For efterhånden længe siden tilbragte jeg en weekend på ostetur i Norge, der også byder på meget spændende på ostefronten. Vi besøgte Rygge Meieri, som siden 2020 har lavet ost af mælk fra egne køer – i Rygges gamle mejeribygninger fra 1879.

Ut på tur, aldri sur

Det lyder måske skørt, men jeg vil vove at påstå, at der er en særlig ‘connection’ mellem ostefolk, uanset hvor og hvordan man mødes.

Tag fx Trude. Hun var PR-ansvarlig for OsteVM (World Cheese Awards), da det blev afholdt i Bergen i 2018. Her mødte jeg hende for første gang, og vores venskab spirede frem. Da hun inviterede mig til Norge, blev det naturligvis en superhyggelig tur, hvor hun havde planlagt to mejeribesøg og meget andet sjov.

Her kan du læse om besøget hos Sølvi i Rygge.

Et stort skift

Sølvi Gammelsrød har altid haft en passion for mad og gode råvarer. For nogle år siden opsagde hun sit faste job som lægesekretær for at kunne bidrage mere på familiens gård. Med udgangspunkt i køernes mælk drømte hun om at forædle den til skønne oste, og i starten lavede hun forsøg hjemme ved køkkenbordet. Først tog hun på ét ostekursus, siden flere, og da muligheden for at leje de gamle mejeribygninger i Rygge dukkede op, slog hun til.

Nu kom der igen liv i Rygge Meieri, hvor hun i dag laver økologiske oste af mælk fra familiens egne køer. Fine friskoste, hvidskimmel og faste rødkitoste, salatoste og yoghurt. Alt sammen ud fra gamle traditioner, gedigent håndværk og kærlighed til kvalitet. Med kort distance fra familiens Bjølsund Gård til mejeriet i Rygge kalder hun det selv ‘kortreist lykke rett i ystekaret’.

Trude, Mikkel (min bedre halvdel) og jeg kiggede forbi mejeriet en frisk efterårsdag, hvor solen kastede sit lys fint ind gennem de gamle vinduer.

Sådan genopstod mejeriet i Rygge

Familien har i dag 65 køer, der i sommerhalvåret græsser ude på jorde til både fjord og sø. De er den sidste mælkeproducent i kommunen (og i øvrigt det eneste ostemejeri syd for Oslo). Som forberedelse til at åbne eget mejeri, tog Sølvi forskellige kurser og talte med andre, der delte ud af deres viden og erfaringer.

Store ændringer i livet kræver mod, og Sølvi tog sin andel af søvnløse nætter. Til gengæld var de ubegrundede, i stedet blev hun overvældet over den varme modtagelse fra lokalsamfundet, restauranter, hoteller og andre.

I starten hjalp venner og familie til, i dag beskæftiger mejeriet en lille håndfuld mennesker.

I historiske rammer

Rygge Meieri fungerede fra 1879 til 1947. Og det er her i det gamle mejeri lige ved siden af jernbanen, at Sølvi åbnede sit mejeri.

Historien mærkes overalt. I de småsprossede vinduer, den hyggelige butik, og det flotte gamle gulv både i kontoret og inde i mejeriet.

Jeg er imponeret over den måde, som Sølvi har forvaltet den historiske arv på. Nutidens logo og produkter er smukt og stilrent designet med en nænsom reference til fortiden. Her smelter fortid og nutid elegant sammen.

Ostene fra Rygge

Ægte håndværk foregår ved håndkraft, og på den måde kan man også nemmere mærke den enkelte ost.

Alle Rygges produkter er lavet på økologisk pasteuriseret mælk, og alle andre ingredienser er lokale, hvis det overhovedet er muligt.

Mejeriets stolthed er måske Bjølsund Brie, en rustik, flot og høj brie tilsat fløde og vasket med rødkitkultur. Den har allerede taget ostepublikummet med storm og har indbragt Sølvi & co. flere priser.

Serien af flødeoste har en god syrlighed, og den faste rødkitost 1879 er ikke bare smuk men også smagfuld.

Udover salatost og mozzarella, laver mejeriet også yoghurt med fx hele solbær, en frisk citronsmag og en julevariant med æble, kirsebær og kanel.

Gang på gang bliver jeg fascineret over osteuniversets rummelige kompleksitet og modpoler. På den ene side finder vi masser af ældgamle traditioner, kulturarv og håndværk. På den anden side har vi passionerede mejerister med innovativ tankegang og kreativitet. På Rygge Meieri er begge verdener bundet flot sammen. Jeg glæder mig til at følge det lille mejeri.

Besøg Rygge Meieri

Næste gang du kører fra Danmark til Norge, så husk at lægge et stop ind i Rygge. Den lille by ligger blot halvanden km fra motorvejen E6.

Adressen er:

Rygge Meieri
Stasjonsveien 2,
1580 Rygge

Find åbningstider og læs mere på hjemmesiden.

Følg også med på Instagram og Facebook.

Tag på online osteskole!

Kend din ost og få større osteglæde!

Fortæl mig mere!
Published On: 22. august 2022Categories: Norsk ost, Ostefolk, OsterejseTags: , , ,

Skriv en kommentar