliver kortere og koldere – så starter jeg nedtællingen til den nye Mont d’Or sæson. Denne franske ost bliver nemlig kun fremstillet fra midten af august til midten af marts. Det er en gammel tradition, som stammer fra dengang, hvor køerne gik på græs oppe i de høje bjerge om sommeren. Græs og blomster var der rigeligt af, og derfor gav køerne masser af mælk, og hyrderne lavede store Comté oste af mælken. Om vinteren derimod kom køerne ned i staldene i landsbyerne. På denne årstid gav køerne mindre mælk, så man lavede i stedet mindre oste som Mont d’Or.

OSTEN SKABTE STRID

Navnet Mont d’Or betyder Det Gyldne Bjerg. I Jurabjergene ligger bjergtoppen Mont d’Or (1.461 m.o.h.). Vi er på grænsen mellem Frankrig og Schweiz, og selv om man ikke helt kender oprindelsen af osten, så er der vidnesbyrd om, at man i 1700-tallet har lavet osten i denne bjergregion – på begge sider af grænsen. Senere har franskmændene og schweizerne skændtes om, hvorvidt osten var fransk eller schweizisk. Striden endte med, at man i 1981 tildelte den franske Mont d’Or AOC-mærket (i dag AOP), som beskytter og knytter osten til den franske egn. På den anden side af grænsen fik schweizerne i 2003 sin kvalitetsbeskyttelse og retten til at kalde deres ost for Vacherin Mont d’Or. Det betyder, at vi i dag har Vacherin Mont d’Or fra Schweiz og Mont d’Or fra Frankrig. Ikke nemt at holde styr på…

BARKRINGEN

Osten lagrer i tre uger på træbrædder fra grantræ, hvilket er med til at give smag. Ostene bliver jævnligt vendt og vasket med saltvand. Som man har gjort i mange hundrede år, lægger man stadig en barkring rundt om osten. Faktisk er ostene lidt større end de trææsker, de kommer i. Men ved hjælp af barkringen bliver osten strammet lidt ind, og når den til sidst ligger i æsken, ser man den bølgede overflade.

Mont d'Or ligger bølgende i sin æske

LAV DIN EGEN OSTEFONDUE

Man kan sagtens spise Mont d’Or som den er. Den kan faktisk blive så cremet, at man kan sætte en ske i osten. Hjemme hos os laver vi dog altid vores egen ostefondue. Det er nemt, og man kan variere tilbehøret, som man har lyst til.

Mont d'Or kan spises kold eller varm

OPSKRIFT PÅ MONT D’OR I OVN

Fjern al plastik fra osten. Lav evt. et lille hul i midten af osten og hæld lidt tør hvidvin i. Bag osten i ovnen ved 200 grader i 20-25 minutter. Hold øje med den undervejs. Server straks med f.eks. brød, kogte kartofler, grøntsager, pølse eller lufftørret skinke.

Gulerodsstave er et ”must” hos os, jeg ved ikke, om det ville gå i Frankrig….?

Mont d'Or lavet i ovn

Guide til dit næste ostebord?

Få en køreplan til dit næste ostebord! (og modtag en ostemail i ny og næ direkte i din indbakke).

19 Comments

  1. […] hvornår. Der er dog de små mejeriers gedeoste, der kommer i sæson om foråret – eller mont d’or-osten, der kun fremstilles efter traditionen i efteråret og […]

  2. Eskil Nielsen 27. oktober 2023 at 20:14 - Reply

    Er der problemer med levering af mont do’r’en i år?

    • Ostesnak 27. oktober 2023 at 20:30 - Reply

      Hej Eskil,
      Jeg sælger ikke ost, men jeg har ikke hørt noget om det. Til gengæld har jeg set osten hos forskellige ostehandlere.
      Mange ostehilsner
      Camilla

  3. Top 10 fra en alpetur - Ostesnak 16. december 2022 at 08:33 - Reply

    […] og altid lavet på lokale oste. Fondue, tartiflette, reblochonnade (raclette af reblochon), mont d’or, manigodine (ost med barkring om) – variationsmulighederne er mange, og vi smagte det […]

  4. Henrik Uhre-Prahl 7. oktober 2020 at 15:37 - Reply

    En sæsonpremierer, vi har set frem til….
    Vi prøver også Mont d’Or med lidt fintsnittet hvidløg stukket ned, inden den kommer i ovnen.

    • Ostesnak 7. oktober 2020 at 17:08 - Reply

      Velkommen i klubben
      Ja, hvidløg og måske lidt rosmarin kan give et ekstra finish…

  5. […] Ostesnak.dk, som i Ellas ånd fortjener at blive delt. Her kan du, ud over vildt lækre opskrifter som denne fondue med Mont d’or, finde en masse om de oste Ella spiser i Paris. Det er tiden værd at tage et kig […]

  6. […] disse mont d’or-tider har du måske allerede bagt en ost i ovnen? Der er noget ganske hyggeligt over at sidde […]

  7. […] at det bliver sæson for de grove grøntsager og kål igen (og naturligvis også sæson for Mont d’Or, men den tager vi en anden dag). Nu skal det handle om hokkaidosalat med […]

  8. Mont d'Or som ostesauce - Ostesnak 29. oktober 2017 at 12:00 - Reply

    […] Bagt med hvidvin (+ bonusinfo om historien bag osten) Bagt med timian og hvidløg Bagt med ‘honey-beer-mustard’ […]

  9. Peter Juellund 30. oktober 2014 at 12:17 - Reply

    Bornholmske rugkiks til den smeltede Mont D’or er bare det bedste

    • Ostesnak 30. oktober 2014 at 15:43 - Reply

      Jeg kan se, at du er ny her på bloggen (i hvertfald hvad angår kommentarer) – velkommen til!
      Jeg har en Mont d’Or liggende i køleskabet, der venter på den rigtige aften – og så vil jeg finde nogle bornholmske rugkiks frem også. Det lyder sprødt og godt.

      Mange ostehilsner
      Camilla

  10. […] gang blev det til en helt enkel Mont d’Or bagt med lidt hvidvin i. Året efter blev osten spicet op med timian og hvidløg, så hvad skulle der ske i år? […]

  11. Lotte 30. september 2012 at 19:06 - Reply

    Åhhhhhhhhhhhh godt det er ovre med den sommer der!

    • admin 30. september 2012 at 19:50 - Reply

      Ja, lad os få nogle mørke aftener og masser af varm ost og hygge!!!

  12. Gustav Bryde-Nielsen 23. september 2012 at 07:32 - Reply

    Hej! Mont d’Or i ovnen ser godt nok lækkert ud! Skal man fjerne overskorpen efter opvarmning? Gustav

    • admin 26. september 2012 at 20:18 - Reply

      Hej Gustav,
      Du kan enten fjerne skorpen helt som på billedet eller bare “skubbe” den lidt til siden. God fornøjelse!

  13. Charlotte Hald 16. september 2012 at 20:37 - Reply

    Hmmm… Spændende – glæder mig til at følge bloggen 🙂

    • admin 26. september 2012 at 20:19 - Reply

      Hej Charlotte,
      Tak – og på gensyn!

Skriv en kommentar